Odvolací súd zrušil rozsudok v prípade najväčšieho banského nešťastia

Prípad najväčšej slovenskej banskej tragédie, keď pri výbuchu v Bani Handlová zahynulo dvadsať baníkov a banských záchranárov sa zamotáva. Krajský súd v Trenčíne totiž zrušil rozsudok Okresného súdu v Prievidzi a vec vrátil naspäť na okres. Tragickú udalosť tak definitívne neuzavreli ani po takmer ôsmich rokoch.

09.06.2017 12:07 , aktualizované: 14:40
Handlová, tragédia v bani Foto:
Hlavný vstup do areálu Bane Handlová akciovej spoločnosti Hornonitrianske bane Prievidza. Po požiari a výbuchu v podzemných priestoroch Bane Handlová zostali nezvestní 19 baníci.
debata (1)

Prvostupňový súd pritom v máji 2015 uznal trojicu obžalovaných vedúcich pracovníkov za vinných zo všeobecného ohrozenia a naparil im tresty vo výške 5 až 8 rokov natvrdo. Odvolací Krajský súd však tento verdikt nepotvrdil.

„Krajský súd v Trenčíne rozhodol tak, že zrušil rozsudok Okresného súdu Prievidza v celom rozsahu a vrátil vec súdu prvého stupňa, aby ju v potrebnom rozsahu znovu prejednal a rozhodol,“ vysvetlil hovorca trenčianskych súdov Roman Tarabus. Odvolací súd žiada okresný, aby ešte doplnil dokazovanie a opäť rozhodol. Celá kauza sa tak natiahne minimálne o ďalšie mesiace.

Krajský súd v Trenčíne rozhodol o tom, že prípad sa vráti späť na Okresný súd do Prievidze ešte 30. marca, až v týchto dňoch sa však rozhodnutie súdu dostalo do rúk pozostalým a poškodeným. V odôvodnení sa píše aj prečo tak odvolací súd spravil. „Odvolací súd má za to, že doposiaľ vykonaným dokazovaním nebolo v zákonom vyžadovanej miere istoty preukázané, že sa obžalovaní dopustili takého konania, ktorého priamym následkom by bolo zvýšenie všeobecného nebezpečenstva, respektíve sťaženie jeho odvrátenia a zmiernenia,“ píše sa v rozhodnutí odvolacieho súdu. Ten navyše žiada, aby Okresný súd opätovne vypočul znalcov so zameraním sa na príčiny vzniku banského nešťastia za účelom ustálenia pravej príčiny výbuchu vo vzťahu k reálnemu ovplyvneniu priebehu mimoriadnej udalosti konaním obžalovaných.

Vodvy vždy chodili na procesy, budú aj ďalej

Vdova po baníkovi Milanovi (49) Dana Hincová (53) je z takéhoto rozhodnutia súdu smutná. Dúfala, že po takmer ôsmich rokoch sa všetko uzavrie. Vraví, že takto sa budú opäť iba jatriť staré rany. „Zase to bude nekonečné, ako aj v prípade prievalu v Bani Nováky, čo sa už vlečie jedenásť rokov,“ vzdychla si Hincová. „Uvidíme, či vyhrá spravodlivosť alebo klamstvá,“ uzavrela Hincová s tým, že vdovy vždy chodili na súdne procesy a chystajú sa chodiť aj naďalej. Verí, že konca celého procesu a spravodlivého verdiktu sa raz dočká.

Muž, ktorý len zázrakom prežil tragédiu v Bani Handlová, bývalý baník Miroslav Masarik, je tiež sklamaný z toho, ako odvolací súd rozhodol. Od začiatku trval na tom, že zodpovední za to čo, sa stalo sú ľudia, nie príroda.

Nešťastie v Bani Handlová

Najväčšia banská tragédi, ktorá sa kedy na Slovensku stala, sa datuje 10. augusta 2009. V dôsledku výbuchu banských plynov tam zahynulo 20 baníkov a banských záchranárov. Ďalší deviati baníci utrpeli rôzne zranenia.

Z tragédie obvinili troch vedúcich pracovníkov, pričom Dalibor R. je obvinený aj v prípade inej veľkej banskej tragédie, prievalu v Bani Nováky. Dalibor R. dostal od samosudcu Okresného súdu v Prievidzi pred dvoma rokmi osemročný trest a zákaz výkonu funkcie vedúceho likvidácie havárie na dobu 7 rokov. Druhý obvinený Jozef T. dostal 6 rokov a zákaz výkonu funkcie vedúceho likvidácie havárie po dobu 7 rokov a posledný obžalovaný Ladislav H. dostal päťročný trest a súd mu zároveň uložil zákaz výkonu funkcie vedúceho bane po dobu 6 rokov. Ladislava H. odsúdil sudca prievidzského Okresného súdu za to, že dal pokyn na uzatvorenie požiarneho vodovodu ventilom. Pri požiari tak nemohli využiť vodu z tohto vodovodu. Dalibor R. podľa sudcu zle vyhodnotil situáciu v bani, kde sa rozhorel požiar, neodvolal pracovníkov z bane a tiež nezabránil iným ľuďom, aby tam šli. Navyše nariadil otvorenie krídla dverí v trafostanici, čím sa otočili vetry a došlo k výbuchu. Posledný obžalovaný Jozef T. podľa samosudcu nezabezpečil sfunkčnenie požiarneho vodovodu, neodvolal ľudí z miesta a nemyslel na možnú zmenu vetrov a prípadný výbuch.

Súd ešte stále nedoriešil ani prípad závalu v Bani Nováky

Súdna dohra nešťastia v Bani Handlová sa však stále nevlečie tak dlho, ako prípad dávnejšieho závalu v neďalekej Bani Nováky. Nešťastie, pri ktorom zahynuli štyria baníci sa stalo ešte v novembri 2006 a do dnešného dňa súd v tomto prípade nerozhodol. Obžalovaní sú pritom štyria riadiaci pracovníci, ktorým hrozia tresty od štyroch do desiatich rokov odňatia slobody. Podľa prokurátora sa z nedbanlivosti dopustili prečinu všeobecného ohrozenia.

„Posledné pojednávanie v prípade závalu v Bani Nováky sa konalo na Okresnom súde v Prievidzi 6. apríla tohto roku a ďalšie je vytýčené na 19. júna, čiže v tejto veci rozhodnuté ešte nebolo,“ uzavrel hovorca trenčianskych súdov Roman Tarabus.

Nešťastia v baniach pokračujú

Bane zatiaľ prenasledujú nešťastia aj naďalej. V stredu prišiel o život v Bani Nováky ďalší baník Marek (40), ktorý tu pracoval 22 rokov ako revírnik. Do hlavy ho zasiahol zaseknutý kus materiálu. Marek bol otcom dvoch malých detí, školáčky a škôlkára.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Okresný súd v Prievidzi #banská tragédia #krajský súd v Trenčíne