Víkend bude horúci, pozor však na búrky

Mimoriadne páľavy v najbližších dňoch nebudú, no rozhodne nás nebude ani oziabať. Premenlivosť v počasí charakteristická z uplynulých týždňov bude pokračovať aj naďalej, ale výkyvy teplôt nebudú až také veľké, aby to pocítil aj náš šatník.

10.06.2017 08:00
počasie, leto, teplo, prázdniny, deti, Foto: ,
Slnečné a teplé počasie si v piatok užívali aj malí obyvatelia hlavného mesta.
debata (7)

Po sobotňajšom prechodnom miernom ochladení pôjdu teploty vzduchu opäť nahor a v pondelok sa na niektorých miestach dočkáme opäť tridsiatok.

Štvrtok a piatok boli z pohľadu počasia veľmi zaujímavé. Slnko bolo na bezoblačnej oblohe mimoriadne dlho a platilo to aj na Medarda, ku ktorému sa viaže známa pranostika Medardova kvapka štyridsať dní kvapká.

Klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) v Bratislave Pavol Faško hovorí, že kvapky vo štvrtok vystriedal netradične dlhý slnečný svit, ktorý trval viac ako pätnásť hodín.

„Možné to je len v tomto období, keď slnko vychádza skoro a zapadá neskoro, no aj tak málokedy zvykne svietiť tak dlho, keďže jeho svit zvyknú prerušovať oblaky,“ tvrdí Faško.

Sobota by už nemala byť natoľko slnečná, na oblohe nebudú chýbať mraky a niekde môže aj spŕchnuť. „Dážď hrozí najmä na severe Slovenska, no zima určite nebude. Na juhozápade Slovenska bude okolo 25 stupňov Celzia, niekde môžu byť teploty aj o dva stupne vyššie,“ pridáva Faško. Nedeľa už bude podľa neho opäť slnečnejšia, oblačnosť ubudne a teploty pôjdu smerom nahor.

Ako bude

  • Sobota 10. júna – Oblačno až zamračené, na viacerých miestach dážď. Denné teploty 22 až 27, na severe 17 až 22 stupňov Celzia.
  • Nedeľa 11. júna – Jasno až polojasno. Nočné teploty 14 až 9, denné 23 až 28, na severe a východe 18 až 23 stupňov Celzia.
  • Pondelok 12. júna – Prevažne malá, miestami zväčšená oblačnosť. Nočné teploty 12 až 7, na juhozápade okolo 14, denné 26 až 32 stupňov Celzia.
  • Utorok 13. júna – Prevažne oblačno, miestami dážď. Nočné teploty 19 až 13, denné 26 až 31, na severe miestami okolo 24 stupňov Celzia.
  • Streda 14. júna – Polooblačno až oblačno, miestami dážď. Nočné teploty 15 až 9, denné 24 až 29, na severe okolo 22 stupňov Celzia.

Zdroj: SHMÚ

Na začiatku budúceho týždňa sa k nám na krátko opäť vráti obdobie vyšších teplôt. „Najmä v pondelok a v utorok môžeme očakávať aj tropické hodnoty na úrovni 30 stupňov Celzia, respektíve aj trochu viac. Od polovice týždňa sa však opäť zaoblačí a teploty mierne klesnú. Stále však budú mať príjemné hodnoty,“ zdôrazňuje klimatológ.

Kto sa v nasledujúcich dňoch chystá do prírody, počasie by mu nemalo byť prekážkou. Faško však poukazuje na problém sucha, ktoré v súčasnosti neteší najmä záhradkárov a poľnohospodárov.

Napríklad v Bratislave spadlo za tri jarné mesiace len 54 milimetrov zrážok, čo je skutočne veľmi málo. Keď aj niekde zapršalo, oblačný front rýchlo vystriedalo oteplenie a vlaha sa tak zo zeme rýchlo vyparila. Na trvalejšie zrážky to nevyzerá nielen počas budúceho týždňa, ale ani v ďalšom priebehu júna.

Dážď by smerom k nám mali v tomto období prinášať poveternostné fronty od Atlantického oceánu.

„A hoci od západu k nám poveternostné fronty aj smerujú, problémom je ich dráha. Tá je severnejšia, ako by mala byť, a preto nás nezasahujú v potrebnom rozsahu. Preto aj keď front prechádza nad územím Slovenska, jeho trvanie je krátke a prejavuje sa to aj v objeme zrážok,“ uzatvára klimatológ SHMÚ.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #leto #teplo #búrky