Tretia zbraňová amnestia finišuje

Polícii sa opäť sa podarilo znížiť počet nelegálne držanej munície. Takmer všetky zbrane odovzdané v rámci poslednej zbraňovej amnestie sú už skontrolované. Podľa balistických expertov nebol žiadnou z nich spáchaný trestný čin.

13.06.2017 14:30
zbranova amnestia, zbran, zbrane, sklad zbrani Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (6)

Cieľom zbraňovej amnestie je bez postihu legalizovať staršie neregistrované zbrane a strelivo a znížiť tak ich počty na čiernom trhu. Na kontrolu ich mohli ľudia prinášať od začiatku decembra 2014 do konca mája 2015.

Počas tretej amnestie odovzdali až 3 035 strelných zbraní a 36 326 kusov munície. Ministerstvo vnútra ju zhodnotilo ako zatiaľ najúspešnejšiu.

„K 12. júnu bolo celkovo preskúmaných 41 533 ks streliva. Zbraňová amnestia je spracovaná k uvedenému dátumu celkovo na 94,8 percent. Doteraz nebolo zistené spáchanie trestného činu,“ pripomenula hovorkyňa rezortu vnútra Lucia Kirinovičová. Ukončenie kontroly odhaduje na koniec tohto leta.

Medzi odovzdanými boli zbrane rôzneho druhu. „Podiel krátkych a dlhých zbraní činil cca 1:1, z krátkych to boli spravidla samonabíjacie pištole a revolvery, z dlhých najväčšie množstvo tvorili opakovacie guľovnice, brokovnice a malokalibrovky. Samočinné zbrane, ako sú hlavne samopaly a guľomety, tvorili len cca 4 percentá z odovzdaných zbraní,“ doplnila Kirinovičová.

Všetku muníciu preskúmali balistickí experti z kriminalistického a expertízneho ústavu, kde sa zisťuje ich prípadné použitie pri trestnom čine. Ak so zbraňou nebol spáchaný trestný čin, majiteľ si ju môže zaregistrovať a vziať späť. Ak o ňu nemá záujem alebo nie je držiteľom zbrojného oprávnenia, zostane štátu. Nefunkčné zbrane sa zlikvidujú, prípadne ich dostane múzeum.

Medzi odovzdanými bolo aj niekoľko vzácnych historických kúskov. Muž z Trnavského kraja prišiel s puškou Sharps z obdobia americkej občianskej vojny medzi rokmi 1861 a 1862. Objavila sa aj známa puška Winchester model 1895 vyrobená pre armádu cárskeho Ruska. Spomedzi krátkych zbraní najviac zaujala pištoľ nemeckej značky Mauser, ktorá sa bežne používala počas prvej svetovej vojny.

Vo dvoch predchádzajúcich amnestiách v rokoch 2005 a 2009 obyvatelia odovzdali 7 830 nelegálnych zbraní, z nich 631 pripadlo štátu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zbraňová amnestia