Policajti prehľadávajú banky a pošty na celom Slovensku, hľadajú bomby

Pošty, banky a poštové banky po celom Slovensku sa stali terčom neznámeho páchateľa.

13.06.2017 13:28 , aktualizované: 18:13
pošta, Trenčín Foto: , ,
Polícia zasahuje aj na hlavnej pošte v Trenčíne.
debata (6)

Na operačné centrum polície sa ráno o pol deviatej dovolala pracovníčka pošty s tým, že dostali e-maily s textom: „Pekný večer, v pošte je veľká bomba,“ a ďalší mail, kde stálo: „V banke je bomba.“ Polícia tak po celom Slovensku musela okamžite vykonať kontroly. Páchateľovi hrozí za šírenie poplašnej správy dva až osem rokov za mrežami.

Zákazníci sa tak nedostali ani na hlavnú poštu na Mierovom námestí v Trenčíne. Okolie budovy ohradili policajti páskou a budovu prehľadával aj psovod so psom. „Toto naozaj nie je vtipné. Možno by bolo dobré, keby kompetentní pouvažovali nad zvýšením trestov pre takýchto bomberov. Ak by im za takýto čin hrozilo dvadsať rokov natvrdo, a ak by sa skutočne aj takéto tresty rozdávali, rozmysleli by si vtipkovať,“ poznamenal dôchodca Ján (69).

V prípade takýchto bombových hrozieb totiž páchateľ zamestnáva políciu aj hasičov. „Keďže z obsahu nebolo jasné, v ktorých konkrétnych inštitúciách by mali byť bomby uložené, polícia okamžite prijala potrebné opatrenia vo všetkých bankách, v poštových bankách aj na poštách na celom Slovensku,“ povedala policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.

E-maily boli údajne poslané ešte v pondelok večer, zamestnankyňa pošty si ich však prečítala až ďalšie ráno – a hneď kontaktovala políciu. Oba prišli z rovnakej adresy. „Bolo to spojené. Oba prišli v nadväznosti na seba. Nemôžem povedať, z akej adresy, to už je záležitosť vyšetrovania,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej pošty Martina Macková. Polícia musela skontrolovať vyše 1 500 pôšt. „Postupne a priebežne sa vykonávali kontroly s postupnými obmedzeniami,“ vysvetlila Macková. Kontroly vo svojich pobočkách nám potvrdili aj zo Slovenskej sporiteľne a z Tatra banky. Jej hovorkyňa Zuzana Povodová nám potvrdila, že aj mnohé z vyše stovky ich pobočiek boli preverované. „Prebiehalo to rôzne, pretože sa na každom riaditeľstve riadili presne podľa pokynov polície. Evidujeme pobočky, kde museli zamestnanci vyjsť aj von, a niekde to riešili zas počas plnej prevádzky,“ podotkla Povodová.

Bezpečnostný analytik Jaroslav Naď hovorí, že tresty za šírenie poplašnej správy sú už dosť vysoké. Tak prostredníctvom náhrady škody, ako aj trestnoprávne. „Problémom je, že je náročné vypátrať pôvodcu takejto správy, pokiaľ človek neurobí zásadnú chybu. Ale keď sa vypátra, dostane vysoký trest. Pomohlo by, keby sa polícii podarilo zvýšiť úroveň získavania informácií – o tom, kto šíri tieto správy. To sa dá realizovať iba operatívnou činnosťou polície,“ zakončil Naď. Aj keď sú podľa neho vraj tresty vysoké, ľudia stále telefonujú, pretože objasnenosť týchto hlásení je relatívne nízka.

Len na začiatku apríla musela polícia v priebehu jedného týždňa evakuovať všetky okresné súdy na Slovensku. Podobne ako v uturok ani vtedy anonym neuviedol, kde presne by sa mala bomba nachádzať.

Polícia zatiaľ v podobných prípadoch veľmi úspešná nie je. Ešte v polovici apríla sa jej podarilo zatknúť muža, ktorý nahlásil bombu na Okresnom súde v Novom Meste nad Váhom. Týždeň predtým obvinili dvoch mužov za nahlásenie bomby na košických súdoch.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #bomba #pošta