Šéfom RTVS bude Rezník, Ťapáková alebo Ruttkay

V boji o pozíciu riaditeľa RTVS sú už len tri horúce mená.

13.06.2017 14:20 , aktualizované: 16:39
debata (57)

Ako to nakoniec dopadne, je stále otvorené. Koalícia ani opozícia sa jednoznačne nevyjadrili, koho uprednostňujú. Rokovania pokračujú a vyzerá to tak, že až do okamihu tajnej voľby, ktorá sa v parlamente uskutoční vo štvrtok, sa situácia nemusí vyjasniť. Platí však, že na zvolenie stačí nadpolovičná väčšina prítomných poslancov.

Vládne strany Smer a SNS preferujú Rezníka

Vládne strany Smer a SNS preferujú Rezníka, aj keď to oficiálne nepotvrdili. Naopak, Most-Híd v pondelok oznámil, že Rezníka odmieta a poslanecký klub sa bude pri voľbe rozhodovať medzi Ťapákovou a Ruttkayom. Z koalície pritom zaznievalo, že sa bude snažiť dohodnúť na jednom mene. „Je to citlivá záležitosť, prvýkrát ideme do personálnej voľby bez dohody,“ povedal Pravde šéf Mostu-Híd Béla Bugár. Ak by sa podľa neho stalo, že by bol Smerom, SNS a časťou opozície zvolený Rezník, tak ďalšie personálne voľby v iných prípadoch by už museli byť výlučne po dohode v koalícii. Bugár si nemyslí, že by prípadné zvolenie Rezníka napriek odporu Mostu-Híd spôsobilo v koalícii napätie. „Keby sme to postavili tak, že ak prejde Rezník, tak máme problém, ale takto to postavené nebolo,“ uviedol Bugár.

Koaličná SNS podľa jej prvého podpredsedu Jaroslava Pašku rešpektuje stanovisko Mostu-Híd, že odmieta Rezníka a chce podporiť Ruttkaya alebo Ťapákovú. „Necháme sa prekvapiť, sám netuším, aké budú výsledky hlasovania,“ povedal Paška s tým, že v klube SNS budú ešte o voľbe kandidáta rokovať.

Za generálneho riaditeľa RTVS kandiduje osem kandidátov

Ani predseda poslaneckého klubu Smeru Martin Glváč si nemyslí, že v koalícii nastane napätie, ak by bol zvolený kandidát proti vôli jedného z partnerov. „Každý klub môže voliť, koho chce,“ poznamenal. V klube Smeru sa podľa Glváča ešte definitívne nedohodli, on osobne bude voliť Rezníka.

Rovnako opozičné strany nepovedali, koho by volili. V klube SaS by sa mali napríklad predstaviť viacerí kandidáti na post šéfa RTVS. Poslanec SaS Martin Poliačik uviedol, že opozícia sa bude rozprávať aj o tom, či zvolí pri voľbe spoločný postup. Nemyslí si však, že je to dôležité kritérium.

Za generálneho riaditeľa RTVS kandiduje celkovo osem kandidátov, ktorých na konci mája vypočul mediálny výbor parlamentu. V tajnom hlasovaní bude zvolený ten kandidát, ktorý získa nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov. Ak by vo štvrtok parlament nezvolil nikoho, do druhého kola, ktoré sa uskutoční 22. júna, postúpia dvaja kandidáti s najväčším počtom hlasov. Súčasnému riaditeľovi RTVS Mikovi uplynutie päťročné funkčné obdobie začiatkom augusta. RTVS čelila pred voľbou dvom škandálom, jeden sa týkal uniknutej sms komunikácie medzi opozičným politikom a šéfom spravodajstva, kde sa dohovárali o zásahoch do spravodajstva. Druhá kauza sa týkala zverejnenia vysokých platov manažérov RTVS, ktorí zarábali okolo 8-tisíc eur mesačne.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Jaroslav Rezník #Václav Mika #Michal Ruttkay