Poslancov v parlamente rozhádal Alexander Dubček

Štvorica poslancov Smeru chce, aby vláda každý rok udeľovala Štátnu cenu Alexandra Dubčeka.

14.06.2017 11:08
debata (40)

Kabinet by ňou ocenil konkrétne činy mimoriadne významné pre rozvoj jednotlivých sfér spoločenského, kultúrneho a ekonomického života v Slovenskej republike. O ich návrhu dnes rokuje plénum.

Opozičného poslanca Jána Budaja potešilo, že koalícia nevníma Dubčeka ako nepriateľa. Na druhej strane však kritizoval, že koaliční poslanci odmietli pred šiestimi mesiacmi zaradiť medzi pamätné dni aj 21. august, keď do vtedajšieho Československa vtrhli "sovietski okupanti“.

Budaja zaujímalo, či koaliční poslanci podporia ako pamätný deň „temnú noc“, v ktorej bol symbolickou postavou práve Dubček. Podľa neho to je totiž ponižujúci príbeh stredoeurópskej republiky. Podľa Budaja Dubček nie je spätý s 1. májom, keď chce koalícia udeľovať jeho vyznamenanie, ale s 21. augustom. „Ak odmietnete 21. august ako pamätný deň, tak vešanie vyznamenania je len kamufláž,“ vyhlásil Budaj.

Anton Hrnko (SNS) kritizoval Budaja za to, že chce vešať a tak sa stavia aj k dejinám. Dubček je podľa neho spájaný so socializmom s ľudskou tvárou. „Niekto moralizuje a podpíše záväzok ŠtB. Ja som bol v komunistickej strane, ale vždy som bol čestný. Nechodil som udávať,“ vyhlásil Hrnko.

Predkladateľ návrhu Dušan Jarjabek odmietol konfrontačný štýl. Budajove vystúpenie označil za politicky nekorektné. „Tento návrh nejde proti niekomu, ale za niečo,“ zdôraznil.

Podľa Gábora Grendela (OľaNO) je návrh len vyvrcholením kritiky, ktorá vznikla po udeľovaní vyznamenania prezidentom SR Andrejom Kiskom. Koalícia prezidenta vtedy kritizovala za výber ocenených. Grendela zaujíma, či SNS navrhne cenu Andreja Hlinku a Most-Híd Sandora Petőfiho.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #NR SR #Alexander Dubček