Pre opozíciu je neprijateľné, že polícia odložila trestné oznámenie na Kočnera

Polícia odložila trestné oznámenie kriminalistov Finančnej správy na podnikateľa Mariána Kočnera. Na tlačovej besede poslankyňa NR SR Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) a poslanec NR SR Jozef Rajtár (SaS) pripomenuli, že všetky kauzy vlád Roberta Fica (Smer) ukončili policajní vyšetrovatelia pod vedením ministra vnútra Roberta Kaliňáka slovami „Skutok sa nestal“ alebo „Tento skutok nie je trestným činom“. Inak to nebolo ani pri firmách Kočnera, keď mala Finančná správa podozrenie, že podvodmi s DPH obrali štát o viac ako osem miliónov eur.

14.06.2017 11:32
debata (23)

„Policajný vyšetrovateľ v texte zverejneného uznesenia píše siahodlhé texty o tom, prečo je všetko konanie Mariána Kočnera v poriadku, vyšetrovaním nezistil ani jednu podozrivú skutočnosť. Štát podľa finančnej správy prišiel o vyše osem miliónov eur, ale policajný vyšetrovateľ nevidí ani ten najmenší úmysel podvádzať,“ povedala Remišová a dodala, že ju zaujíma, čo bolo dôvodom celej reťaze týchto prevodov nehnuteľností, keď na ich začiatku bol Kočner, ktorý je dnes stále aj na jeho konci.

„Jedna z jeho spoločností stále prevádzkuje hotel Residence, časť priestorov a parkovisko v ňom vlastní ďalšia z firiem a internetovú doménu zas iná z jeho firiem. Hotel Šport má už iných vlastníkov, ale na liste vlastníctva je stále záložné právo v prospech Kočnerovej spoločnosti, ako majiteľka internetovej domény je stále uvedená jeho dcéra,“ vyhlásila a pripomenula, že v roku 2015 dostal hotel dokonca od štátu dotácie viac ako 700-tisíc eur.

Podľa Remišovej stíhajú iba malé ryby

Remišová sa nazdáva, že nezáleží na tom, či štát zaplatil nadmerné odpočty DPH za vlády Smeru alebo za predchádzajúcej vlády. „Daňový úrad môže dávať pokuty, ale iba polícia môže vyšetrovať trestné činy súvisiace s miliónovými sumami na vrátenej DPH. A je neprijateľné, že tak vážne podozrenia policajný vyšetrovateľ bez problémov odložil,“ uviedla. Podľa nej živnostníci a malí podnikatelia musia platiť vysoké odvody, aj keď nezarobia ani euro. „Už nikoho nebaví počúvať, ako policajný prezident Gašpar každý týždeň rozpráva na tlačových konferenciách, ako obvinili niekoho z toho, že dal ako úplatok darčekovú tašku, alebo polícia obvinila študentov, že dali štyri kilá klobás za skúšku. Zatiaľ čo pri veľkých zvieratách to dopadne vždy tak, že skutok sa nestal,“ dodala.

Zvažujú zvolanie mimoriadnych výborov

Remišová si myslí, že ľudia sa už nemôžu pozerať, ako malá skupina „našich ľudí“ tuneluje našu krajinu. „Pri tak obrovských sumách nie je možné, aby sa tak dialo bez ochrannej ruky politikov či vedúcich pracovníkov daňových úradov,“ uzavrela s tým, že poslanci zvažujú zvolanie mimoriadneho finančného a brannobezpečnos­tného výboru a vyzývajú generálneho prokurátora, aby zabezpečil spravodlivé vyšetrenie prípadu, keďže nad vyšetrovaním má dozor prokuratúra.

Poslanec Rajtár tvrdí, že najväčšie vládou chránené zviera po podnikateľovi Ladislavovi Bašternákovi je práve Kočner. „Sused Roberta Fica z komplexu Bonaparte a človek z mafiánskych zoznamov,“ povedal na adresu Kočnera Rajtár. Podľa Rajtára má Kočner „svojich“ vlastných vyšetrovateľov, ktorí sú platení z našich daní. „Nikto nie je vinník. Kto vymôže peniaze naspäť? Osem miliónov v rozpočte minister financií nepotrebuje?“ pýtal sa Rajtár.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner