V kauze Kočnerových vratiek zakročí špeciálny prokurátor

Do údajnej kauzy prevodov vlastníctva komplexov Residence hotel a Športhotel podnikateľa Mariana Kočnera v stredu vstúpil špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Hoci policajný vyšetrovateľ trestné stíhanie zastavil, Kováčik chce jeho postup ešte preskúmať.

14.06.2017 15:16 , aktualizované: 18:25
debata (34)

Vyšetrovateľ si mal podľa Úradu špeciálnej prokuratúry zabezpečiť dostatočné podklady pre rozhodovanie, objasnil skutkový stav v dostatočnom rozsahu a napokon ho aj správne vyhodnotil, keď trestné stíhanie zastavil z dôvodu, že skutok nie je trestným činom. Kováčik v stredu aj napriek tomu vydal pokyn na vyžiadanie a predloženie vyšetrovacieho spisu na preskúmanie jeho postupu, ako aj konania dozorujúceho prokurátora.

„Každá transakcia pri predaji hotelového komplexu bola u kupujúceho, ktorý si uplatňoval nadmerný odpočet, preverená príslušným daňovým úradom. Ten rozhodol, že daňový odpočet je oprávnene uplatňovaný a následne ho aj vyplatil. Daňový úrad považoval za úhradu kúpnej ceny to, že bola zaplatená zmenkou ako cenným papierom vystaveným v prospech predávajúceho,“ uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová.

Vyšetrovateľ podľa nej nezistil žiadne skutočnosti, ktoré by potreboval objasniť žiadosťou o poskytnutie právnej pomoci. „Proti uzneseniu nebola podaná sťažnosť, prokurátor však vec zo služobnej povinnosti preskúmal a s postupom vyšetrovateľa sa stotožnil,“ pridala.

Médiá informovali, že vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie v prípade viac než osemmiliónových únikov na dani vo firmách blízkych Kočnerovi. Na obvinenie konkrétnych osôb podľa neho totiž nebol dôvod aj preto, že daňoví kontrolóri nezistili žiadne porušenie zákona. Minister financií Peter Kažimír spresnil, že má ísť o tri nadmerné odpočty DPH v rokoch 2010, 2011 a 2012. Na základe podnetu z médií Finančná správa tieto finančné operácie opätovne preverí.

Opozícia si vzala kauzu za svoju a Kočnera označila za „najväčšie vládou chránené zviera“ po ďalšom biznismenovi Ladislavovi Bašternákovi. Na jej brífing reagoval minister vnútra Robert Kaliňák konštatovaním, že ak je chránený, tak jedine opozíciou. Všetky v súčasnosti medializované aktivity sa totiž mali stať ešte za vlády Ivety Radičovej.

Kaliňák zdupľoval, že nevie, že by v týchto prípadoch v tom čase konal niektorý z orgánov činných v trestnom konaní. „Ak tu niekto niečo neurobil, zanedbal, prikryl, tak treba smerovať otázky k blízkemu človeku Kočnera, a to Richardovi Sulíkovi,“ uzavrel Kaliňák.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner