Školy bojujú za slobodu v písaní

Ponechajte nám možnosť rozhodnúť sa, ako budeme písať, žiadajú základné školy po celom Slovensku. Reagujú tak na dodatok k štátnemu vzdelávaciemu programu, ktorý schválilo ministerstvo školstva v prvej polovici mája.

15.06.2017 16:00
debata (94)

Podľa nariadenia budú musieť všetci prváci od septembra písať spojitým písaným písmom. Nariadenie tak z tried vytlačí moderné písmo Comenia Script, ktoré začali niektoré školy používať namiesto toho klasického.

Za slobodu v písaní bojuje viac ako 20 slovenských škôl, ktoré sa včera pripojili k podujatiu Deň husieho brka. Jeho súčasťou boli rôzne aktivity spojené s písaním. Výzvu iniciovala Cirkevná základná škola Narnia v Bratislave, ktorá začala učiť prvákov písať písmom Comenia Script ako vôbec prvá na Slovensku. Podľa riaditeľa školy Romana Baranoviča majú s novým typom písma len dobré skúsenosti.

Deti z Cirkevnej základnej školy Narnia v... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
deti, skola, ziaci Deti z Cirkevnej základnej školy Narnia v Petržalke sa zabávali písaním. Škola tak bojuje za možnosť naďalej učiť prvákov písmo Comenia Script.

„Nepáči sa nám rozhodnutie ministerstva školstva. Preto sme sa rozhodli podporiť verejnú diskusiu týmto podujatím. Sme radi, že sa k nemu prihlásili aj ďalšie školy,“ povedal pre denník Pravda Baranovič. Akcia má pripomenúť, že ministerstvom presadzovaný typ písma vznikol v minulosti z čisto praktických dôvodov – ako najjednoduchšie riešenie pre pisárov, ktorí si perá namáčali do atramentu.

„Preto si to pripomíname husím brkom, ktorým sa vtedy písalo. Počas podujatia si deti priniesli do školy brká, redisové perá alebo zastrúhané paličky a skúšali, aké bolo písať takýmito nástrojmi. Rodičia aj deti sa rozprávali, v čom bolo pre ne prínosné učiť sa písať týmto modernejším spôsobom, vzniknú nástenky a plagáty s ich vyjadreniami. Výstupy budeme publikovať na internete, aby sme mohli prispieť k verejnej diskusii,“ vysvetlil Baranovič.

Ak má však škola záujem naučiť žiaka písať aj iným typom písma, môže tak samozrejme urobiť. Potrebné je však dodržať, že iný typ písma nie je jediným typom písma, ktoré žiak ovláda.
hovorkyňa ministerstva školstva Ivana Skokanová

Písmo Comenia Script vzniklo v Česku, kde sa stalo jednou z alternatív, ktorú sa môžu deti v škole učiť. Jednotlivé písmená vyzerajú ako písané, no nie sú navzájom spojené. K českým školám sa postupne pridali aj niektoré slovenské.

Keď však nadobudne účinnosť nový dodatok k vzdelávaciemu programu, všetky deti prvého ročníka budú musieť povinne písať spojitým písaným písmom. Comenia Script sa bude môcť vyučovať aj naďalej, no iba popri klasickom písanom písaní. Dodatok má platiť od 1. septembra.

Nie všetkým pedagógom sa takýto predpis pozdáva. K výzve na zorganizovanie Dňa husieho brka sa pripojili súkromné i štátne školy naprieč Slovenskom – písaním sa zabávali žiaci v Bratislave, Pezinku, Seredi, Komárne, Partizánskom, Prievidzi, Banskej Bystrici, Ružomberku, Liptovskom Mikuláši, Košiciach či v Michalovciach. Poukázať chcú na to, že by mal mať každý možnosť písať takým spôsobom, ako mu najviac vyhovuje.

Čo je Comenia Script?

  • Ide o typ nespojitého písaného písma, ktorý vytvorila v roku 2009 česká grafička Radana Lencová. Autorka pri jeho navrhovaní vychádzala z toho, čo sú deti schopné samy sa naučiť ešte predtým, ako idú do školy – napríklad paličkové písmo.
  • Na pilotnom overovaní, ktoré sa v Česku konalo v rokoch 2010 až 2012, sa zúčastnilo 33 škôl. Boli medzi nimi základné aj špeciálne školy, ale aj školy pre deti so zrakovým postihnutím.
  • Pre deti je písmo Comenia Script jednoduché a čitateľné. Má jednoduchú veľkú abecedu, malá abeceda je inšpirovaná renesančnou kurzívou. Písmo má dva druhy tvarov – veľké a malé, namiesto štyroch – veľké aj malé, tlačené aj písané.
  • Písmo je vhodné aj pre deti s poruchami učenia a pre ľavákov. Žiaci píšu interpunkčné znamienka hneď po napísaní písmena, nie až po napísaní celého slova. Písmená sú písané, no nespájajú sa a podobajú sa tlačeným.

Petíciu, ktorá žiada ponechať možnosť písať viacerými typmi písma, podpísalo na internete viac ako 5 000 ľudí, medzi nimi učitelia, rodičia aj zriaďovatelia škôl. Nepáči sa im, že rezort školstva zadefinoval vo vzdelávacom programe pre žiakov 1. ročníka základnej školy tvary písma podľa 85 rokov starej predlohy. Tá sa totiž spomínala už vo výnose zo 7. decembra 1932.

„Žiadame, aby bola zachovaná možnosť používať modernejšie tvary písma, bez nutnosti učiť sa staršie tvary,“ znie výzva.

Nový dodatok totiž prízvukuje dôraz na písanie spojitým písaným písmom. Podľa hovorkyne ministerstva školstva Ivany Skokanovej však rezort nezaviedol nič nové, len spresnil súčasné znenie vzdelávacieho programu.

„Ak má však škola záujem naučiť žiaka písať aj iným typom písma, môže tak samozrejme urobiť. Potrebné je však dodržať, že iný typ písma nie je jediným typom písma, ktoré žiak ovláda. Spojitým písmom sa žiaci učia písať v prvom ročníku aj dnes. Prijatý dodatok len presne špecifikuje, aký minimálny typ písma musia naši žiaci prvého ročníka základných škôl ovládať,“ uzavrela pre Pravdu Skokanová s tým, že všetky šlabikáre, ktoré ministerstvo dodáva do škôl, obsahujú iba vzory písaného písma.

© Autorské práva vyhradené

94 debata chyba
Viac na túto tému: #žiaci #školstvo #škola #písanie #minister školstva #písať #písmo #Comenia Script