Profil Václava Miku a plány o fungovaní RTVS

Václav Mika sa narodil v roku 1963 v Trenčíne. Pochádza z učiteľskej rodiny. Vyštudoval Fakultu ekonomiky a riadenia výrobných odvetví (v súčasnosti Fakulta manažmentu) Ekonomickej univerzity v Bratislave a je držiteľom profesionálneho certifikátu v manažmente na Open University.

15.06.2017 18:16
debata (3)

V rokoch 1987 až 1994 zastával rôzne posty v Slovenskej televízii (STV). V rokoch 1992 – 1994 bol riaditeľom kancelárie STV. V roku 1994 bol jedným zo štatutárov STV a z STV odišiel po nástupe generálneho riaditeľa Jozefa Darma. V rokoch 1990 – 1992 externe učil na katedre produkcie Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení v Bratislave.

V roku 1994 bol externým poradcom ministra kultúry pre oblasť informačnej politiky a masmédií. V rokoch 1998 a 1999 bol podpredsedom a členom Rady STV. V rokoch 1994 až 1998 bol riaditeľom Prvej slovenskej mediálnej agentúry (PSMA). Pred príchodom do Markízy šéfoval Rádiu Expres – bol predsedom predstavenstva spoločnosti D.Expres.

Aktuálny generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Foto: Robert Hüttner, Pravda
mika Aktuálny generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.

Rádio Expres viedol od jeho spustenia v roku 2000 až do 1. februára 2006. Rádio sa v tom čase stalo najpočúvanejším na Slovensku a túto pozíciu si drží dodnes. V rokoch 2004 až 2012 bol Václav Mika členom, od roku 2011 prezidentom Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc (ANRTS).

Zároveň sa stal konateľom licenčnej spoločnosti Markíza – Slovakia. TV Markíza si za jeho takmer päťročného pôsobenia udržala pozíciu najsledovanejšej súkromnej televízie u nás a spustila svoj druhý kanál TV Doma. Václav Mika odišiel zo CME na vlastnú žiadosť 28. septembra 2010 bez konkretizovania dôvodov.

Plány Václava Miku s RTVS

  • Jednotka – program má byť určený pre univerzálnu cieľovú skupinu s užším zameraním na rodinný typ diváka. Obsahovať má spravodajstvo, publicistiku, zábavu, tvorbu pre deti a mládež i náboženské programy.
  • Dvojka – jej náplňou budú dokumenty, diskusné relácie, národnostné vysielanie a dramatická filmová tvorba.
  • Trojka – vysielanie pre detského diváka počas celého dňa, večer od ôsmej bude program pre dospelých. Cieľom je vysielať záznamy divadelných predstavení, koncerty slovenských hudobných telies, kultúrne spravodajstvo a publicistiku, archív RTVS či filmové profily domácich a zahraničných režisérov.
  • Štvorka – sa má venovať spravodajstvu, športu a publicistike na celoslovenskej či regionálnej úrovni.
  • Päťka – online televízny kanál určený pre divákov od 12 do 25 rokov.
  • Rozšíria sa štúdiá RTVS v regiónoch, popri Banskej Bystrici a Košiciach aj v Žiline a Prešove.
  • Slovenský rozhlas – má v roku 2022 ponúkať 15 digitálnych programových služieb.
  • Financovanie – formou koncesionárskych poplatkov, zmluvy so štátom a vlastných príjmov. Poplatky by mali byť na úrovni siedmich eur s valorizáciou každé dva roky. Zmluva so štátom počíta s ročnými príjmami vo výške 26 miliónov eur a vlastné príjmy je nutné udržať na hranici 10 až 20 miliónov eur. Druhá možnosť je priama dotácia zo štátneho rozpočtu percentom z hrubého domáceho produktu (HDP) s valorizáciou každý rok.

Miku zvolila NR SR do funkcie generálneho riaditeľa RTVS 1. augusta 2012. Poslanci si riaditeľa vyberali spomedzi 11 kandidátov v tajnej voľbe. Mika získal podporu 74 z 95 prítomných poslancov.

Na voľbe sa zúčastnili poslanci za Smer-SD a OĽaNO. Štyri vtedajšie opozičné strany SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd voľbu bojkotovali, označili ju za politickú frašku. Mikov vtedajší hlavný medializovaný protikandidát Jaroslav Rezník získal od poslancov dva hlasy.

RTVS pod vedením Miku a jeho manažmentu zvýšila sledovanosť, dôveryhodnosť aj výrobu pôvodných slovenských programov. RTVS sa zároveň začala technologicky modernizovať, zbavila sa dlhov a venovať sa programu.

Z dokumentu RTVS zverejneného v máji tohto roka “Rozhlas a televízia Slovenska v číslach“ napríklad vyplýva, že v roku 2012 bola priemerná sledovanosť hlavného televízneho spravodajstva o 19:00 148-tisíc divákov a tento rok bol priemer do 8. mája 344-tisíc divákov a v objektivite sa od roku 2012 posunulo spravodajstvo podľa prieskumov zo 4. miesta (11,3%) na 1./2. miesto (cca 24%).

Ešte pred aprílovým zverejnením výzvy na prihlasovanie kandidátov sa očakávaná voľba generálneho riaditeľa RTVS stala témou viacerých politických vyhlásení. RTVS kritizovali predstavitelia SNS a opakovane aj premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico, podľa ktorého vedenie RTVS nezvládlo úlohu zaistiť verejnoprávnosť.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Václav Mika #voľba generálneho riaditeľa RTVS