Čech, ktorý kradol u Kňažka, dostal tri roky, herec skritizoval predsedu senátu

Trojročný trest väzenia vymeral súd českému občanovi za krádež peňazí a cenností v bratislavskej vile herca Milana Kňažka. Verdikt nie je právoplatný, obhajoba aj prokurátor si ponechali lehotu na odvolanie. Obžalovanému hrozilo až desať rokov väzenia. Kňažko, ktorý zlodeja vo svojom dome pristihol a postrelil, netajil nesúhlas s výškou uloženého trestu a slovne sa pustil do predsedu senátu.

16.06.2017 07:33 , aktualizované: 12:30
Milan Kňažko Foto: ,
Milan Kňažko.
debata (308)

Do Kňažkovej vily v prestížnej bratislavskej štvrti neďaleko pamätníka Slavín Čech vnikol v noci tento rok v januári. V dome odcudzil hotovosť z peňaženky a pomocou nájdených kľúčov otvoril trezor, z ktorého podľa obžaloby zobral peniaze, prsteň a hodinky v celkovej hodnote najmenej 10.000 eur. Herec sa však zobudil a zlodeja postrelil. Zranený muž ešte stihol z vily utiecť, ale policajti ho dolapili v záhrade Kňažkovho domu. Na súdny proces čakal vo väzbe.

Obžalovaný Pavel Novotný zo Strakoníc v úvode pojednávania, ktoré sa konalo v deň jeho 50. narodenín, priznal vinu, čo celý proces zrýchlilo. Senát Okresného súdu Bratislava I tak obmedzil priebeh dokazovania iba na okolnosti, ktoré mali vplyv na výšku trestu. Súdne konanie trvalo len asi hodinu. Okrem krádeže muž čelil obžalobe aj z porušovania domovej slobody a z poškodzovania cudzej veci.

Súd uložil Čechovi trest na spodnej hranici trestnej sadzby. Kým prokurátor požadoval trest väzenia, obhajoba žiadala podmienku. S ohľadom na priznanie sa Novotný môže odvolať len voči výške uloženého trestu.

Kňažko sa po vynesení rozsudku nahlas netajil svoju nespokojnosť s nízkym trestom a ešte v pojednávacej miestnosti kritizoval predsedu senátu. „Bolo niečo do vrecka?“ spýtal sa Kňažko sudcu. Ten ho varoval pred uložením poriadkovej pokuty či vyvedením z miestnosti. „Stačí mi vaša hanba za vaše rozsudky,“ opätoval herec a pri odchode zo súdnej miestnosti buchol dverami.

Obžalovaný sa už skôr listom ospravedlnil Kňažkovi a o odpustenie požiadal herca aj počas pojednávania. „Rád by som sa ešte raz ospravedlnil poškodenému za všetky príkoria, ktoré sa stali a ktoré vznikli mojím konaním. Veľmi to ľutujem,“ povedal. Dodal, že hercov dom si vybral náhodne a že nekonal na objednávku inej osoby. Vyjadrenie ľútosti je v súdnom konaní poľahčujúca okolnosť.

Kňažko pred novinármi ešte pred vynesením verdiktu odmietol žiadosť obžalovaného o odpustenie a tvrdil, že muž s ohľadom na okolnosti prípadu nekonal náhodne. Povedal, že zlodej mal pri krádeži rukavice aj nástroje na vlámanie a že jeho vilu nie je z ulice vidieť. Kňažko odmietol špekulovať, či má nepriateľov, ktorí by si krádež mohli objednať.

Novotný už bol v minulosti podozrivý z krádeže na Slovensku, trestné stíhanie však bolo v roku 2008 podmienečne zastavené. Podľa predsedu senátu bol obžalovaný opakovane stíhaný aj vo vlasti. S ohľadom na platné slovenských zákony však súd jeho skutky v Slovenskej republike pri rozhodovaní v prejednávanej veci nemohol vziať do úvahy.

308 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Kňažko