Dodávatelia chcú byť pri oddlžovaní nemocníc

Dodávatelia zdravotníckych pomôcok a špeciálneho zdravotníckeho materiálu tlačia na ministerstvo zdravotníctva, aby ich zapojilo do pracovnej skupiny, ktorá pripravuje podmienky oddlženia nemocníc. Poukazujú na to, že nemocnice im dlhujú milióny, a väčšina pohľadávok je po lehoty splatnosti.

16.06.2017 14:00
debata

Zámer oddlžovania, ktorý bude počítať s akýmikoľvek zľavami, je pre tieto firmy neprijateľný. Podľa nich rezort potrebuje detailnejšie informácie o dlhoch, ktoré im môžu poskytnúť práve ony. Ináč je, ako poukazujú, štátna pomoc právne diskutabilná. Tvrdia to zástupcovia asociácie SK+MED, ktorá háji záujmy 30 dodávateľov pôsobiacich na Slovensku. „Opätovne apelujeme na ministerstvo zdravotníctva, aby v zmysle dohody umožnilo zástupcom asociácie pracovne sa zapojiť do prípravy konceptu oddlženia, respektíve umožniť sa k pripravovanému konceptu ešte v tomto štádiu vyjadriť, aby mohli byť zohľadnené pripomienky,“ uviedla výkonná riaditeľka asociácie Patrícia Kubicová.

Dlh štátnych nemocníc sa podľa asociácie ku koncu prvého štvrťroka 2017 vyšplhal na 183 mil. eur, čo je o 22 mil. eur viac ako pred rokom. „Z toho vyše 158 mil. eur predstavujú pohľadávky po lehote splatnosti,“ pripomenula výkonná riaditeľka s tým, že sa stále zvyšujú aj úroky z omeškania a zmluvné pokuty, ktoré sú vo výške 23 miliónov eur.

Doba, keď nemocnice uhrádzajú svoje záväzky, je podľa asociácie alarmujúca. V niektorých zariadeniach evidujú dlhy viac ako štyri roky po lehote splatnosti. Kubicová doplnila, že táto situácia sa pre nich stáva neúnosnou, najmä vo vzťahu k plneniu si svojich vlastných zákonných povinností, ako sú platba DPH, odvod dane z príjmu, platby miezd zamestnancom, odvody do zdravotných poisťovní, Sociálnej poisťovne a v neposlednom rade aj plnenie si záväzkov voči obchodným partnerom. „Ani daňové úrady, ani Sociálna poisťovňa totiž žiadne omeškania zo strany dodávateľov neakceptujú,“ poznamenala.

Dodávatelia upozorňujú, že ak sa nepristúpi k rozsiahlym systematickým zmenám v prevádzke a financovaní celého sektora nemocníc, tie opäť začnú padať do dlžôb. "Veríme, že táto obohraná platňa sa čoskoro stane minulosťou a dodávatelia zdravotníckych pomôcok budú môcť konečne obchodovať v normálnom podnikateľskom prostredí,“ skonštatovala Kubicová. Niektoré zdravotnícke firmy už pristúpili k odpredajú svojich pohľadávok tretím osobám. Asociácia nemá údaje, o aké množstvo a sumu ide.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #nemocnice #zdravotnícke pomôcky #dlhy nemocníc