Oklamali nás, tvrdia odborári o vedení RTVS

Až do osemtisíc mesačne videlo na výplatných páskach 15 ľudí z vrcholového manažmentu.

17.06.2017 15:28
rtvs, václav mika, Foto: ,
Šéf RTVS Václav Mika končí funkčné obdobie aférou týkajúcou sa vysokých platov manažérov, ktoré im sám podpísal.
debata (192)

Pravidlá pre mzdy vo verejnoprávnom médiu určuje interný mzdový poriadok. Odborári tvrdia, že vedenie jeho pravidlá zneužilo na to, aby pridalo zopár vyvoleným, čo považujú za nemorálne.

Podľa mzdového poriadku, ktorý má denník Pravda k dispozícii, môžu zamestnanci k základnej mzde a zákonným príplatkom získať aj výkonnostné a motivačné odmeny. Ich výška ohraničená nie je. Aj vďaka tomu mohli topmanažéri získať príjmy, o ktorých sa radovým pracovníkom ani nesníva. Pre porovnanie, redaktori bežne zarábajú iba 800 eur v hrubom.

„Cítime sa byť manažmentom oklamaní,“ priznáva Milena Lukáčová, rozhlasová režisérka, ktorá sa ako šéfka jednej zo základných odborových organizácií zúčastňovala na kolektívnom vyjednávaní o mzdových podmienkach v RTVS. „Žiaľ, konali sme v dobrej viere, že robíme v prospech zamestnancov. Verili sme, že sa peniaze určené na tento typ odmien spravodlivo rozdelia medzi nich. Skôr sme sa snažili vyhnúť chybám z minulosti, keď tu bol problém so zlatými padákmi. A vedenie napokon využilo novú slabinu predpisu,“ tvrdí.

Topmanažéri s rozprávkovými platmi

Dokument hovorí, že výkonnostné odmeny sa k základnej mzde majú obvykle vyplácať v štvrťročnom cykle, v súlade so zásluhami a s vynaloženým úsilím zamestnanca. V texte je však aj zmienka, že „vedúci zamestnanec na prvej úrovni riadenia môže určiť kratšie obdobie výplaty výkonnostných odmien – mesiac“. O finančnom rozpätí odmien sa materiál nezmieňuje vôbec. Len voľne uvádza, že „sa určia absolútnou čiastkou v rámci schváleného objemu prostriedkov na mzdy pre tento druh odmien“. A dodáva, že túto sumu možno prekročiť o peniaze nevyplatené zamestnancom z dôvodu úspor jednotlivých zložiek mzdy.

Podobne nie sú žiadnymi maximálnymi sumami limitované ani motivačné odmeny, ktoré majú slúžiť „na zainteresovanie zamestnancov na plnení cieľov a projektov, ktoré majú pre RTVS strategický a rozvojový charakter“.

Aj vďaka týmto nedostatkom mzdového poriadku mohli topmanažéri brať v RTVS rozprávkové platy, niekedy až v trojnásobnej sume oproti najvyššiemu tarifnému základu, dokonca pravidelne každý mesiac.

Ako zdôrazňuje Lukáčová, manažérske zmluvy sa podpisovali za dverami, do ktorých odborári vstup nemali. Ani teraz podľa nej nemajú prístup k informáciám, koľko peňazí sa vlastne na výkonnostné a motivačné odmeny vyčerpalo a aká časť z toho išla radovým zamestnancom. „Vedenie sa k nám zachovalo neférovo, nemorálne a niekoľko týždňov pred voľbami to prasklo. Je pre nás poučením pre budúcnosť, že pravidlá odmeňovania treba lepšie ošetriť,“ pripúšťa.

Šesť základných tarifných tried

Deväťstranový mzdový poriadok RTVS definuje aj šesť základných tarifných tried, do ktorých môže vedúci pracovník svojho zamestnanca zaradiť v závislosti od stupňa jeho vzdelania či dĺžky praxe. V najnižšej, prvej triede je mzdový nárok v rozpätí 475 až 850 eur. V najvyššej, šiestej, 1 480 až 3 080 eur.

„Mnohí televízni redaktori sú aj po 20 rokoch zaradení napríklad v trojke a nezarábajú ani 1 200 eur mesačne v hrubom. Niektorí editori v rozhlase zase aj po 30-ročnej praxi dostávajú len asi 1 300 eur hrubého,“ prezradila Pravde jedna z redaktoriek RTVS, ktorá si nepriala byť menovaná. Iní „vyvolení“ pracovníci sa však podľa nej tešia pre zmenu veľkej priazni manažmentu a ich mzda je aj o dve tretiny vyššia. „Hovoríme im aj Mikove kone. Majú nadštandardné podmienky, promo v oboch médiách, oveľa väčšiu pracovnú voľnosť. My ostatní sme tu len robotníci,“ dodala. Nespokojný s platovými pomermi v RTVS je aj ďalší nemenovaný zamestnanec. „Keď náš najlepší technik žiadal po dlhých rokoch zvýšiť plat o 100 eur, nedali mu ich, radšej ho nechali odísť. K 1. januáru nám plat valorizovali o smiešnych 25 eur. Moje výkonnostné odmeny, vyplácané len sporadicky, sú tak 100, 150, iba raz to bolo 300 eur. A vedenie zarába tisíce,“ hovorí. Jeden z riaditeľov RTVS mal vďaka výhodnej pracovnej zmluve dostávať 8 154 eur mesačne, čo je oveľa viac, ako aj s paušálnymi náhradami zarába premiér či predseda parlamentu. Napríklad hlava štátu Andrej Kiska v roku 2015 z titulu výkonu verejnej funkcie zarábal v priemere 9 305 eur mesačne.

Na svetlo sa v tejto súvislosti dostala aj informácia, že šéf televízneho spravodajstva Lukáš Diko údajne dostával od vlaňajšieho novembra do januára tohto roku 7 594 eur mesačne, hoci mal pracovný dištanc pre únik škandálnej esemeskovej komunikácie s opozičným politikom Gáborom Grendelom (Nova). RTVS túto informáciu poprela.

© Autorské práva vyhradené

192 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Václav Mika