Tragédia v Partizánskom - zabíjal výťah

Strašná tragédia sa stala v sobotu v Partizánskom. Pri oprave výťahu zomrel človek.

18.06.2017 12:20 , aktualizované: 14:33
výťah, padnutý, partizánske Foto: ,
Na miesto okamžite dorazili záchranári, mužovi však už nebolo pomoci.
debata (11)

Výťah sa v sobotu podvečer pokazil v jednom z bytových domov na sídlisku v Partizánskom. Opravára, ktorý len pred dvoma dňami oslávil okrúhle päťdesiate narodeniny privolali, aby sa naň pozrel. To, čo sa pri oprave výťahu stalo, je predmetom vyšetrovania. Podľa svedkov tragédie sa muž postavil na strechu výťahu a vtedy sa stroj pohol. Muža pricviklo medzi kabínu výťahu a stenu.

„Igor chcel opraviť pokazený výťah, ktorý mal podľa vyjadrenia obyvateľov paneláku nechávať otvorené dvere a nechodiť na poschodia. Muž sa nachádzal na výťahovej kabíne, ktorá stála medzi piatym a šiestym poschodím. Utrpel devastačné poranenia hlavy, ktorá zostala zaseknutá medzi kabínou a výťahovou šachtou. Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia. Čo bolo príčinou tejto tragédie vyšetrujú policajti z Partizánskeho,“ povedala trenčianska hovorkyňa Elena Antalová.

Vo vnútri výťahu v čase, keď sa muž pustil do opravy, nebol nik. Podľa obyvateľov paneláku bol výťah nový. „Koľko tu bol, dva, tri mesiace? S tým pôvodným neboli problémy, s týmto však neustále, večne bol pokazený,“ povedal obyvateľ domu. Aj preto privolali opravára v sobotu popoludní. Ako posledný sa s ním rozprával obyvateľ domu, ktorý si neželal byť menovaný, na to čo zažil však do konca života nezabudne.

„Ja som ho videl posledný živého. Na jednotke proste zostal výťah stáť a ja som bol ešte pritom, keď ten pán otváral dvere. Dvere otvoril a podlaha výťahu bola na medziposchodí. Potom dvere zatvoril. Ja som už kráčal hore schodmi, počul som ako opravár ešte ide za mnou, tiež hore. Povedal mi, že ide niečo popraviť, nejaký kolík, alebo neviem čo presne. Vyliezol hore na kabínu a potom už bolo počuť len buchot. S otcom sme vybehli von a bol to šok. Šok,“ povedal svedok.

Ten bol hneď po tragédii aj za rodinou nebohého muža. Vraví, že doma ho už čakala manželka s tortou k narodeninám. Aj on potvrdil, že výťah bol nový. „Má približne tri mesiace, ale každú chvíľu mu voľačo bolo. Buď bol zaseknutý, nešiel, alebo zostal hore na sedmičke visieť. Každú chvíľu sem chodila poruchová služba,“ potvrdil muž.

Na miesto tragédie okamžite dorazili záchranári, mužovi však už nebolo pomoci. „50-ročný muž utrpel drvivé poranenia hlavy nezlučiteľné so životom,“ potvrdil hovorca záchranárov Boris Chmel. Z toho čo sa stalo sú zdesení obyvatelia Partizánskeho aj primátor mesta Jozef Božik. „Je to strašná tragédia, nepamätám si, že by sa v meste v minulosti niečo podobné odohralo,“ povedal. Čo presne sa stalo a či spravil chybu muž, ktorý mal na opravy výťahov certifikát a podľa našich informácií bol skúseným opravárom, alebo bol na príčine tragédie poruchový výťah, ukáže až vyšetrovanie. Oslovili sme aj firmu, ktorá sa starala o prevádzku výťahu. „Nemáme o to záujem, nechceme to medializovať, nechceme to riešiť,“ povedali nám iba na firme a zložili telefón.

Tragédie spôsobené výťahom

  • V roku 2013 vyhasol život iba 1,5-ročného chlapčeka potom ako v budove polikliniky v Humenom spadol do výťahovej šachty. Ani po štyroch rokoch nebol tento prípad uzavretý a na tom, čo bolo príčinou hroznej tragédie sa nedokážu odborníci zhodnúť.
  • V roku 2016 sa stala tragédia v Nemocnici s poliklinikou v Galante. Jedna z kabín sa odtrhla a zrútila z desiateho poschodia do suterénu. Pracovník, ktorý sa v tom čase nachádzal na hornej časti výťahu tragédiu neprežil.
  • Ťažký pracovný úraz utrpeli začiatkom júna tohto roku aj dvaja muži v Nových Zámkoch. Zamestnanci novozámockého bytového družstva pracovali na modernizácii výťahovej kabíny v jednom z bytových domov. Vtedy sa odtrhla reťaz pracovnej plošiny a muži sa zrútili z ôsmeho poschodia. Pád z približne dvadsiatich metrov síce prežili, utrpeli však vážne zranenia.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #tragédia #výťah