Pri naháňačke zomrel mladík, postup policajtov je otázny

Tragédia, na ktorej má podiel polícia, rozdelila Slovensko. Časť verejnosti viní za smrť 17-ročného spolujazdca, ktorého policajná guľka zasiahla omylom, vodiča, ktorý unikal policajnej hliadke. Podľa nej muž zákona mal právo použiť zbraň proti vozidlu, ktoré svojou jazdou ohrozovalo ostatných na ceste. Iní sú však toho názoru, že strieľať bolo v tejto chvíli neprimerané. Policajný prezident Tibor Gašpar sa zásahu zastal, podľa neho policajt postupoval podľa zákona. Niektorí bezpečnostní analytici zákrok považujú za neadekvátny a nezvládnutý. Prípadom sa zaoberá inšpekcia ministerstva vnútra.

19.06.2017 11:55 , aktualizované: 19:35
Tibor Gašpar Foto: ,
Policajný prezident Tibor Gašpar.
debata (333)

Krátko po polnoci zo soboty na nedeľu policajná hliadka chcela v Novej Bani zastaviť Seat Ibizu pre podozrenie, že ho vedie známy „nešofér“, 19-ročný Michal. Tomu bol už tri razy udelený zákaz šoférovania a bol odsúdený aj za útok na verejného činiteľa. Po zapnutí policajných majákov vodič značne zrýchlil a riskantným manévrom pri predbiehaní ohrozil protiidúce vozidlo. Začala sa naháňačka, policajti použili varovné výstrely. Tie však unikajúceho šoféra neprinútili zastaviť.

„Počas prenasledovania došlo niekoľkokrát k tomu, že boli spôsobom jazdy prenasledovaného vodiča ohrozené protiidúce vozidlá. Jazdil veľmi riskantne a arogantne. Myslím si, že aj to bol dôvod, prečo sa policajt rozhodol vozidlo zastaviť priamo použitím zbrane,“ povedal policajný prezident Tibor Gašpar. Dodal, že ak by šofér rešpektoval zákon, k nešťastiu by nedošlo.

Policajný náboj trafil nevinného spolujazdca Tomáša, ktorý sedel na zadnom sedadle. Zomrel po tom, čo auto po divokej jazde havarovalo na železničnom priecestí neďaleko obce Hronský Beňadik. Pitva by teraz mala určiť, či príčinou smrti bola guľka, alebo následky havárie. Podľa neoficiálnych informácií sa mu osudnými stali prestrelené pľúca.

Strieľať mal veliteľ hliadky z okna na strane spolujazdca. Po dvoch varovných výstreloch s polminútovou prestávkou hliadka o situácii informovala operačné stredisko. Policajt vystrelil ešte raz do vzduchu a potom vypálil po aute. Údajne mieril na pravé zadné koleso. Podľa fotodokumentácie bol na vozidle nájdený jeden výstrel v kufri auta, ktorým strela preletela do zadnej sedačky. Vec má ešte posúdiť odborník z oblasti balistiky. Videozáznam z nehody však neexistuje, pretože auto policajnej hliadky nebolo vybavené kamerou.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný povedal, že tento prípad pre políciu nie je dobrý výsledok. Pripomenul, že podľa zákona je použitie strelnej zbrane možné len vtedy, keď už nie je iný spôsob, ako prinútiť vozidlo k zastaveniu a auto ohrozuje ľudí na živote a zdraví. „Aj v prípade, keď sú splnené tieto podmienky je príslušník polície povinný myslieť na to, že v tom vozidle sa môžu nachádzať osoby, ktoré nesúhlasia s počínaním vodiča a istým spôsobom sú rukojemníkmi jeho konania. Pokiaľ sa na to nemyslí, môže sa stať to, čo sa stalo,“ mieni Žitný.

Polícia naháňala unikajúce auto z Novej Bane viac ako 10 kilometrov. Mladý šofér sa dokonca pokúsil auto polície vytlačiť z cesty. Keď sa im začal vzďaľovať, policajt naň vystrelil. Auto zakrátko v rýchlosti až 120 km/h dostalo na železničnom priecestí neďaleko obce Hronský Beňadik v časti Psiare bočný šmyk a vyletelo z cesty. Polícia zistila, že sú v ňom ďalšie tri osoby až na mieste nehody, pretože na vozidle boli tieniace fólie. Posádka vraj mala po varovných výstreloch šoféra prosiť, aby zastal. Ten to mal odmietnuť a povedať im, aby sa skrčili.

V aute bola okrem vodiča, 19-ročného Michala z okresu Zlaté Moravce, aj 16-ročná spolujazdkyňa a ďalší dvaja chlapci na zadnom sedadle. Sedemnásťročný Tomáš bol vážne zranený. Policajná hliadka sa ho po privolaní záchranky snažila oživovať. Neúspešne.

Zásah hliadky bol podľa dopravného analytika Jána Bazovského neprimeraný. „Čo sa týka streľby, pri použití zbrane nesmie byť ohrozený život a zdravie iných osôb. To znamená, že policajti sa mali najskôr presvedčiť, či boli v aute aj iné osoby a či zbraň môžu použiť,“ hovorí Bazovský. „Policajt mohol radšej strieľať, keď ich unikajúce auto vytláčalo z cesty a bol od neho vzdialený niekoľko málo metrov. Nie vo chvíli, keď im šofér už skoro ušiel,“ upozornil.

Policajný prezident Tibor Gašpar ospravedlňoval streľbu tým, že ak by policajti nebezpečné vozidlo nezastavili, mohlo spôsobiť ešte väčšie škody. „Dnes sa ľahko mudruje nad tým, či mohol policajt počkať a auto prenasledovať ďalších 20 kilometrov. Možno by sme riešili iný závažný problém a možno by v tom vozidle bolo viac mŕtvych,“ reagoval Gašpar.

Analytik Žitný považuje Gašparov argument za scestný. „To je argumentácia, že zabijeme jedného, aby sa potencionálne nezabili ďalší. To mi príde dosť obludné,“ poznamenal Žitný. Podľa neho je pri streľbe vždy nutné myslieť na to, že tam môžu byť ďalší nevinní ľudia. Pripomína, že aj pri bezohľadných jazdách je bežným postupom prenasledovať unikajúce vozidlo a aj s pomocou ďalších policajných vozidiel sa ho pokúsiť zastaviť.

Bezpečnostný analytik Juraj Zábojník sa však prikláňa na stranu polície. „Každý, kto nerešpektuje pokyny polície by si mal byť vedomý, že môže dôjsť aj k zraneniu,“ poukázal. Má však vážnu výhradu k dokumentácii zákroku. „Všetky takéto zákroky polície by mali byť dokumentované. Tie záznamové kamery do vozidiel nie sú drahé. Kupujú si ich samotní vodiči. Nevidím dôvod, prečo by takto nemali byť vybavené všetky hliadkové vozidlá,“ hovorí Zábojník. Polícia by sa tak vyhla pochybnostiam o priebehu akcie.

Opozícia pri tejto príležitosti avizovala zvolanie mimoriadneho rokovania parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť, na ktorej chcú vypočuť ministra vnútra Roberta Kaliňáka a policajného prezidenta Tibora Gašpara. Tí by poslancom mali na neverejnom zasadnutí objasniť okolnosti prípadu a vysvetliť, ako chce polícia v budúcnosti podobným tragédiám predísť. Predseda výboru mimoriadne zasadnutie zvolal už na utorok.

Prípad tiež otvoril otázku, ako sú naši policajti vycvičení na streľbu z idúceho auta. Z odpovedí policajných funkcionárov vyplynulo, že nijako. Gašpar priznal, že takéto niečo sa dá trénovať na špeciálnom trenažéri, a ten nemajú. Gašpar pripomenul, že na použitie zbrane majú príslušníci zboru oprávnenie v zákone. Podľa minuloročných štatistík bol varovný výstrel použitý v 35 prípadoch a to nielen pri dopravných priestupkoch. V roku 2010 bola zbraň použitá dokonca 57-krát a varovný výstrel 71-krát.

Sporná streľba polície na autá

  • V auguste 2016 sa hliadka snažila zastaviť auto so štyrmi mladými ženami. Vodička výzvu polície neuposlúchla a policajti začali strieľať. Použili 19 varovných výstrelov do vzduchu a ďalších 13 na unikajúce auto. Postrelili dve dievčatá. 21-ročná vodička utrpela poranenie hrudníka a ucha, jej 16-ročná spolujazdkyňa strelné poranenie ramena. Keď ženy vystúpili z auta, policajti vodičku zvalili na zem a kopali. Po tejto akcii traja zasahujúci muži zákona skončili mimo služby.
  • V júni 2013 strieľali policajti na diaľnici D2 na auto so študentmi cestujúcimi z Brna. Dôvodom bolo, že v minulosti vozidlo patrilo mužovi podozrivému z vraždy, ten ho však vlastnil až 7 rokov predtým. Policajti tiež pochybili, keď sa nevedeli dohodnúť, do ktorého kraja udalosť spadá. Nechali preto študentov čakať až tri hodiny na diaľnici. Ministerstvo vnútra neskôr priznalo, že pri zásahu došlo k chybám a školákov odškodnilo. Štát im uhradil 1 800 eur za škodu na aute a traja študenti dostali po 3-tisíc eur od ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer).

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

333 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #Tibor Gašpar #policajná hliadka #streľba Hronský Beňadik