V prípade tragickej smrti prváka oslobodili štyroch ľudí

Okresný súd v Bratislave oslobodil všetkých štyroch obžalovaných v prípade smrti sedemročného prváka Matúša, ktorého v zime 2015 v Karlovej Vsi na školskom dvore zavalil strom. Sudkyňa pri rozhodnutí vychádzala z odborných a znaleckých expertíz, ktoré sa zhodli na tom, že neboli žiadne náznaky toho, že sa strom zrúti. Súd tiež skonštatoval, že obžalovaní neporušili žiadny predpis ani povinnosť, ktorú by im ukladali pracovné zmluvy.

20.06.2017 09:29
debata (1)

Rozsudok sa opieral o znalecké dokazovanie a výpovede očitých svedkov, podľa ktorých sa nedalo na pohľad zistiť, že je strom chorý alebo poškodený. Zamestnanci školy tak prakticky netušili, že sa môže kolos každú chvíľu zvaliť.

Koruna stromu bola preschnutá na úrovni ôsmich percent, čo je vcelku bežný jav. Voľným okom teda nebolo možné vidieť, že má strom poškodený koreň. Rozhodnutie pramení tiež z výpovede svedka, podľa ktorého bol prvým náznakom hniloby až samotný pád stromu, nešťastiu sa tak podľa všetkého nedalo zabrániť.

Prokuratúra v prípade obžalovala vychovávateľku Martu D., vedúcu družiny Vieru D., riaditeľa školy Jána H. a Petra L., ktorý mal dohliadať na areál školy. K tragédii prišlo v priestoroch Materskej a Základnej školy na Perneckej ulici v bratislavskej Karlovej Vsi.

V osudný deň husto snežilo, jeden z očitých svedkov počul mohutné praskanie a volanie o pomoc. Chlapca sa snažil spod stromu vyslobodiť, no ani okamžitý prevoz do Detskej fakultnej nemocnice na Kramároch nepomohol. Matúš mal rozsiahle poranenia, ktorým deň po tragédii nakoniec podľahol. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátorka sa odvolala.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #škola #Karlova Ves