Kto ako hlasoval, nemôže mať vplyv na RTVS, tvrdí Rezník

Novozvolený generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník v rozhovore pre Pravdu hovorí, že prirodzenou ambíciou politikov je ich snaha ovplyvňovať médiá a prirodzenou vlastnosťou médií musí byť schopnosť odolávať týmto ambíciám.

20.06.2017 17:48
rtvs, Jaroslav Rezník Foto: ,
Nový šéf RTVS Jaroslav Rezník
debata (82)

Rezník je zástancom hybridného modelu financovania RTVS, teda prostredníctvom koncesionárskych poplatkov a zmluvy so štátom. Vlani neprešla snaha zvýšiť koncesionárske poplatky na 7 eur. Rezník priamo neodpovedal, či bude tlačiť na politikov, aby došlo k ich navýšeniu. „Všetko ostatné vyplynie z prirodzených technologických zmien, na ktoré by mala nadväzovať diskusia o ďalšom financovaní RTVS,“ povedal.

Aké budú vaše prvé kroky v RTVS?

V rámci zachovania kontinuity sa stretnem s pánom riaditeľom Mikom, predsedom Rady RTVS pánom Gallom, aby sme sa dohodli na plynulom prevzatí úloh a kompetencií. S obidvomi pánmi máme korektné a profesionálne vzťahy. Máme na to viac ako štyridsať dní.

Môžete povedať, kto bude predstavovať váš tím vo vedení televízie a rozhlasu?

To je v tejto chvíli predčasná otázka. Určite sa stretnem aj so súčasným manažmentom RTVS.

Oslovíte niektorého z kandidátov na šéfa RTVS do svojho tímu a koho?

To je rovnako predčasná otázka.

Spravodajstvo RTVS kritizoval v uplynulých mesiacoch Smer, že je opozičné. Ako ste vnímali túto kritiku a čo mienite urobiť preto, aby bolo nestranné?

V mojom projekte hovorím o tom, že spravodajstvo musí byť objektívne a vyvážené. Urobím všetko preto, aby sa jeho úroveň i naďalej profesionálne rozvíjala. To, že bude vždy vystavené aj kritickým hlasom, je súčasťou demokracie.

Plánujete odvolať šéfa spravodajstva Lukáša Dika?

Nikdy som personálne veci neriešil od stola a cez médiá.

Hoci voľba bola tajná, podporovali vás hlavne Smer a SNS, v druhom kole sa pridali poslanci Mostu Híd. Ste pripravený odolať prípadným politickým tlakom pri riadení RTVS?

Prirodzenou ambíciou politikov je ich snaha ovplyvňovať médiá a prirodzenou vlastnosťou médií musí byť schopnosť odolávať týmto ambíciám.

Podporilo vás až 95 poslancov, okrem koalície za vás teda hlasovala aj časť opozície, konkrétne ĽS NS. Čo to pre vás znamená?

Dostal som 95 hlasov, čo je na jednej strane silný mandát, ale naozaj som neskúmal ich vnútornú štruktúru. Kto a ako hlasoval nemôže a nebude mať v budúcnosti žiadny vplyv na činnosť Rozhlasu a televízie Slovenska.

Koalícia vlani odložila zvyšovanie koncesionárskych poplatkov pre RTVS na 7 eur, budete tlačiť na politikov, aby ich zvýšili?

V mojom projekte uvádzam, že v najbližšej budúcnosti preferujem súčasný hybridný model financovania RTVS. Všetko ostatné vyplynie z prirodzených technologických zmien, na ktoré by mala nadväzovať diskusia o ďalšom financovaní RTVS.

© Autorské práva vyhradené

82 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Jaroslav Rezník