Štátna VšZP začne šetriť na sanitkách a dialýzach

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) od júla znižuje nemocniciam aj ambulanciám platby za dialýzu aj za dopravu pacientov. Generálny riaditeľ Miroslav Kočan uviedol, že musia šetriť kvôli minuloročnému dlhu 120 miliónov eur.

21.06.2017 11:04 , aktualizované: 18:28
debata (21)

V opačnom prípade by poisťovni hrozila nútená správa. Pacientov sa to podľa neho nedotkne. Nemocnice aj ambulancie nie sú týmto krokom nadšené. Tvrdia, že im poisťovňa siaha práve na tie časti, z ktorých majú zisky a z nich potom kompenzujú stratové oddelenia.

„Jednotkové ceny výkonov hemodialýzy a hemodiafiltrácie pri chronickom zlyhávaní obličiek poisťovňa znížila o 3 percentá, čo znamená úsporu do konca roka 2 milióny eur,“ povedal šéf poisťovne Kočan. K týmto úsporným krokom poisťovňa podľa neho pristúpila až po internej analýze nákladov. Týka sa 81 poskytovateľov po celom Slovensku. V registri je v súčasnosti 4 527 dialyzo­vaných ľudí.

Kočan tvrdí, že opatrenia nebudú mať dopad na pacientov. „Pri dialýze poisťovňa nebude limitovať rozsah týchto vyšetrení, keďže sú pre pacientov životne dôležité,“ uviedol. Podľa neho každý pacient s chronickým ochorením obličiek, ktorému lekár nariadí dialýzu, ju aj dostane. Dohodnúť ceny s poskytovateľmi bolo podľa šéfa VšZP ťažké, nakoniec sa dohodli.

„Pripustili, že musíme šetriť a dodatky k zmluvám sa podpísali aj napriek tomu, že tie pôvodne platili ešte do roku 2018,“ doplnil.

Ďalšie opatrenie sa bude týkať dopravnej zdravotnej služby. Ide o sanitky, ktoré vozia pacientov na vyšetrenia. Napríklad na dialýzu, po ťažkých úrazoch, imobilných či zdravotne ťažko postihnutých. Poisťovňa mení dopravcom cenu za kilometer.

„Od prvého júla tiež znižujeme jednotkovú cenu o 0,01 eura za jeden kilometer jazdy, čo priniesie prepokladanú úsporu do konca roka 100-tisíc eur,“ vysvetlil Kočan. Dnes má VšZP zazmluvnených 52 poskytovateľov a 80 pracovísk dopravnej zdravotnej služby. Za jeden kilometer platí od 0,40 do 0,70 eura.

Nemocnice združené v Asociácii nemocníc Slovenska, ktoré prevádzkujú dialýzy aj dopravné služby, tvrdia, že každý úbytok peňazí síce pacient nepocíti, ale sekundárne to postihne každú nemocnicu.

„Zdravotníctvo je nedofinancované, verejne to priznalo aj ministerstvo, a VšZP nám teraz berie z tých častí segmentov, ktoré sú pre naše zariadenia ziskové,“ poukázal viceprezident asociácie Igor Pramuk. Z nich potom platia tie oddelenia, ktoré sú stratové, napríklad anesteziologicko-resuscitačné.

Stále nie sú podľa neho vyriešené peniaze na platy zdravotníkov, pritom personálne náklady finančne zaťažujú nemocnice najviac. „Akýkoľvek pokles príjmov sa prejavuje tým, že každý mesiac riešime, ako utiahnuť chod nemocníc, čo zatvoriť, čo obmedziť, ale my nechceme ísť tou cestou,“ podčiarkol viceprezident asociácie nemocníc.

S prvotným návrhom štátnej poisťovne vôbec nesúhlasili. Ľady sa prelomili tým, že im poisťovňa slúbila finančnú kompenzáciu, napríklad za hospitalizácie. Pramuk tvrdí, že toto nie je ideálny stav a ide o kompromisné riešenie. „Čakáme na dofinancovanie zdravotníctva, ktoré ešte stále nikto nezverejnil,“ do­dal.

Prevádzkovateľ dialýzy zo západného Slovenska, ktorý si neprial zverejniť svoje meno, uviedol, že zníženie ceny výrazne pocítia. „Spravíme približne 170-tisíc výkonov ročne a ak sa cena zníži, povedzme priemerne o 4 eurá, pre nás je to dopad mínus 680-tisíc eur,“ vyrátal. Dodatok k zmluve napriek tomu podpísali. Konateľ však uviedol, že toto nie je seriózny prístup, ten by mal byť práve opačný, a to v dôsledku hospodárskeho ras­tu.

Pripomenul, že priemerne platy rastú o 4 percentá ročne, to znamená, že stúpa aj výber poistného. „Je úplne nepochopiteľné, že ak má poisťovňa vyššie príjmy, a to má, tak by mala postupovať takým spôsobom ako v iných krajinách,“ zdôraznil s tým, že takto to funguje napríklad v Nemecku. Dúfa, že sa to v budúcich rokoch zlepší. V opačnom prípade, ako podotkol, pacienti nebudú ležať na paplónoch, ale na papieri, ktorý sa potom vyhodí.

Ani dopravcovia pacientov návrhy štátnej poisťovne nevítajú. „Už teraz živoríme, poisťovňa nám nadlimity neprepláca, ale ak by sme pristúpili k tomu, že nadlimit nebudeme voziť, tak by sme prišli o zmluvy,“ povedal nemenovaný dopravca a doplnil, že súkromné poisťovne platia. Pacient podľa neho nepocíti nič, ale dopravca áno.

„Musíme investovať do nových vozidiel, platiť poistné aj lízingy, ak by sme to neuhradili, do 15 dní máme na krku exekútora,“ dodal. V Česku majú podľa neho za jeden kilometer 30 českých korún a platby sú odstupňované podľa vzdialenosti. „Dopravca tam má pokryté náklady tam a späť, u nás je zaplatená len jedna cesta,“ skonštatoval.

Od prvého mája VšZP znížila ceny aj v prípade vyšetrení magnetickou rezonanciou (MR) a tomografiou (CT), a to o 25 percent u CT a od desať do 20 percent u MR. V tomto segmente očakáva tento rok úsporu 12 miliónov eur. Kočan tvrdí, že jednotkové ceny sa znížili viac ako objemy, pre pacientov to má znamenať väčší počet vyšetrení.

Konateľ Diagnostického centra v Rimavskej Sobote Csaba Lehotský však tvrdí, že u tejto diagnostiky sa dosiahol presný opak toho, čo hovorí minister aj riaditeľ poisťovne.

„Pacient to pocítil tým, že dlhšie čaká na vyšetrenie. Pretože na to nepotrebujete vysokú školu z matematiky – menej peňazí znamená menej vyšetrení,“ poznamenal Lehotský a pripomenul, že k zníženiu cien a objemov pristúpili aj súkromné zdravotné poisťovne.

„U zobrazovacích metód je to už desať rokov tak, že ak dá menej peňazí štátna poisťovňa, vzápätí nasledujú rovnaké kroky aj u súkromných,“ povedal. Poisťovňa Dôvera išla s cenami dole pred tromi mesiacmi, Union to rieši v týchto dňoch.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #VšZP #služby