Rajtár podal trestné oznámenie na Kočnera

Opozícia podala trestné oznámenie na podnikateľa Mariána Kočnera. Oznámil to na tlačovej besede poslanec NR SR za SaS Jozef Rajtár. Ako dôvod trestného oznámenia uviedol prípad, na ktorý upozorňoval už pred vyše rokom. Je ním bytový komplex Five Star Residence.

21.06.2017 13:16
debata (13)

Uviedol, že s komplexom je spojený nielen podnikateľ Ladislav Bašternák. „Kočner robil prevody bytov. Sedemnásť luxusných bytov previedol na jednu zo svojich firiem, Inkasný servis, za jediné euro. Za jeden byt dal šesť centov,“ vyhlásil Rajtár.

Ako dodal, Bašternák na rozdiel od Kočnera „dal údajne za sedem bytov dvanásť miliónov eur, teda 1,7 milióna za každý byt“. Kočner bytový komplex Five Star Residence aj staval, a tak podľa opozičného poslanca mohol obísť povinnosť zaplatiť daň.

„Marián Kočner argumentuje, že suma jedno euro bola znížená o ťarchu na základe pohľadávky jednej schránkovej firmy. Avšak na výpočet dane je potrebná celková trhová cena, nedá sa znížiť o ťarchu, to nie je zákonom povolené. Preto sme dali trestné oznámenie na generálnu prokuratúru z krátenia dane a poistného na základe prevodov bytov za jedno euro,“ uviedol. Rajtár.

„Mohol si takto prilepšiť až o 900-tisíc eur, pretože úhrnná cena bytov mohla byť až do výšky takmer päť miliónov eur,“ vysvetlil. Spolu s poslankyňu Veronikou Remišovou (OĽaNO-NOVA) vyzval premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby do vyšetrovania prípadu nezasahovali.

„Pevne verím, že toto trestné oznámenie neskončí zas v rukách tých istých vyšetrovateľov, pretože stále sme nedostali odpoveď na naše otázky, ako je možné, že prípady pána Kočnera dostávajú tí istí vyšetrovatelia. Pýtam sa, čo je to za štát, kde si ‚naši ľudia môžu vyberať‘ svoj štátny aparát,“ uviedla Remišová, podľa ktorej je divné, že štyri kauzy, v ktorých vystupuje Kočner, rieši dvojica rovnakých vyšetrovateľov.

„Či už je to kauza Glance house, Technopol, odpočty DPH alebo prípad, v ktorom je Kočner oznamovateľ a stíhaní sú Daniel Lipšic s Gáborom Grendelom,“ uviedla. „Dúfam, že toto trestné oznámenie dostane do rúk niekto, snahou koho nebude dokázať, že skutok sa nestal,“ uzavrela.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Marian Kočner #Veronika Remišová #Jozef Rajtár #SASKA