Slovensko chystá nákup vrtuľníkov za 80 miliónov eur

Ministerstvo vnútra SR ukončilo verejné obstarávanie na dodávku dvojmotorových viacúčelových vrtuľníkov a podpísalo rámcovú dohodu s dvoma spoločnosťami, konkrétne Bell Helicopter Textron Inc. a Leonardo S.p.a. (pôvodne Agusta Westland S.P.A.). Ako informoval hovorca rezortu Petar Lazarov, predmetom zákazky bude okrem samotných nových nepoužitých vrtuľníkov aj technická dokumentácia, náradie, pozemné vybavenie a diagnostické zariadenia, doplnkové vybavenia alebo zaškolenia personálu.

21.06.2017 16:33
debata (18)

„Na základe tejto rámcovej dohody bude môcť Ministerstvo vnútra SR nakúpiť maximálne osem vrtuľníkov. Pri objednávke budú zadané presné požiadavky na technické prevedenie a vybavenie vrtuľníka, a následne budú uchádzači Bell a Leonardo súťažiť medzi sebou o to, kto ponúkne cenovo výhodnejšiu ponuku,“ uviedol Lazarov s tým, že následne po opätovnom otváraní ponúk s úspešným uchádzačom, ktorý predložil najnižšiu cenu, dôjde k podpisu kúpnej zmluvy

Trvanie rámcovej dohody je podľa ministerstva 48 mesiacov a predpokladaná hodnota zákazky 80 miliónov eur bez DPH. „Výhoda rámcovej zmluvy je tá, že v období 48 mesiacov bude môcť ministerstvo v rámci svojich finančných možností a potrieb nakúpiť od jedného po viac vrtuľníkov,“ zdôraznil Lazarov.

V prvej etape plánuje rezort nakúpiť päť vrtuľníkov, ktoré budú hradené z finančných prostriedkov EÚ a budú určené pre Hasičský a záchranný zbor, Horskú záchrannú službu a políciu.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #vrtuľníky