Nesrovnal kritizuje 'stavebné pomníky' podnikateľa

Hlavná železničná stanica v dezolátnom stave. Roky nedokončený dvojpodlažný "skleník" obohnaný lešením, chátrajúce Divadlo Astorka či neútulné Kamenné námestie. To sú podľa primátora Bratislavy "stavebné pomníky" jediného developera a jeho firiem v slovenskej metropole. Hlavné mesto s ním momentálne vedie až desať súdnych sporov.

22.06.2017 18:40
hodžko, hodžovo námestie, sklenená kocka,... Foto: ,
Jeden z viacerých rozostavaných projektov - budova na Hodžovom námestí.
debata

„Pán Igor Ballo už viac ako desať rokov opakovane dokazuje svoju neschopnosť, právnickými kľučkami traumatizuje Bratislavu a bráni jej rozvoju,“ vyhlásil na adresu podnikateľa primátor Ivo Nesrovnal.

Vyzval ho, aby sa prestal skrývať a predstúpil pred Bratislavčanov, ktorým by mal verejne vysvetliť, čo plánuje s týmito rozpracovanými projektmi robiť. Primátor upozornil, že magistrát nemôže v tejto situácii ani revitalizovať okolité verejné priestranstvá.

Firmy, v ktorých figurovalo Ballovo meno, sa k viacerým lukratívnym pozemkom v hlavnom meste dostali v rokoch 2004 až 2010, za éry primátora Andreja Ďurkovského. Najznámejšou investíciou firiem, v ktorých figuruje, je stanica, ktorej rekonštrukcia sa mala skončiť do vlaňajšieho decembra. Za vyše desaťročie sa s ňou ani nezačalo.

„Všetko, čo sa na stanici zmenilo k lepšiemu, urobilo mesto,“ zdôraznil Nesrovnal. Magistrát na vlastné náklady zabezpečil vyčistenie bývalého Predstaničného námestia, dnes Námestia Franza Liszta, dal opraviť vozovky, chodník a jeho drevené zastrešenie a podobne.

Ďalší projekt – sklenená novostavba v tvare kocky na Hodžovom námestí – aj po desiatich rokoch zostáva nedokončená. Budovu Astorie, ktorá stojí na opačnej strane námestia, síce developer aj s priľahlým podchodom dostaval, ale s trojročným meškaním. „Namiesto funkčného mestského divadla je tam však v súčasnosti na jeho schátranom objekte len veľkoplošná reklama,“ poukázal Nesrovnal.

Problémom je tiež nevľúdne Kamenné námestie. Zmluvu o nájme tohto kľúčového mestského pozemku uzavrelo hlavné mesto s akciovkou Intermont ešte v roku 2007. „Spoločnosť sa tam zaviazala uskutočniť výstavbu komplexu podzemných parkovacích plôch spojenú s revitalizáciou celého námestia,“ pripomenul primátor.

Keďže však nájomca podľa Nesrovnala zostal pasívny, neplnil si záväzky, mal prestať platiť nájom, mesto v roku 2012 od zmluvy odstúpilo. Firma reagovala žalobou na určenie neplatnosti odstúpenia. Konanie v tejto veci sa ešte neskončilo, súd v apríli tohto roku vydal neodkladné opatrenie, proti ktorému sa mesto odvolalo.

Pravda sa vo štvrtok snažila zastihnúť Balla na telefónnych číslach jeho firiem, no bezúspešne. Rozsiahle stanovisko k vyjadreniam Nesrovnala redakcii zaslala podnikateľova hovorkyňa Mária Adamová.

„Primátor hlavného mesta sa v prípade zastavenej realizácie projektu Predstaničné námestie, Kamenné námestie a Astória sťažuje na výsledky vlastných rozhodnutí a nečinnosť zástupcov mesta. Zároveň ho upozorňujeme, že ako právnik by si mal byť vedomý dôsledkov, ktoré môže spôsobiť jeho verejná výzva na takzvaný lynč investora,“ píše sa v ňom.

Ďalej sa v texte uvádza, že investor sa nikdy nevyhýbal komunikácii, či už s mestom, alebo priamo so zástupcami médií, a iniciatívne v uplynulých rokoch otváral problémy v súvislosti s projektmi a ich možné dôsledky.

„Dôkazom je okrem iného takmer 10 verejných prerokovaní za účasti širokej odbornej i laickej obce, ktoré boli realizované za jeho prítomnosti len k samotnému projektu Predstaničné námestie,“ zdôrazňuje sa v stanovisku. Jeho súčasťou je aj podrobný popis právneho stavu okolo každého z projektov a tvrdenie, že všetky povinnosti voči mestu vrátane úhrady peňazí za nájom si developer splnil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Ivo Nesrovnal