Prvá slovenská družica by mala štartovať z Indie

Malá kocka dokáže z výšky až 800 kilometrov na Zemou posielať až tri stovky údajov. Prvá slovenská družica skCUBE by sa do vesmíru mala dostať v piatok. Odletieť by mala z Indie a jej úlohou bude dva roky zbierať údaje v atmosfére. "Štart je naplánovaný na 5.59 ráno stredoeurópskeho času," spresnil Jakub Kapuš, podpredseda Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA).

23.06.2017 05:00
Slovenská družica skCUBE, Foto: ,
Slovenská družica skCUBE.
debata (10)

skCUBE je súčasťou misie, ktorá by mala na orbitu vyniesť 31 družíc vrátane indického či českého satelitu. „K oddeleniu družice od nosnej rakety dôjde v čase medzi 17. a 23. minútou po tom, čo 44 metrov vysoká a 320 ton vážiaca raketa zapáli svoje motory,“ vysvetlil Kapuš. Úlohou kocky, ktorej strana je dlhá len 10 centimetrov, bude posielať na Zem asi 300 rôznych údajov.

„Pokiaľ bude správne pracovať, bude odosielať informácie o tom, v akom je stave, či sa správne nabíjajú batérie, ako sa správa vo vesmíre, ako rotuje. Tomu by sme sa mali venovať v prvých týždňoch,“ priblížil Kapuš.

Súčasťou družice je nízkofrekvenčný prijímač, vďaka ktorému sa budú skúmať rôzne javy vo vysokých vrstvách atmosféry Zeme. „Budeme tiež testovať, ako radiácia vo vesmíre ubližuje súčiastkam, ktoré sú na palube, a aj fotiť Zem,“ vymenoval podpredseda. V priebehu dneška sa SOSA pomocou anténnych systémov pokúsi o zachytenie prvých signálov a dát.

Každý štart vesmírneho letu býva neistý. Zaúradovať môže nepriaznivé počasie alebo zlý údaj z jedného z tisícov senzorov. „Táto kocka je sakramentsky zložitá vec, od technických až po administratívne záležitosti,“ poznamenal profesor Ústavu jadrového a fyzikálneho inžinierstva Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity (FEI STU) Peter Ballo, ktorá na projekte spolupracovala s ďalšími univerzitami.

Dôležitý bol aj tvar družice. „Tvar kocky je medzinárodný štandard, v tej dobe, keď sme s projektom začínali, to bola najmenšia štandardizovaná verzia satelitu,“ priblížil Miroslav Šmelko, odborný asistent z Leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach. „Na tieto štandardizované satelity sú už rakety pripravené,“ vysvetlil.

S nápadom pred desiatimi rokmi prišiel Kapuš, vtedy ešte študent FEI STU. Technický vývoj zabral štyri roky Na projekte sa podieľala SOSA, viaceré slovenské univerzity či technologické spoločnosti. SOSA nakoniec musela takmer rok a pol čakať na štart.

Družica mala byť totiž pôvodne súčasťou americkej rakety Falcon 9, ktorá však pre minuloročnú haváriu či stratu licencie odkladala štart. Družica sa preto stala súčasťou indického vesmírneho letu. Vďaka tomuto projektu začalo Slovensko spoluprácu s Európskou vesmírnou agentúrou.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #skCUBE