Oddlženie nemocníc bude stáť takmer 600 miliónov eur

Na oddlženie zdravotníckych zariadení by sa malo vyčleniť do 585 mil. eur zo štátnych finančných aktív. Informovali o tom na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Tomáš Drucker a minister financií Peter Kažimír, kde predstavili koncept oddlžovania nemocníc.

23.06.2017 12:45 , aktualizované: 14:30
debata (13)

Základnými princípmi oddlženia budú podľa Druckera rovnaký prístup a zaobchádzanie pre všetkých, dobrovoľnosť na strane dlžníka a na strane veriteľa transparentnosť.

Ako vysvetlil Drucker, bude niekoľko kôl oddlžovania. Podmienené bude vytvorením dozorných orgánov, realizáciou ozdravných plánov, či sankcionovaním neplnenia dohôd. Veriteľ bude mať na výber dve formy, a to fixný diskont alebo elektronickú aukciu. „Budeme sa pozerať iba na dlhy, ktoré vznikli do 31. decembra 2016 a predstavujú celkový objem 647 miliónov eur v nominálnej hodnote,“ informoval šéf rezortu.

Fixný diskont predstavuje dohodu o takzvanej privatívnej novácií záväzku podľa presne určenej diskontnej sadzby za každý mesiac veku istiny po lehote splatnosti. Ak veriteľ nebude mať záujem o fixný diskont, môže ísť do elektronickej aukcie. „Tu sa prihlásia všetky záväzky dlžníkov, ktorí chcú byť oddlžovaní. Veritelia sa môžu dobrovoľne prihlásiť, uvidia tam svoje faktúry, ktoré majú, uvidia dátum splatnosti a budú ich mať zatriedené od najstarších,“ poznamenal Drucker.

Drucker: Ďalšie tri roky nemožno očakávať úplné zastavenie tvorby dlhu

„V roku 2017 sa predovšetkým uhradia záväzky po lehote splatnosti staršie ako dva roky. Ten princíp je: prvé kolo, staršie ako dva roky, nemusíte mať schválený ozdravný plán, ale musíte prejsť celou zmluvnou agendou. Všetky ďalšie oddlženia až po schválení ozdravných plávnov,“ upozornil Drucker.

Ministerstvo bude uzatvárať mandátne zmluvy s nemocnicami, ktoré budú obsahovať dohodu o povinnom zriadení dozorných orgánov a ich kompetencií, predloženie ozdravného plánu a sankcionovanie jeho nedodržiavania. Nedodržiavanie ozdravných plánov bude mať za následok aktiváciu sankčných mechanizmov, pôjde o zmrazenie navyšovania miezd nad úroveň zákonom ustanoveného minima, nemožnosť čerpať ďalšie finančné prostriedky na oddlžovanie, inciácia zmeny štatutárneho orgánu, či pokuta za porušenie zmluvných podmienok.

Minister upozornil, že počas nasledujúcich troch rokov nemožno očakávať úplné zastavenie tvorby dlhu, ale pri plnení ozdravných plánov a prechodu na úhrady cez DRG je predpoklad zastavenia zadlžovania. Vyrovnané hospodárenie by mali nemocnice dosiahnuť do roku 2020.

Asociácia dodávateľov návrh na oddlženie považuje za nemorálny

Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok (SK-MED) vyzýva ministerstvo na ďalšie rokovania. „Nastaviť ceny zdravotníckeho materiálu na najnižšie ceny v regióne, štyri a viac rokov nezaplatiť a potom chcieť zľavu z ceny 2,5 % až 20 % je nemorálne a veľmi otázne z pohľadu udržania najmodernejších pomôcok a technológií v slovenskom systéme. Navyše ministerstvo zdravotníctva rieši iba najstaršie pohľadávky. Čo s tými mladšími, ktoré v čase oddlženia našich trojročných záväzkov budú už trojročné tiež?“ uviedli dodávatelia v stanovisku.

Dodávatelia upozorňujú, že dodali tovar, zaplatili daň z pridanej hodnoty, a aj ostatné záväzky voči štátu a zamestnancom, no aj viac ako štyri roky nedostali zaplatené. „Žijeme z drahých bankových úverov, prípadne pôžičiek materských spoločností a dochádza nám dych. V každom prípade takýto dôkaz, že ani po znížení našich dodávateľských cien, snahe o kategorizáciu a referencovanie tu nezavládli normálne obchodné podmienky, môže znamenať, že naši členovia a ich materské spoločnosti sa obrátia na Európsku komisiu a súdy. Tiež môže dôjsť k situácii, že finančne náročnejšie, modernejšie pomôcky a technológie na Slovensko nebudú prichádzať,“ upozornila asociácia dodávateľov.

SK-MED tvrdí, že podporí každý krok ministerstva, ktorý bude znamenať zlepšenie platobnej disciplíny nemocníc. „Treba však povedať, že dodávatelia špeciálneho zdravotníckeho materiálu nemôžu neustále financovať podhodnotené zdravotníctvo. Zmena systému je beh na veľmi dlhé trate a cez veľa prekážok. Radi by sme znovu navrátili dôveryhodnosť v systém aj v dodávateľov. Zavedenie štandardných obchodných podmienok môže v tejto veci tiež napomôcť,“ doplnili dodávatelia.

Krajčí: Dlhy veriteľov sa môžu preniesť na rezort zdravotníctva

Poslanec za hnutie OĽaNO-NOVA a člen parlamentného výboru pre zdravotníctvo Marek Krajčí pripomenul na brífignu zistenia Najvyššieho kontrolného úradu, ktorý konštatoval, že rozpočty nemocníc sa nedodržujú a sú len formalitou. „Tu je naša hlavná obava. Obávame sa, že pokiaľ nedôjde k zdravému hospodáreniu nemocníc, obnove manažmentu v nemocniciach, dlhy veriteľov sa môžu veľmi ľahko preniesť iba na ministerstvo zdravotníctva,“ povedal poslanec. Otázkou podľa neho zostáva aj to, kto bude kontrolovať ozdravné plány nemocníc. „Pokiaľ to znova budú len nejakí ministerskí úradníci, obávame sa klientelizmu,“ dodal. Podľa člena zdravotníckeho výboru bez zásadných zmien, reforiem nebudú nemocnice schopné hospodáriť lepšie.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Kažimír #nemocnice #Tomáš Drucker