Slovensko chce liekovú agentúru, podľa Fica tak pribudne asi tisíc pracovných miest

Premiestnenie Európskej liekovej agentúry (EMA) z Veľkej Británie na Slovensko by znamenalo vznik nových pracovných miest. Uviedol to v pravidelnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy premiér Robert Fico (Smer).

24.06.2017 14:04
fico Foto: ,
Predseda vlády SR Robert Fico.
debata (45)

Prihlášku musíme podať do 31. júla. „Podáme prihlášku na túto liekovú agentúru. Som informovaný, že naši ministri idú navštíviť Londýn, aby si pozreli liekovú agentúru, čo to všetko obnáša,“ povedal s tým, že Slovensko má o liekovú agentúru záujem. „Predstavuje to asi tisíc pracovných síl, ale okrem toho sú postavené veľmi jasné kritériá, čo sa očakáva od krajiny,“ vysvetlil. Podľa neho ide napríklad o nároky na budovu, zahraničné školy aj hotelové kapacity.

K téme summitu

Fico zhrnul aj výsledky júnového zasadnutia Európskej rady. K téme brexitu uviedol, že Veľká Británia a EÚ sú ešte ďaleko od konkrétnych výsledkov. K tým treba dospieť do júna 2019, kedy vyjednávanie musí skončiť. Aktuálne je podľa neho problém v tom, či si bude Británia plniť svoje finančné záväzky voči EÚ aj naďalej, keďže Británia tvrdí, že na to neexistuje žiadny právny základ. Podľa premiéra je dôležitá aj otázka postavenia Írska a postavenie občanov EÚ v Británii.

„Budú to veľké ťahanice," uviedol s tým, že nebude dobrým príkladom to, ak Británia odíde s veľmi dobrým výsledkom. „Dá tak príklad svetu, že sa oplatí vystúpiť z EÚ," povedal. „Dávame príklad iným, je to rozvod. Máme záujem na korektných vzťahoch, ale musí sa ukázať, že sa oplatí v EÚ zostať."

Predseda vlády si stojí za snahou ťahať krajinu k jadru EÚ spolu s najvyspelejšími krajinami ako je Nemecko či Francúzsko. „Je to životný záujem Slovenska. Táto integrácia so sebou prinesie aj náklady, bude to niečo stáť," uviedol. Premiér je presvedčený, že nemôžeme prepásť túto príležitosť, ktorá „ bude prinášať nové sociálne politiky, bude zvyšovať tlak na rast miest, na minimálnu mzdu". Ako uviedol, jednou z podmienok bude schopnosť krajiny ukázať vojenskú spôsobilosť a podporiť tak rozmer bezpečnosti a obrany.

O štrajku vo fabrike VW

Štrajk zamestnancov bratislavskej automobilky Voklswagen považuje za legitímny. Ako uviedol, vláda vytvára podmienky na rast miezd na Slovensku. Výrobnú sféru však dokáže ovplyvňovať len tým, že dvíha minimálnu mzdu. Predseda vlády sa pýta, prečo robotník v rovnakom koncerne zarobí niekoľkonásobne viac ako robotník na Slovensku. „ Ak vieme, že v Bratislave je najvyššia produktivita a kvalita luxusných áut, tak do ‚prčic‘, prečo má mať nižší plat ako robotník v Nemecku? Otázka je legitímna, ale ja už nemôžem vstupovať do toho, ako majú platy zvýšiť," povedal. Je za to, aby jeden koncern vyplácal zamestnancom rovnako vysoké platy.

O zákone proti extrémistom

Na adresu Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko sa premiér Fico nevyjadril. „Ja sa nemienim o Kotlebovi baviť. Ja nebudem o tejto strane hovoriť," uzavrel tému po otázke moderátora, ktorý sa pýtal na jeho názor na návrh generálneho prokurátora, ktorý navrhol ĽSNS zrušiť. Fico si myslí, že ľudia nemajú dostatok znalostí o histórii a o SNP a je nevyhnutné im to vysvetľovať.

„Mňa zaujíma, čo urobíme s tým, že myšlienky fašizmu majú podporu vo vypálených dedinách. My sme zlyhali, bola chyba, že sme po 89-tom nevenovali pozornosť SNP a hodnotovým veciam. Chcem ľuďom vysvetľovať, čo sa udialo," dodal.

V závere Fico dodal, že otázka ÚPN nebola zatiaľ predmetom rokovania žiadnej Koaličnej rady.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Európska lieková agentúra