Súd s útočníkmi v kauze Mariatchi znovu odročili

Po takmer dvoch rokoch mal v pondelok pokračovať súd s päticou útočníkov, ktorí v októbri 2013 bili a kopali zákazníkov a personál nitrianskeho klubu Mariatchi. Pojednávanie však bolo pre neprítomnosť jedného z nich odročené.

26.06.2017 12:26 , aktualizované: 17:14
Bar Mariatchi Foto: ,
Bar Mariatchi v Nitre.
debata (1)

Na Okresný súd v Nitre sa dostavili štyria z piatich útočníkov, údajných neonacistov. Michal P. sa krátko pred pojednávaním ospravedlnil esemeskou, ktorú adresoval svojmu obhajcovi. Ako dôvod svojej neprítomnosti uviedol, že je v zahraničí a pokazilo sa mu auto. Sudca mu pod hrozbou 200-eurovej pokuty nariadil, aby do troch dní ospravedlnil svoju neprítomnosť a preukázal jej dôvody.

„Súd aj tak raz bude musieť prebehnúť, tomuto odďaľovaniu preto nerozumiem. Zrejme sa však asi niekto bojí a nepostaví sa k tomu ako chlap,“ povedal po skončení pojednávania majiteľ klubu Mariatchi Radovan Richtárik, ktorý v prípade vystupuje ako jeden z poškodených. Neprítomnosť jedného z obžalovaných sa mu javí ako obštrukcia.

Richtárik sa stal obeťou oboch útokov holohlavých mužov. V prvom prípade utrpel ľahšie zranenia, pri druhom ataku mu zlomili nohu. K bitkám sa už majiteľ klubu odmieta vracať a nechce ani komentovať, ako mu zasiahli do života.

Sudca trval na prítomnosti obžalovaných. Všetci piati čelia obžalobe z prečinu výtržníctva formou spolupáchateľstva, štyria aj v súbehu so zločinom ublíženia na zdraví v štádiu pokusu. Pojednávanie sudca odročil s tým, že stanovil termíny ďalších troch pojednávaní v septembri a v októbri. Na nich majú byť vypočutí všetci obžalovaní, svedkovia v pozícii poškodených, ďalší svedkovia a neskôr aj dvaja znalci. Prehrajú aj kamerový záznam, na ktorom je surová bitka zachytená.

Prípad pokračoval v pondelok po necelých dvoch rokoch od prvého súdneho pojednávania. Proces skomplikovali problémy so znalcom z odboru oftalmológie. Pôvodne prizvaný očný lekár bol totiž medzičasom vyškrtnutý zo zoznamu znalcov. Oftalmologický posudok je kľúčový, keďže jednému z poškodených hrozilo, že môže prísť o oko. Z bitky napokon vyviazol bez vážnejších následkov.

Čakalo sa na nový posudok, ktorý vypracoval forensic.sk – Inštitút forenzných medicínskych expertíz. „Dodaný bol v marci tohto roku a má približne sto strán,“ oznámil sudca. Obhajca obžalovaných však v pondelok posudok spochybnil.

Namietal, že nebol vypracovaný kvalifikovanou osobou. „Znalecká organizácia vypracovala nový znalecký posudok s použitím konzultanta z odboru oftalmológie. Osobne to považujem za postačujúce,“ reagoval právny zástupca majteľa klubu Richtárika Róbert Bardač. Proti posudku nemala výhrady ani prokurátorka.

Problémy nitrianskeho podniku s údajnými neonacistami, ktorí sa stretávali v náprotivnom súkromnom bare, prerástli v roku 2013 do brutálnych útokov. Prvý sa odohral 5. októbra krátko pred polnocou. Skupina výtržníkov napadla zákazníkov a personál Mariatchi. Bitku, ktorú sprevádzali aj kopance do hláv obetí, zachytila kamera mestskej polície.

Ďalší incident, tentoraz už s inými agresormi, nasledoval 1. januára 2014. Útočníci vtedy kopali do dverí klubu. Majiteľ Richtárik sa ich snažil vyfotografovať a skončil s komplikovanou zlomeninou nohy. Zo zranenia sa liečil niekoľko mesiacov.

V prípade oboch útokov boli dosiaľ potrestané dve osoby. Jeden z účastníkov októbrovej bitky Tomáš S. sa ešte ako obvinený priznal a uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste. Za kopanec do hlavy vyviazol so 400-eurovou pokutou a prepustili ho z armády.

Druhý trest prišiel až na jar 2016. František B., ktorý päsťami napadol majiteľa krčmy počas silvestrovskej noci, dostal polročnú podmienku s ročným odkladom. Jeho kumpána Jána Ď. poslal súd v marci tohto roku za mreže na šesť rokov a šesť mesiacov. Proti rozsudku sa odvolal.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #Mariatchi