Na Slovensku sa nachádza 71 irackých kresťanov, 78 sa vrátilo do vlasti

Zo 149 irackých kresťanov, ktorých sme prijali v rámci presídlenia, ostalo na Slovensku 71. Všetci ostatní sa rozhodli vrátiť späť do Iraku, a to najmä pre kultúrne rozdiely a smútok za domovom. Informoval o tom hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík.

26.06.2017 13:31
debata (1)

V rámci relokácií Slovensko prijalo z Grécka ďalších 16 žiadateľov o azyl, medzi ktorými bolo päť matiek s jedenástimi deťmi. Podľa Netíka jedna matka s troma deťmi ušla hneď po príchode do Rakúska. Zvyšných dvanásť ľudí pokračuje v integrácii.

„Všetci, ktorí na Slovensko prišli, museli byť bezpečnostne preverení a museli mať platné doklady,“ povedal Netík a dodal, že problém platnosti dokladov a bezpečnostnej previerky sa javí ako najväčší problém pri relokáciách.

Hovorca ministerstva vnútra pripomenul, že Slovensko sa ešte pred prijatím kvót zaviazalo prijať sto ľudí v rámci relokácie a ďalších sto v rámci presídlenia. Podľa Netíka Slovensko žiadne iné záväzky týkajúce sa migrantov nemá a ani ich neplánuje.

„Akékoľvek kvóty odmietame, pretože zo skúseností je zrejmé, že je to projekt nefunkčný a jeho výsledky sú katastrofálne. Pre kvóty sme podali aj žalobu,“ uviedol.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #irackí kresťania