Dostanú extrémisti na školách červenú?

Radikáli by sa medzi žiakov už viac dostať nemali. Zabrániť by tomu malo usmernenie z dielne ministerstva školstva, ktoré uvádza, s kým môžu školy pri organizácii športovo-branných dní spolupracovať. Cieľom je vyvarovať sa situácií, keď cvičenia robili nacionalistické organizácie. Riaditelia to vítajú, odborníci však upozorňujú, že ide len o čiastočné riešenie problému.

27.06.2017 14:32 , aktualizované: 18:15
debata (72)

Medializované pôsobenia extrémistov na školách nenechal rezort bez odpovede. "Naším cieľom je, aby školy presne vedeli, s kým môžu spolupracovať, keď organizujú účelové cvičenia či didaktické hry – a na čo si dať pozor,“ vysvetlil minister Peter Plavčan.

Usmernenie je pre školy záväzné. Ide o reakciu na niekoľko prípadov, keď účelové cvičenia na základných školách uskutočnili pochybné organizácie, ktoré neboli odborne spôsobilé. Riaditelia škôl svoje prešľapy často ospravedlňovali nedostatočnou znalosťou reálií či manipuláciou. Rezort preto jednoznačne určuje, s kým môžu v konkrétnych prípadoch školy spolupracovať.

„Musí ísť o štátom registrované a na vykonávanie takejto činnosti aj odborne spôsobilé organizácie,“ zdôrazňuje Plavčan. Ide napríklad o štátne, vzdelávacie a spoločenské inštitúcie ako Ozbrojené sily SR, Hasičský a záchranný zbor alebo Policajný zbor.

Pomôcť môžu aj organizácie Sokol, Orol, Slovenský skauting, Slovenský Červený kríž alebo Slovenský zväz ochrancov prírody a krajiny. Usmernenie by mali formou listu dostať riaditelia základných škôl v najbližších dňoch.

Predchádzať by sa tak malo nepredvídateľným situáciám, ako bola napríklad aj tá z mája, keď športovo-branný deň so streľbou zo vzduchovky či so zdravovedou zorganizovala na Základnej škole Beethovenova v Nitre nacionalistická organizácia Slovenskí branci.

Ministerstvo školstva promptne vyslalo inšpektorov. Plavčan vtedy prisľúbil, že pripravia vyhlásenie, v ktorom riaditeľov dôrazne upozornia, aby túto militantnú skupinu viac nikde neprijímali.

„Problém spočíval v tom, že vedenie umožnilo osobám, o ktorých nemalo žiadne informácie, podieľať sa na výchovno-vzdelávacom procese,“ približuje výsledky kontroly hlavná školská inšpektorka Viera Kalmárová.

Riaditeľ školy tak mal podceniť prípravu a organizačné zabezpečenie účelového cvičenia. „Je nevyhnutnou povinnosťou overovať odborné kompetencie a bezúhonnosť osôb ešte predtým, ako im umožní kontakt so žiakmi,“ dodáva Kalmárová.

Riaditeľka Základnej školy s materskou školou Štefana Ďurovčíka Palín Eva Tchuríková kon­štatuje, že usmernenie si vyžiadala situácia, ktorá v súčasnosti vládne v spoločnosti.

„Účelové cvičenia sa robia roky a nikdy s tým neboli problémy. Takéto organizácie pochybného charakteru sa totiž do škôl nikdy netlačili,“ zdôrazňuje. Dokument vníma ako prínos. „Určite to pomôže, napríklad aj tam, kde majú nových riaditeľov, ktorí nie sú v problematike dostatočne zorientovaní,“ mieni Tchuríková.

Aktivista Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv považuje usmernenie len za „čiastočný“ krok. „Je to spätné látanie problému… Určite sa v budúcnosti nájde spôsob, ako to budú tieto organizácie vedieť obísť, ak budú chcieť,“ obáva sa.

Pripomína, že ide o systémový problém, ktorý je potrebné vyriešiť. Zároveň sa pýta, či by nebolo vhodné, aby sa činnosťou organizácie Slovenskí branci zaoberala aj prokuratúra. „Je u nás predsa možnosť zakázať činnosť alebo rozpustiť takéto združenie,“ dopĺňa aktivista.

Organizácie, ktoré by sa mali podľa ministerstva podieľať na príprave športovo-branných dní, sa zaradeniu do zoznamu potešili. „Pre mňa je to nová vec, ale som veľmi rád, že nás odporučili,“ povedal pre denník Pravda riaditeľ občianskeho združenia Slovenský skauting Juraj Lizák.

Účelové cvičenia pre školy ešte nerobil. Vie si však predstaviť, že by sa počas nich deti učili napríklad aj to, ako prežiť v prírode. „Osvojili by si tábornícke zručnosti a spoznávali by, ako sa zorientovať v lese, postaviť stan či založiť oheň,“ vymenúva Lizák.

Slovenský zväz ochrancov prírody a krajiny už teraz spolupracuje so školami v rámci viacerých „zelených“ projektov. Ak bude potrebná komplexnejšia kooperácia, sú pripravení. „Výuka by sa odvíjala od miestnych pomerov, žiaci by spoznávali lesné a lúčne spoločenstvá či mokrade,“ približuje predsedkyňa Oľga Removčíková. Školáci by sa podľa nej mohli zoznámiť i s využitím liečivých bylín či naučiť sa rozoznávať stromy.

Rezort vnútra o Slovenských brancoch v správe o extrémizme hovorí ako o neformálnom zoskupení, medzi ktorého členmi sa môžu vyskytovať aj osoby s radikálnymi názormi. Ich aktivity polícia monitoruje.

V roku 2015 Štátna školská inšpekcia preverovala akcie na školách aj v obciach Ludanice a Preseľany v topoľčianskom okrese. Podľa vtedajšej kontroly si riaditelia škôl uvedomili, že sa nechali obalamutiť a svoje rozhodnutie oľutovali.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #extrémisti #Slovenskí branci #Peter Plavčan