Úrad preverí podozrivé tendre Kotlebovej župy

Pochybné súťaže vypísala na opravu ciest banskobystrická župa. Firmám dala čas len tri dni na to, aby predložili cenové ponuky. Právnik to zo strany samosprávy považuje za porušenie princípov verejného obstarávania. Až 15 súťaží v celkovej hodnote 9,8 milióna eur tak preverí Úrad pre verejné obstarávanie.

27.06.2017 20:00
debata

Banskobystrický samosprávny kraj pod vedením Mariana Kotlebu (ĽS NS) hľadal stavebníkov cez elektronickú aukciu. Oznamy o 15 zákazkách zverejnila samospráva na elektronickom trhovisku 19. júna popoludní, záujemcovia museli odovzdať ponuky 23. júna do 8. hodiny rannej.

V deviatich prípadoch vyhrala spoločnosť z Trenčína Renomont Profi, ktorá má podľa FinStatu iba 3 až 4 zamestnancov. Získala zákazku za 5,5 milióna eur. Ako dokázala firma svoje ponuky predložiť v takom krkolomnom termíne, nám konateľ firmy Ľudovít Činčala neprezradil. „Nie, nechcel by som k tomu nič povedať. Celá táto situácia je neseriózna a odmietam ju ďalej komentovať,“ uviedol Činčala pre Pravdu.

V štyroch prípadoch súťažila trenčianska firma s košickým stavebníkom, ktorý z boja vycúval po tom, čo Renomont zľavnil ponuku o jedno jediné euro. Konateľ spoločnosti z Košíc pre televíziu Markíza, ktorá upozornila na pochybné župné tendre, povedal, že jedno euro bolo pre nich rozhodujúce.

V televízii tiež priznal, že sa na aukcii zúčastnili formálne. V minulosti viaceré tendre čelili podozreniam, že firmy v nich vystupovali iba naoko, respektíve formálne, aby vyvolali pocit, že je o zákazku záujem. Pritom bolo obstarávanie dohodnuté vopred s jasným víťazom.

Aukcie banskobystrickej župy preverí Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý v tejto súvislosti dostal podnet. „Aj napriek skutočnosti, že uvedená súťaž vyvoláva pochybnosti o tom, či (ne)došlo k porušeniu pravidiel v procese verejného obstarávania, či (ne)porušeniu zákona o verejnom obstarávaní, je možné zo strany úradu jednoznačne konštatovať až z výsledkov vykonanej kontroly.

Na základe medializovaných informácií, ako aj čerstvo doručeného podnetu a ich prehodnotenia úrad zvolí ďalší postup, resp. výkon kontroly,“ informoval v utorok Ján Mažgut z ÚVO.

Zákon o verejnom obstarávaní hovorí, že tender musí obsahovať niekoľko lehôt na predkladanie cenových ponúk. V prípade stavebných úprav majú uchádzači štandardne 25 dní. Ak ide o bežne dostupné tovary či služby, zákon ukladá iba minimálnu lehotu 72 hodín, ktorá môže byť neskôr predĺžená.

Účel elektronického trhoviska tkvie v drobných objednávkach. Obchody presahujúce hodnotu 5,2 milióna eur, by sa cez e-aukcie vykonávať nemali. Banskobystrický kraj túto podmienku obišiel tak, že tendroval 15 zákaziek, pričom ani jedna neprekročila túto hranicu.

Radovan Pala, advokát z Taylor Wessing, upozornil, že problémom je tu aj trojdňová lehota na predkladanie ponúk, ktorá je podľa neho krátka. „Celý proces musí spĺňať princípy hospodárnosti a efektivity. V prípade, že majú firmy na predloženie ponúk iba tri dni, tieto skutočnosti chýbajú, tiež je možné polemizovať o najvýhodnejšej sume,“ reagoval advokát s tým, že pri súťažiach Banskobystrického samosprávneho kraja boli porušené záväzné princípy verejného obstarávania.

Celkový objem prác, ktoré boli predmetom súťaže, je rozsiahly. Išlo o opravy na 102 úsekoch a 142 kilometroch ciest. Preto je otázne, či sa dá za taký krátky čas spracovať solídna cenová ponuka so všetkými náležitosťami.

Otázky tiež vyvoláva víťazstvo jednej, pomerne malej firmy naraz pri 9 zákazkách. Renomont Profi sídli v trenčianskej mestskej časti Biskupice na ceste vedúcej k letisku. Sídlo sa nedá prehliadnuť, budova je výrazne oranžovo-sivá a medzi radovou zástavbou rodinných domov púta pozornosť. Cez cestu spoločnosť renovuje starší rodinný dom.

„Firma tu má dobré meno, aj tu susedia si ich vybrali na rekonštrukciu domu, ale že by mala toľko strojov a ľudí, že by mohla zvládnuť zákazku, akú dostala v Banskobystrickom kraji? Tak k tomu sa neviem vyjadriť, čo ja viem, pracuje tam iba pár ľudí,“ povedal jeden z obyvateľov ulice. Podľa susedov sa spoločnosť skôr orientuje na zateplenia malých objektov ako rodinných domov či domy na kľúč.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Banskobystrický samosprávny kraj #ĽSNS