Kiska: Slovensko nemá priority v riešení rómskej problematiky

Rómsky problém je podľa prezidenta Andreja Kisku najväčšou výzvou, akej Slovensko v súčasnosti čelí.

28.06.2017 13:04
debata (63)

Hlava štátu sa dnes stretla s predstaviteľmi mimovládnych organizácií a akademickej obce zaoberajúcimi sa rómskou problematikou, aby túto tému spoločne prediskutovali. „Za najdôležitejšie, čo zároveň ako prezident považujem aj za svoju úlohu, je začať o tejto téme otvorene a jasne hovoriť,“ vyhlásil Kiska. Diskusia sa podľa neho sústredila na tri priority, ktorými je zamestnanosť, vzdelávanie a bývanie Rómov, ale aj ďalších sociálne vylúčených skupín obyvateľstva. Štát by mal vytvárať podmienky na zamestnávanie Rómov a vzdelávanie ich detí, lebo, ako povedal „bez vzdelania niet práce“. V neposlednom rade sa musí štát sústrediť na zlepšenie podmienok bývania. „Sme moderná krajina a na druhej strane máme zanedbané, zabudnuté osady," konštatoval.

Slovenská spoločnosť si podľa Kisku často nie je ochotná priznať, že rómska otázka je vážny problém. Rómovia tvoria na Slovensku 10 percent populácie a prezident vyjadril presvedčenie, že „ak sa nebude dariť Rómom, nebude sa dariť ani krajine“. Majorita musí podľa Kisku vyvíjať tlak na politikov na všetkých úrovniach, aby skutočne začali tento problém riešiť. Na Slovensku už existuje množstvo úspešných projektov, vypracovaných je viacero akčných plánov, nezavádzajú sa však do praxe. „V rómskej problematike jasné postavenie cieľov a priorít Slovensko nemá,“ zdôraznil a zopakoval, že neriešenie tejto otázky „dáva vietor do plachiet extrémizmu“.

Výkonný riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti Ján Orlovský privítal, že prezident tému rómskej problematiky a sociálneho vylúčenia otvára a chce sa jej venovať. Súhlasil, že štát nemá v tejto oblasti stanovené jasné priority. „Nemáme prioritu, ako budeme riešiť sociálne bývanie na Slovensku, málo sa venujeme predškolskej výchove, ktorá je základom,“ vyhlásil Orlovský. Konštatoval tiež, že na Slovensku existujú všetky politiky na úspešné riešenie rómskej otázky vrátane šiestich akčných plánov a kompletnej stratégie do roku 2020, ale neimplementuje ich. „Žiadne ministerstvo sa tejto téme nevenuje aktívne. Máme politiky, ale nemáme záujem,“ zdôraznil.
63 debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #Andrej Kiska