Požiar lesa na Záhorí zasiahol 77 hektárov porastu

Desiatky profesionálnych a dobrovoľných hasičov od stredy od 16:30 zasahujú pri požiari lesa medzi obcami Jakubov a Láb v okrese Malacky. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru. Požiar zasiahol plochu takmer osem kilometrov štvorcových.

29.06.2017 07:21 , aktualizované: 14:07
debata (17)

Požiar sa hasičom ešte nepodarilo úplne zlikvidovať. Vyplýva to z informácií operačného strediska bratislavských hasičov.

Pri jeho likvidovaní zasahujú hasiči vo viacerých zásahových úsekoch naraz, situáciu však komplikuje silný vietor.

Vrtuľník Letky Ministerstva vnútra SR pomáha... Foto: Pravda, Ivan Majerský
poziar, Jakubov, Lab, hasic, hasici, hasenie, hasicsky vrtulnik, Vrtuľník Letky Ministerstva vnútra SR pomáha pri hasení požiaru lesa medzi obcami Jakubov a Láb.

„Vzhľadom na veľký počet nasadených síl a prostriedkov a za účelom zabezpečenia jednotnej organizácie riadenia hasičských jednotiek a koordinovania síl a prostriedkov pri zdolávaní veľkého a dlhotrvajúceho požiaru veliteľ zásahu zriadil v stredu riadiaci štáb. Doposiaľ oheň zasiahol viac ako 77 hektárov lesa,“ uviedla Farkasová.

V týchto chvíľach podľa nej s požiarom bojuje 160 hasičov, pričom na mieste udalosti bolo vytýčených osem zásahových úsekov. „Vrtuľník letky ministerstva vnútra zasahoval na mieste do 11:00 dnešného dňa a od stredy vypustil 34 vakov po tritisíc litrov vody,“ dodala Farkasová.

Ako ďalej informovala Zuzana Farkasová, pri udalosti zasahujú hasiči z Bratislavského, Trnavského, Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja z takmer 30 hasičských staníc a dobrovoľní hasiči z niekoľkých obcí Trnavského kraja.

Pri udalosti zasahujú hasiči z Malaciek, Bratislavy, Pezinka, z DHZ Pole, Lozorna, Veľkých Levár, Malých Levár, Gajarov, Plaveckého Štvrtka, Zohora a mnohí ďalší.

Hasiči pri likvidácii požiaru na Záhorí. Foto: Ivan Majerský, Pravda
poziar, Jakubov, Lab, hasic, hasici, hasenie, Hasiči pri likvidácii požiaru na Záhorí.

Na mieste požiaru bol aj minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý už skôr pre spravodajskú reláciu RTVS Rádiožurnál povedal, že pre silný vietor hrozilo, že sa oheň rozšíri aj na zásobníky ropy a plynu na Záhorí, ktoré sa nachádzajú neďaleko epicentra požiaru.

Vďaka tomu, že sa požiar na Záhorí podarilo hasičom lokalizovať, neohrozil tieto zásobníky. Vo videu zverejnenom na sociálnej sieti to konštatuje minister vnútra Robert Kaliňák. „Požiar sa podarilo lokalizovať a nerozšíril sa do širokého okolia a okolitých obcí,“ povedal minister s tým, že k efektívnosti zásahu vo veľkej miere prispeli aj dobrovoľní hasiči.

+8
17 debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #požiar #Záhorie #požiarnici #lesný požiar #lesné požiare