Kováčik: Kočner nepožičal Radičovej na kampaň

Kontroverzný podnikateľ Marián Kočner tvrdí, že požičal 300-tisíc eur na prezidentskú kampaň Ivety Radičovej človeku, o ktorom sa vie, že ju financoval.

29.06.2017 12:52 , aktualizované: 19:20
debata (119)

Priamo túto osobu nemenoval, je však známe, že jedným z hlavných sponzorov kampane bol podnikateľ Ján Kováčik. Ten však odmietol, že by si požičal peniaze od Kočnera na kampaň. Priznal síce, že „nejaké vzťahy“ s Kočnerom mali, ale nesúviseli s kampaňou Radičovej.

V roku 2009 sa Radičová uchádzala o prezidentský úrad. Do druhého kola volieb postúpila spolu s vtedajším úradujúcim prezidentom Ivanom Gašparovičom. Finančný limit na jedno kolo kampane predstavoval necelých 133-tisíc eur, teda dohromady takmer 266-tisíc eur.

Kočner, ktorý si zvolal tlačovú konferenciu, vyhlásil, že on požičal na Radičovej kampaň 300-tisíc eur osobe, „ktorá tú kampaň pre ňu robila“. Na otázku, či môže ukázať dôkazy, Kočner odpovedal: „Viem predložiť výpis zo svojho súkromného účtu, z ktorého v roku 2009 odišlo 300-tisíc eur na účet človeka, o ktorom sa všeobecne vie, že tú kampaň financoval.“ Práve podnikateľ a majiteľ produkčného domu Forza Ján Kováčik bol jedným zo sponzorov kampane, o čom sa všeobecne vedelo.

Určite to tak nie je, ako hovorí Kočner, tvrdí Kováčik

Kováčik pre Pravdu reagoval, že „určite to tak nie je“, ako hovorí Kočner. „My sme nejaké vzťahy mali, ale určite to nebolo v súvislosti s kampaňou. Ja som s pánom Kočnerom nikdy žiadnu kampaň neriešil,“ odpovedal Kováčik na otázku, či mu teda Kočner neposlal 300-tisíc eur. Kočner uviedol, že požičané peniaze sa mu vrátili asi po roku, „neboli mi vrátené v čase, ako bolo dohodnuté, do dvoch mesiacov“.

Bývalá premiérka Radičová agentúre Sita povedala, že nemá vedomosť, že na jej kampaň požičal financie Kočner. „Ako je verejne známe, kampaň viedol Ján Füle, sponzorovali Ján Kováčik a SDKÚ. Všetky finančné transakcie boli transparentne zverejňované na internete. Zverejnený bol aj záverečný finančný audit. O žiadnej takejto pôžičke nemám vedomosť," povedala Radičová.

(Füle je bývalý novinár a bol hovorcom prezidenta Rudolfa Schustera – pozn. red.) Kočner sa vrátil aj k škandalóznym rozhovorom medzi ním a šéfom SaS Richardom Sulíkom, ktorý bol predsedom parlamentu za vlády Ivety Radičovej. Rozhovory, na ktorých sa Kočner a Sulík bavili okrem iného aj o voľbe generálneho prokurátora či výmene Radičovej na poste premiérky za Ivana Mikloša, boli neskôr neznámou osobou zverejnené na internete. Kočner tvrdí, že Sulík „neznáša šéfov, ale jeho šéfkou bola predsedníčka vlády“ Radičová. „Veľa sme sa o nej rozprávali. Naozaj si myslím, že by jej to bolo veľmi nepríjemné počuť, o čom všetkom sme sa rozprávali,“ vravel Kočner s tým, že sa mu Sulík sťažoval, že na čomkoľvek sa dohodli, na druhý deň po koaličnej rade neplatilo. Navyše, Sulík sa mal xenofóbne a urážlivo vyjadriť na adresu Radičovej.

Sulík odmietol pre Pravdu na Kočnera reagovať

Sulík odmietol pre Pravdu na Kočnera reagovať. Povedal, že tak urobí. SaS však oznámila, že podá na Kočnera trestné oznámenie. Kočner už vopred predpokladal, že Sulík a Radičová ho zažalujú. „Ja budem dokazovať, že mám pravdu,“ poznamenal. Odmietol však potvrdiť, či má nahrávku Sulíka, ako sa o bývalej premiérke vyjadruje.

Kočner tiež vyhlásil, že politici na neho vyťahujú „kauzy a bubliny“, lebo nemajú témy. Takou má byť aj prípad bytového komplexu Five Star Residence v Bratislave, s ktorým je spájaný tiež podnikateľ Ladislav Bašternák. Nedávno poslanec SaS Jozef Rajtár podal na Kočnera trestné oznámenie. Podľa Rajtára Kočner sedemnásť luxusných bytov previedol na svoju firmu Inkasný servis za jediné euro, čo znamená, že za jeden byt dal šesť centov.

Kočner sa bráni, že spoločnosť, ktorá spomínané byty kúpila, ich prebrala aj s pohľadávkou, ktorá „na tých bytoch visela“. „Tie byty nestáli euro, stáli skoro 4 milióny eur, lebo taká bola tá pohľadávka,“ uviedol Kočner s tým, že vyšetrovateľ s veľkou pravdepodobnosťou trestné oznámenie zamietne, lebo nejde o trestný čin. Podľa Rajtára je však na výpočet dane potrebná celková trhová cena a nedá sa znížiť o ťarchu, čím mohlo dôjsť ku kráteniu dane a Kočner si tak mohol prilepšiť o 900-tisíc eur.

Policajný prezident Tibor Gašpar sa minulý týždeň vyjadril, že polícia sa zaoberá podnetom na trestné stíhanie v kauze Five Star Residence a že v súvislosti s Kočnerom preveruje ďalšie podnety. Kočner sa v minulosti ocitol na tzv. mafiánskych zoznamoch, ktoré mali uniknúť z prostredia polície, podnikateľ prepojenie na mafiu odmieta. Kočner oznámil, že uvažuje o vstupe do politiky.

© Autorské práva vyhradené

119 debata chyba
Viac na túto tému: #milosť #Marian Kočner #Mečiarove amnestie #Michal Kováč ml.