Tajomstvo Barbory Celskej - pokúšala sa vyrobiť zlato

Jedna z najkontroverznejších obyvateliek Trenčianskeho hradu, Barbora Celská (alebo aj Celjská), mala tajomstvo, o ktorom vie len málokto.

01.07.2017 10:00
Trenčín, Barbora Celská Foto: ,
Trenčiansky hrad stále skrýva množstvo tajomstiev.
debata (2)

Vo voľnom čase sa venovala alchýmii, pokúšala sa vyrobiť zlato a lektvar na večnú mladosť. Hovorí sa, že tajnou chodbou pod palácom si vodila do spálne milencov. Aká však bola Barbora v skutočnosti a čo v mohutných podzemných priestoroch naozaj robila?

Podľa historika Trenčianskeho múzea Vladimíra Pinďáka sa v minulosti nachádzali v podzemí Barborinho paláca, ktorý bol postavený okolo roku 1430, sklady potravín a kuchyňa. „K tomuto priestoru sa viažu viaceré príbehy, súvisiace najmä s majiteľkou hradu. Vraví sa, že milovala mužov a bola pomerne náruživá. Cez tajnú chodbu si dokonca mala do spálne vodiť milencov,“ tvrdí.

Barbora bola veľmi mocná, vlastnila veľa hradov, veľké majetky, a preto sa stala tŕňom v oku jej zaťa, ktorý sa ju pokúsil odstrániť. Nechal ju zatvoriť a zhabal jej majetok, takže jej pobyt v Uhorsku sa napokon skončil tragicky. Prišla o všetko, čo na území Slovenska vlastnila. Podzemie paláca bolo návštevníkom hradu roky neprístupné, až vlani ho verejnosti znova sprístupnili.

zväčšiť Barbora Celská patrila k najvýznamnejším... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Barbora Celská Barbora Celská patrila k najvýznamnejším stredovekým kráľovnám a spája sa s ňou množstvo mýtov a legiend.

Nie však všetko. Je tu totiž aj miestnosť, kam ľudia ísť nemôžu a z nej sa vchádza úzkymi dverami do ďalšej neveľkej izby. Práve tá je pritom mimoriadne zaujímavá. Pod podlahou totiž objavili ďalší zasypaný tajný priestor. Kam vedie a čo sa v ňom nachádza, však nevie nikto. Zatiaľ sa tu neuskutočnil žiadny prieskum.

Priestory pod palácom Barbora zrejme využívala ako spojnicu s chladničkou a ďalšími tajnými miestami. V súčasnosti sa tu nachádzajú historické artefakty aj zvyšok románskeho okna z 11. storočia.

Bola zanietená alchymistka

Barbora Celská bola podľa Pinďáka zanietenou alchymistkou. „Vo svojej dielni si vyrábala zlato a možno aj nejaký elixír života, lebo po ňom všetci veľmi túžili. V súvislosti s ňou sa však spomína muž, ktorý bol v tomto smere ešte úspešnejší, čím Barboru urazil a musel z jej dvora utiecť,“ vysvetľuje historik.

Tajné priestory a chodby sa však nemusia nachádzať len pod Barboriným palácom. Podľa povestí je celý Trenčiansky hrad popretkávaný tajuplnými chodbami, medzi ktorými by mal byť ukrytý aj zlatý poklad Matúša Čáka Trenčianskeho alebo jeho hrob. Realita je však podľa historika zrejme iná.

„Tieto zákutia neboli dodnes odhalené, ale spájali sa priamo s historickou osobnosťou Štefana Ilešházyho, ktorý urazil vtedajšieho panovníka Rudolfa II. Habsburského. Ušiel preto na Trenčiansky hrad, odkiaľ sa snažil vziať všetky cennosti. Keď sa o tom dozvedel panovník, mal poslať ostrý list obyvateľom Trenčína, že keď príde druhýkrát, nech ho chytia. Tí sa však obávali nenávisti a zloby samotného Ilešházyho, tak si vymysleli, že sú na hrade nejaké tajné chodby, ktorými sa dá nepozorovane prísť i odísť. Takto sa uchránili pred hnevom oboch mocných mužov,“ pridal Pinďák.

zväčšiť Podzemné priestory pod Barboriným palácom. Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Barbora Celská Podzemné priestory pod Barboriným palácom.

Trenčania podľa jeho názoru urobili v každom prípade dobre, pretože Ilešházy sa s tými, ktorí sa pokúsili získať z hradu cennosti a konfiškovať jeho majetky, vyrovnal vskutku kruto. Nechal ich obesiť, čo bola v tom čase mimoriadne potupná a znevažujúca smrť, za ktorú navyše padla hanba na celú rodinu.

Barbora Celská sa narodila v slovinskom Celje v roku 1392 a zomrela v roku 1451 v Mělníku. Je opradená mnohými mýtmi a legendami. Bola cisárovná, uhorská a česká kráľovná a manželka Žigmunda Luxemburského, ktorý pre ňu dal postaviť aj jej známy palác. Prvá miestnosť – Rytierska sieň – je zároveň najväčšou na celom hrade. Sála mala v 16. storočí lunetovú klenbu, po ktorej sa zachovali už len stopy. Ďalšie izby slúžili ako obytné priestory. Jedna z nich bola šatníkom a druhá spálňou urodzenej. Schodmi a padacími dverami bola prepojená s podzemím.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #zlato #Barbora Celská