Mestá bojujú so suchom klasikou - polievacími autami

Slovensko v posledných týždňoch zasiahli horúčavy a nedostatok dažďa. Mestá preto musia riešiť vysychanie trávnikov a zelene. V bratislavskej Karlovej Vsi tento problém riešia pomocou špeciálneho kosenia, pri ktorom nechávajú nepokosené ostrovčeky. Týmto sa vytvárajú takzvané biokoridory, ktoré zabraňujú vysychaniu trávnikov. Táto metóda sa do väčšiny obcí nerozšírila. Stále je najrozšírenejšie klasické polievanie, s ktorým pomáhajú dobrovoľní hasiči.

30.06.2017 14:00
debata

Niektoré mestách bojujú so suchom po starom. „Nemáme žiadne špeciálne metódy, zalievame vlastnými kapacitami a ak je to možné, využívame aj pomoc dobrovoľných hasičov a ich techniky,“ vyjadrila sa hovorkyňa mestského úradu v Trenčíne Erika Ságová.

Najťažšie sú na údržbu trávniky pri obytných zónach. „Horúčavy sú problémom hlavne kvôli veľkým trávnatým plochám na sídliskách, kde je aj kvalita trávy nižšia. Tu máme problém s jej vysychaním,“ vysvetlil situáciu v Štúrove primátor mesta Eugen Szabó.

Dodal, že centrum Štúrova vybavili zavlažovacím systémom s vysúvacím hlavicami. „Taktiež nám pomáhajú verejnoprospešní pracovníci, ktorí každé ráno polievajú trávnaté plochy a kvety v meste. Do budúcnosti by sme však potrebovali dôkladnejší plán údržby zelene,“ poznamenal Szabó.

Na kombináciu zavlažovacích systémov a klasického polievacieho auta sa spoliehajú aj v Senci. „V meste máme k dispozícii polievacie auto od rána až do štvrtej poobede, máme uzatvorenú aj zmluvu s dobrovoľnými hasičmi, ktorí nám vypomáhajú. Týmto spôsobom sa staráme o väčšinu trávnatých plôch, výsadieb, stromov a kvetov v meste,“ povedala vedúca útvaru údržby mesta a verejnej zelene v Senci Viera Kolozsváriová.

Aj tu je centrum mesta vybavené automatickým závlahovým systémom. „Je to síce len malá časť, ale aj toto nám veľmi pomáha,“ podotkla Kolozsváriová. Podobný systém funguje aj v Lučenci, kde mesto zabezpečuje postrekovanie voči inváznym druhom rastlín.

Dlhotrvajúce suchá majú zlý vplyv hlavne na trávniky, ktoré sú pokosené na krátko. V dôsledku intenzívneho slnečného žiarenia a nedostatku vlahy dochádza k spáleniu trávy. Toto ovplyvňuje aj okolité ovzdušie, ktoré sa stáva veľmi suchým. Samosprávy sa tomuto efektu snažia predísť väčšou výsadbou zelene.

„Za účelom zlepšovania kvality zelene v meste sme v posledných rokoch vytvorili intenzívne zelené plochy v niektorých častiach mesta. Ide o nové kvetinové záhony, nové trávnaté plochy a mladé stromy,“ uviedol Viktor Harmanovský, zástupca spoločnosti Municipal Real Estate, ktorá sa stará o zeleň v Dunajskej Strede.

Tieto plochy však potrebujú intenzívnu starostlivosť, aby sa nepoškodili. „Polievanie zabezpečujeme malotraktorom, ktorý polieva sedem dní v týždni. Bez tohto by sme nevedeli udržať kvalitu vysadených rastlín a trávy v kruhových objazdoch. Ostatné plochy, ktoré sa nachádzajú napríklad na sídliskách, nemáme možnosť polievať. Tieto plochy sa však po väčších dažďoch regenerujú samy,“ uzavrel Harmanovský.

V bratislavskej Karlovej Vsi je nový spôsob kosenia trávnikov realizovaný cez európsky projekt PERFECT. Podľa jeho projektovej manažérky Zuzany Hudekovej je táto metóda priaznivejšia pre životné prostredie z viacerých hľadísk. Skvalitní a mierne ochladí ovzdušie v okolí. Vďaka zachovaným zeleným častiam sa zvýši výskyt hmyzu.

„Ten je dôležitý pre zachovanie biodiverzity okolia a tým, že vďaka tomuto nevysychá trávnik, tak je to aj z estetického hľadiska lepšie riešenie. Takisto nie je potrebné investovať do následných obnov takých trávnatých plôch, keďže nedôjde k vyschnutiu a poškodeniu,“ uzavrela Hudeková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sucho #trávnik #dobrovoľní hasiči #polievanie