Veľké horúčavy na pár dní poľavia

Niekoľkodňovú páľavu strieda mierne ochladenie. Tropické teploty sa však v polovici nového pracovného týždňa vrátia. Búrky, ktoré sa môžu objaviť aj v prvých júlových dňoch, by mali byť slabšie a menej intenzívne ako tie, ktoré na východe krajiny strhávali v uplynulých dňoch strechy. Sucho sa napriek tomu nezmierni.

01.07.2017 08:00
pocasie,teplo, leto, horúčavy, prázdniny, Foto: ,
Trópy sa vrátia, ale nebudú už trvať tak dlho.
debata (3)

Prvá letná vlna horúčav u nás trvala neprerušene od 19. do 29. júna, teda dovedna 11 dní. Ako hovorí klimatológ Pavol Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu, uplynulú stredu bol prekonaný celoslovenský teplotný rekord z roku 1963 z Piešťan. „V Topoľčanoch bola nameraná priemerná denná teplota vzduchu až 29 stupňov Celzia,“ približuje Faško.

Naplnili sa aj očakávania o tropických nociach, keď teplota vzduchu neklesne pod 20 stupňov. „Z ôsmich uplynulých nocí bolo tropických päť,“ pripomína Faško. Od uplynulého štvrtka sa na Slovensku mierne ochladilo a tento trend by mal pokračovať až do prvých dvoch dní nasledujúceho pracovného týždňa.

Teploty budú závisieť od množstva slnečného svitu. „Pokiaľ bude slnečné počasie, na najteplejších miestach Slovenska dosiahne teplota aj 25 stupňov,“ spresňuje odborník. Tam, kde bude väčšia oblačnosť v kombinácii s prehánkami, občasným dažďom alebo búrkami, bude teplota nižšia. V najchladnejších regiónoch sa môže stať, že nevystúpi ani nad 20 stupňov.

Ako bude

  • Sobota – Spočiatku oblačno až zamračené. Na strednom a východnom Slovensku na mnohých miestach dážď, prehánky, ojedinele aj búrky. Najnižšia nočná teplota 17 až 12 stupňov Celzia; najvyššia denná teplota 22 až 27 stupňov.
  • Nedeľa – Prevažne oblačno. Ojedinele cez deň miestami prehánky, dážď, najmä na severe. Najnižšia nočná teplota 13 až 8 stupňov; najvyššia denná teplota 22 až 27 stupňov.
  • Pondelok – Polooblačno až oblačno. Ojedinele, najmä na severe, prehánky alebo dážď. Najnižšia nočná teplota 15 až 10 stupňov; najvyššia denná teplota 21 až 26 stupňov.
  • Utorok – Jasno až polojasno, zrána ojedinele hmla. Najnižšia nočná teplota 13 až 8 stupňov; najvyššia denná teplota 24 až 28 stupňov.
  • Streda – Malá, prechodne zväčšená oblačnosť a na severe ojedinele prehánky. Najnižšia nočná teplota 15 až 10 stupňov; najvyššia denná teplota 25 až 30 stupňov.

Zdroj: SHMÚ

Od stredy by sa k nám mali znovu vrátiť tropické horúčavy. "Toto oteplenie by nemalo mať také dlhé trvanie ako prvá vlna v poslednej júnovej dekáde,“ tvrdí klimatológ. Vývoj podľa neho naznačuje, že sa budú striedať horúce obdobia s tými menej teplými.

Sucho, ktoré postihuje najmä Podunajskú nížinu a Záhorie, by malo pretrvávať aj naďalej. „Pri zdrojoch vlahy zo zrážok bude Slovensko zrejme odkázané len na búrky. Tam, kde sa dosiaľ nevyskytli, dosiahol deficit zrážok veľmi vysoké hodnoty,“ dodáva Faško.

S veľkým suchom je spojené aj riziko požiarov lesov. K 25. júnu patrili medzi najohrozenejšie oblasti Podunajská nížina a Záhorie. Práve medzi Lábom a Jakubovom v okrese Malacky vypukol v stredu večer požiar, ktorý zničil asi 77 hektárov Záhorského lesa. „V ten deň bolo mimoriadne horúco a aj večer fúkal silný vietor, ktorý podporoval šírenie ohňa,“ vysvetľuje Faško.

V stredu zasiahli intenzívne búdky napríklad Horné Semerovce pri Leviciach, kde za krátky čas napadlo až 71 milimetrov. Takéto vysoké úhrny môžu spôsobiť problém s povodňami, keďže suchá pôda nestíha vodu vsakovať. Na východe sprevádzal búrky silný nárazový vietor, ktorý strhával aj strechy domov.

Práve júl patrí podľa Faška medzi mesiace, keď by za normálnych okolností mali byť dosiahnuté najvyššie úhrny zrážok v priebehu roka. V regiónoch strednej Európy sú rozdiely v ich množstvách pomerne výrazné. „U nás je sucho a v Nemecku v oblasti Berlína napršalo počas štvrtka až 250 milimetrov,“ dopĺňa klimatológ.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #extrémne horúčavy #leto 2017