Víťaz Kotlebových súťaží sa vzdáva zákaziek

Trenčianska firma Renomont Profi, ktorá vyhrala deväť z 15 pochybných súťaží na opravu ciest v Banskobystrickom kraji, zrejme od zákaziek napokon odstúpi. V súvislosti s jej konateľom sa vynorili informácie, že jeho predošlé dve firmy dlhovali desiatkam firiem a živnostníkov, ktoré sa svojich peňazí dožadovali súdnou cestou.

30.06.2017 20:00
debata

Spoločnosť oficiálne vycúvala zo šiestich zákaziek v piatok. Vraj tak plánuje urobiť aj v prípade zvyšných troch. Informáciu priniesla televízia TA3. V piatok podvečer nechcel konateľ firmy Ľudovít Činčala informácie o odstúpení pre Pravdu komentovať. „V pondelok vám to potvrdím,“ reagoval stručne. Župa tvrdí, že všetky súťaže zopakuje.

Obstarávanie za 9,8 milióna eur rozdelené do 15 súťaží už preveruje Úrad pre verejné obstarávanie, hnutie OĽaNO podalo v súvislosti s nimi trestné oznámenie.

Stavebníkov ešte v júni vyberal kraj cez elektronické trhovisko. Po zverejnení oznamu o súťaži im však dal len tri dni na predloženie cenovej ponuky. Zákon o verejnom obstarávaní hovorí o 25 dňoch pri stavebných prácach. Právnik Radovan Pala z Taylor Wessing upozornil, že trojdňová lehota na predkladanie ponúk je problémom. Podľa neho ňou samospráva porušila princípy verejného obstarávania.

Otázne je tiež víťazstvo trenčianskej spoločnosti v deviatich prípadoch, vysúťažiť mala celkom 5,5 milióna eur. Firma je totiž malá, podľa Finstatu má len 3 až 4 zamestnancov. Jej konateľ tento utorok denníku Pravda nechcel vysvetliť, ako sa im tak výrazne podarilo uspieť.

Pravda má k dispozícii informácie, podľa ktorých Činčalove dve predchádzajúce firmy s podobným názvom – Renomont Slovakia a Renomont plus – dlhovali peniaze desiatkam firiem a živnostníkov. Neplatili ani zdravotným poisťovniam či Sociálnej poisťovni. Okresný súd v Trenčíne od roku 2006 eviduje 119 žalôb, z toho je 13 otvorených.

Oslovili sme niekoľko spoločností, ktoré si museli peniaze vymáhať cez súd. „Naše finančné záležitosti máme vysporiadané,“ komentoval stručne konateľ a riaditeľ spoločnosti Stavokov Ivan Čahoj. K minulosti sa už nechcel vracať s tým, že za tým urobil hrubú čiaru. Podľa údajov z trenčianskeho súdu im firma Renomont plus dlhovala takmer 17-tisíc eur.

Na splatenie poslednej pohľadávky v hodnote 690 eur čaká firma Irpex. „Ide o poslednú dlžobu spred asi dvoch rokov. Voľakedy sme im dodávali betónové výrobky. Máme už aj rozhodnutie súdu, uvidíme, čo z toho bude,“ povedal jeden z konateľov firmy Vojtech Rudics. Ostatné dlhy v hodnote viac 30-tisíc eur im firma Renomont Slovakia už splatila.

Činčalove firmy dlhovali aj zdravotnej poisťovni Dôvera. „Podarilo sa nám vymôcť približne 85 percent dlhu. Časť bola zaplatená na základe nášho priameho vymáhania ako úhrada výkazu nedoplatkov, časť bola zaplatená ako úhrada exekúcie,“ priblížil Branislav Cehlárik, PR manažér Dôvery.

Firma Renomont Slovakia má svoje záväzky voči Dôvere splatené. Voči firme Renomont Plus vedie zdravotná poisťovňa tri exekučné konania na celkovú sumu dlhu vo výške 1 085, 69 eura. „ Na podané exekúcie zatiaľ neevidujeme žiadnu úhradu,“ dodal Cehlárik.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Banskobystrický samosprávny kraj #ĽSNS