Obchody zostanú v stredu zatvorené

Ľudia by si mali nakúpiť potraviny do zásoby. Na štátny Sviatok svätého Cyrila a svätého Metoda, ktorý pripadne na stredu, budú obchody zatvorené. Ide o prvý deň, keď sa začne uplatňovať zákaz predaja v maloobchode.

02.07.2017 11:17 , aktualizované: 16:52
debata (39)

Zmenu priniesla novela Zákonníka práce, ktorá platí od júna tohto roku a zavádza do praxe zatvorenie predajní počas sviatkov a niektorých dní pracovného pokoja, celkovo 15 a pol dňa v roku.

Zamestnávatelia cez tieto dni nebudú môcť nariadiť ani dohodnúť takú prácu so zamestnancom, ktorou je predaj konečnému spotrebiteľovi. Ide najmä o prácu za pultom, pokladnicou, obsluhu zákazníkov či dokladanie tovaru do regálov. V prípade porušenia zákona môže byť obchodníkovi uložená pokuta až do výšky 100 000 eur.

„Zákon sa však nevzťahuje na podnikateľov – fyzické osoby, ktorí predaj tovaru zabezpečujú bez zamestnancov, zväčša malé prevádzky vedené živnostníkmi,“ pripomenul prezident Zväzu obchodu Slovenskej republiky (ZO SR) Martin Katriak.

Obmedzenie sa nedotkne ani maloobchodného predaja na čerpacích staniciach, predaja a výdaja liekov v lekárňach, predaja na letiskách, v prístavoch, v nemocniciach či predaja cestovných lístkov a suvenírov. Otvorené môžu byť prevádzky poskytujúce služby, napríklad kadernícke a kozmetické salóny, cestovné kancelárie či požičovne.

Viceprezident zväzu Tadeusz Frackowiak dodal, že zvýšený počet dní so zákazom maloobchodného predaja tržby obchodníkov či platy zamestnancov výraznejšie neovplyvní.

Zväz obchodu plánuje ísť ešte ďalej, tvrdí, že sa mu pozdáva myšlienka rozšíriť zákaz predaja aj na nedele. Inšpirovali sa Nemeckom, kde taký model funguje. „Dohodli sme sa na tom, že kým postavíme návrh aj týmto smerom, vyčkáme, aká bude reakcia obchodníkov aj spotrebiteľov na doteraz zavedené pravidlá,“ naznačil Katriak.

Podľa interných prieskumov zväzu sa s rozšírením zákazu predaja z pôvodných tri a pol dňa na aktuálnych 15 a pol verejnosť stotožňuje, čo vraj uviedli takmer dve tretiny opýtaných. Na obmedzenie nákupov počas nedieľ zatiaľ tlačiť nechcú.

Martin Katriak je tiež presvedčený, že viac voľna pre pracovníkov obchodov môže mať vplyv na zvýšenie atraktívnosti povolaní v sektore. "Ten už dlhšie zápasí s nedostatkom kvalifikovaných pracovných síl,“ konštatoval.

Nie všetci zákazníci obchodov sú takýmito plánmi nadšení. „Do obchodu sa na veľký nákup zásadne dostanem len cez víkend alebo voľné dni,“ poznamenala Iveta zo Senca, ktorá pracuje celý týždeň do večera. Často preto nákupy rieši v nedeľu či cez sviatok.

„Okrem toho nech robím, čo robím, vždy v nedeľu mi dôjdu cigarety,“ doplnila Senčanka. Ak by návrh v budúcnosti prešiel, už sa zmierila s tým, že bude pravidelným zákazníkom na neďalekej pumpe.

„Zvyčajne až pri príprave nedeľného obeda zistíte, že vám chýba nejaká surovina,“ opisuje svoju skúsenosť Alena z Pezinka. Zákaz nedeľného predaja sa jej preto nepozdáva. „Nevravím, že je správne prísť si robiť veľký nákup v nedeľu 15 minút pred zatvorením, ľudia sú však na otvorené obchody v ten deň už zvyknutí,“ uzatvorila mladá žena.

V súčasnosti majú byť obchody povinne zatvorené 1. januára, 6. januára, na Veľký piatok, Veľkonočnú nedeľu, Veľkonočný pondelok, 1. mája, 8. mája, 5. júla, 29. augusta, 1. septembra, 15. septembra, 1. novembra, 17. novembra, 24. decembra po 12. hodine, 25. decembra a 26. decembra. Výnimka sa vzťahuje na predaj kvetov počas troch dní v roku, a to 8. mája, 1. septembra a 1. novembra. Dôvodom je, že ľudia zvyknú kupovať kvety na Deň matiek, začiatok školského roka a na výzdobu hrobov na Dušičky.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #nakupovanie #štátne sviatky