Envirorezort potvrdil pochybenia pri odstrele Ingy

Pracovná skupina, ktorá sa zaoberala okolnosťami odstrelu medvedice Ingrid, pochybenia potvrdila.

03.07.2017 13:45 , aktualizované: 18:43
debata (20)

O výsledkoch vyšetrovania informovalo ministerstvo životného prostredia. Šéf rezortu László Sólymos navyše zdôraznil, že podniká kroky, aby dve osirelé medvieďatá zostali na Slovensku. Podľa aktivistu za práva zvierat to však nie je najlepší nápad.

Medvedicu Ingrid odstrelili začiatkom júna po tom, čo sa spolu s dvoma medvieďatami dlhší čas pohybovala v blízkosti ľudských obydlí. V obci Liptovská Kokava ochranári samicu uspali, odobrali jej mláďatá a ju vypustili späť do prírody. Medvedica sa však už o niekoľko hodín neskôr vrátila do dediny hľadať svojich potomkov. Jej život ukončil výstrelom poľovník. Podľa Sólymosa bude potrebné postarať sa o to, aby sa podobné prípady ako s Ingrid na Slovensku viac nestávali. "Túto nešťastnú udalosť je nevyhnutné rozdeliť na dve otázky: Čo sa presne stalo? Druhá otázka je však ešte dôležitejšia. Čo spravíme, aby sa podobné situácie neopakovali?“ pýta sa minister.
Medvedicu Ingrid odstrelili začiatkom júna po... Foto: Roland Vdovják
medvedica Medvedicu Ingrid odstrelili začiatkom júna po tom, čo sa spolu s dvoma medvieďatami dlhší čas pohybovala v blízkosti ľudských obydlí.
Prípad vyvolal množstvo otáznikov, rezort životného prostredia preto zriadil vyšetrovací tím, ktorý okolnosti odstrelu preveril. Prípad skúmalo šesť odborníkov, medzi ktorými boli zástupcovia ministerstva, Štátnych lesov TANAP, akademickej obce i tretieho sektora. Skúmali dokumentáciu, výpovede svedkov aj voľné šírené videozáznamy a v rámci šetrenia sa vrátili aj do Liptovskej Kokavy. Výsledky hovoria o troch pochybeniach.

„Prvé predstavuje vypustenie medvedice po tom, čo jej boli odobraté mláďatá. V tejto situácii bola vysoká pravdepodobnosť, že sa ich vráti hľadať naspäť do obce. Skupina zároveň poukázala na skutočnosť, že pri zásahu nebol prítomný veterinár. Do tretice sa zhodla na nedostatočnej komunikácii kompetentných s verejnosťou,“ vyhlásil hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák.

Pracovná skupina dospela k záveru, že správanie medvedice predstavovalo pre verejnosť hrozbu, a preto nesmela zostať v blízkosti obydlí. Špekulácia, že maďarská strana prejavila záujem aj o samicu, sa vraj nepotvrdila. Tím odborníkov tiež navrhol odporúčania, ktoré môžu v budúcnosti podobným prípadom zabrániť. Ide najmä o zvýšenie informovanosti starostov aj verejnosti, ale tiež dohliadanie na to, či sú v rizikových lokalitách zaistené kontajnery s odpadom. Pokyny pre starostov, podnikateľov a ďalších občanov, ako minimalizovať riziká konfliktu s medveďom, vypracuje Štátna ochrana prírody.

Túto nešťastnú udalosť je nevyhnutné rozdeliť na dve otázky: Čo sa presne stalo? Druhá otázka je však ešte dôležitejšia. Čo spravíme, aby sa podobné situácie neopakovali?
László Sólymos, minister životného prostredia

„Po zásahu som obratom vydal pokyn Slovenskej inšpekcii životného prostredia, aby sa zamerala na kontrolu dodržiavania odpadového zákona v lokalitách, kde žijú medvede. Zákon jasne kladie povinnosť zabezpečiť kontajnery a presne určuje aj lokality, ktorých sa to týka. Na zlepšovaní informovanosti starostov chcem použiť všetky naše dostupné možnosti, prípadne spolupracovať s tretím sektorom,“ upresnil Sólymos.

Či v tejto veci vyvodí zodpovednosť voči konkrétnym osobám, rezort nekonkretizoval. „Ministerstvo životného prostredia si zakladá na otvorenosti voči verejnosti. Na druhej strane, či bola, nebola, alebo bude v súvislosti so zásahom v Liptovskej Kokave vyvodená voči niekomu osobná zodpovednosť, nebudeme medializovať. Ide o neštandardnú situáciu, ktokoľvek sa v súvislosti so zásahom zjavil v médiách, ako konal či nekonal, obratom čelil vyhrážkam zrejme až za hranou zákona. Podľa medializovaných informácií už padli dokonca aj trestné oznámenia. Chceme verejnosť uistiť, že je v súčasnosti našou prioritou prijať všetky opatrenia, aby podobná situácia už nenastala,“ priblížil Ferenčák.

Sólymos zdôraznil, že podniká všetky kroky, aby medvieďatá zostali na Slovensku. Podľa pôvodných správ mali zvieratá putovať do medvedieho parku v Maďarsku. Kde konkrétne by mali mláďatá skončiť, rezort nespresnil. „Pre medvieďatá hľadáme nový vhodný domov,“ uzavrel Ferenčák.

Podľa prezidenta Slovenskej aliancie ochrancov zvierat Juraja Eliáša by im však bolo v maďarskom parku lepšie. „Tá rezervácia nie je zoologická záhrada a nemyslím si, že by tam mali medvede pocit stiesneného priestoru, žijú tam ako keby vo voľnej prírode. Podľa mňa je tento park najlepším riešením. Ak by sa minister rozhodol vybudovať na Slovensku záchranný park, kde budú tieto medvieďatá ako prvé, budem za všetkými desiatimi. Veľmi však pochybujem, že by sa rozhodol pre takéto riešenie,“ reagoval pre denník Pravda Eliáš.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #medvedica Ingrid