Slovensko bude môcť z nórskych grantov čerpať osem miliónov eur

Občianske hnutia a organizácie sa budú môcť od budúceho roka uchádzať o finančné zdroje z Fondu pre aktívne občianstvo.

03.07.2017 15:44
debata (2)

V priebehu nasledujúcich štyroch rokov bude medzi mimovládne organizácie rozdelených osem miliónov eur na rozvoj občianskej spoločnosti. Agentúru SITA o tom informovala Eva Ščepáková z Nadácie Ekopolis.

Fond, ktorý je súčasťou vyše 110 miliónovej finančnej pomoci z takzvaných nórskych grantov, bude riadený konzorciom troch slovenských nadácií – Nadáciou Ekopolis, Nadáciou otvorenej spoločnosti a Karpatskou nadáciou.

„Máme veľkú radosť, že sa podarila dobrá vec a občianska spoločnosť získa kľúčovú podporu na svoje aktivity a rozvoj. Priestor na získavanie prostriedkov pre činnosť advokátskych a ľudskoprávnych organizácií je na Slovensku, žiaľ, stále minimálny,“ povedal riaditeľ Nadácie Ekopolis Peter Medveď.

Cieľom nového fondu je posilnenie občianskej spoločnosti a zvýšenie spoločenského povedomia. Finančná podpora bude smerovaná do piatich oblastí: demokracia, verejná správa a transparentnosť, ľudské práva a rovnosť zaobchádzania, sociálna spravodlivosť a inklúzia zraniteľných skupín obyvateľstva, rovnosť pohlaví a prevencia násilia na základe pohlavia a napokon i životné prostredie a klimatická zmena.

Správcovské konzorcium fondu ešte v júli tohto roku pozve mimovládne organizácie na verejné konzultácie, ktorých cieľom bude hovoriť o cieľoch a zameraní fondu. Prvé grantové výzvy budú vyhlásené po uzavretí kontraktu s Úradom pre finančné mechanizmy (FMO) v Bruseli, ktorý by mal byť podpísaný koncom roka 2017.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mimovládne organizácie #nórske fondy #občianske združenia #mimovládky #nórske granty