Za smrť mladíka, ktorého zasiahla guľka pri naháňačke, môže policajt

Za smrť Tomáša (17), ktorého zasiahla guľka pri policajnej naháňačke v polovici júna, môže policajt. Potvrdzujú to výsledky pitvy, ktoré pred pár dňami dostalo do rúk ministerstvo vnútra.

05.07.2017 15:36
debata (606)

„Podľa výsledku pitvy zomrel na následky strelného poranenia," konštatovala hovorkyňa rezortu Andrea Dobiášová. V prípade sa už začalo aj stíhanie pre trestný čin usmrtenia. „Zatiaľ nebola obvinená žiadna konkrétna osoba,“ dodala Dobiášová pre Nový čas, ktorý informáciu priniesol.

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Banskej Bystrici vyšetrovalo aj možnosť, že smrť študenta bola dôsledkom nehody, ktorou sa skončila policajná naháňačka.

K nešťastiu došlo neďaleko obce Hronský Beňadik. Vodič auta Michal J. (19) z okresu Zlaté Moravce nezareagoval na výzvy polície, aby zastavil. V rýchlej jazde pokračoval aj napriek varovným výstrelom. Policajt následne vystrelil na auto s cieľom trafiť zadné koleso. Guľka však zasiahla vzadu sediaceho Tomáša do hrudníka. Auto nakoniec dostalo šmyk a skončilo mimo cesty.

Vodiča polícia obvinila z prečinu marenia výkonu úradného rozhodnutia a je vo väzbe. V prípade dokázania viny mu hrozí dvojročné väzenie. Prípad vyšetruje aj inšpekcia ministerstva vnútra. Jej závery a odporúčania môžu rezort motivovať k zmene zákona tak, aby určil presne situácie, kedy je možné použiť služobnú zbraň.

Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara sa bude teraz prešetrovať, či policajt dbal na potrebnú opatrnosť alebo či nemohol pri riešení situácie zvoliť iný postup.

„Je mi ľúto, že došlo k strate mladého nevinného života. Policajti nemali možnosť vidieť, aká je zostava vo vozidle, keďže malo tieniace fólie a bola tma. Potreba použitia zbrane sa vyvinula až počas prenasledovania, pretože vodič jazdil arogantne a ohrozoval iných,“ vysvetľoval v júni Gašpar. Policajti až prehliadkou auta zistili, že na zadných sedadlách leží zranený spolujazdec, ktorému sa snažili pomôcť.

Policajný prezident avizoval, že sa pokúsia zlepšiť výcvik streľby policajtov v takýchto prípadoch. Zvažujú tiež, že v prípade, ak si hliadka nebude istá, či je v unikajúcom aute aj niekto iný okrem vodiča, bude potrebné dlhšie trvajúce prenasledovanie.

© Autorské práva vyhradené

606 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba Hronský Beňadik