Slovensko chce prilákať liekovú agentúru do Bratislavy

Ak by sa medzinárodná lieková agentúra (EMA) presťahovala do Bratislavy, Slovensko jej ponúkne ako sídlo Westend Plazza alebo Twin City Tower.

05.07.2017 16:30
debata (2)

Informoval o tom portál vZdravotnictve­.sk. Odvoláva sa na prezentáciu, ktorú zverejnilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Twin City Tower buduje developer HB Reavis v blízkosti autobusovej stanice Mlynské Nivy a nábrežia Dunaja. Celková rozloha kancelárií je podľa materiálu ministerstva 32 400 metrov štvorcových a dokončenie sa očakáva začiatkom roka 2018. Rovnaký termín dokončenia a porovnateľnú rozlohu priestorov ponúka aj Westend Plazza, ktorú buduje J&T Real Estate v blízkosti bratislavskej Patrónky.

Ako vo svojom úvodnom slove pripomína predseda vlády Robert Fico, Slovensko zatiaľ nemá žiadnu európsku agentúru. Premiér tiež zdôrazňuje výhodnú geografickú polohu Bratislavy a sľubuje vedecký park, ktorý sa plánuje. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker vyzdvihuje ekonomické ukazovatele Bratislavy – vysokú tvorbu hrubého domáceho produktu na hlavu, nízku nezamestnanosť a dostatok pracovných príležitostí.

Jedným z kritérií, na ktoré sa bude pri rozhodovaní o novom sídle EMA rozhodovať, sú aj vhodné podmienky pre partnerov zamestnancov vrátane sociálneho zabezpečenia a zdravotnej starostlivosti.

Nezamestnanosť v Bratislave dosahuje 3,72 % a k dispozícii je 7 500 pracovných miest, vyzdvihuje materiál. Pre rodinných príslušníkov preto bude ľahké nájsť si prácu, napríklad v servisných centrách firiem ako IBM, AT&T či T-Systems. Ďalšími možnosťami sú medzinárodné právnické firmy či poradenské spoločnosti, uvádza prezentácia.

2 debata chyba