SaS: Stredajší sviatok bol prvým dňom diskriminácie a straty tržieb na Slovensku

Prvá skúsenosť so zákazom maloobchodného predaja na sviatok sv. Cyrila a sv. Metoda ukázala, že nemalá časť tržieb, ktorá mohla byť realizovaná na Slovensku, sa presunula do okolitých krajín, do Rakúska, Poľska, či Maďarska.

06.07.2017 11:13
debata (78)

Uviedla to podpredsedníčka strany SaS a poslankyňa NR SR Jana Kiššová v stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

V správe sa uvádza, že SaS bola proti uzákoneniu zákazu maloobchodného predaja počas štátnych sviatkov, pretože tento návrh pokladala za diskriminačný voči zamestnancom i zamestnávateľom.

„Ide o normu, ktorá odporuje princípom férovej hospodárskej súťaže, ale aj charakteru štátu, ktorý sa z ústavy neviaže na žiadnu ideológiu či náboženstvo,“ uviedla Kiššová s tým, že ani podľa informácií médií obyvateľstvo neprijalo túto zmenu jednoznačne pozitívne. Paradoxom na celej veci podľa poslankyne je, že obchody síce boli zavreté, ale neustal stavebný ruch na stavbách a veľa robotníkov muselo prísť do práce tak, ako veľa iných ľudí v službách a nepretržitých prevádzkach.

„Strana SaS sa bude snažiť zákaz maloobchodného predaja počas štátnych sviatkov zrušiť a celú záležitosť prenechať na vyjednávanie medzi zamestnávateľmi a zamestnancami,“ uzavrel predseda SaS Richard Sulík.

Obchody sú od začiatku mája zatvorené počas šestnástich sviatočných dní v roku. Počas 15 sviatkov zostanú obchody zatvorené celý deň, 24. decembra bude zakázaný maloobchodný predaj po 12:00. Vyplýva to z novely Zákonníka práce, ktorú 11. apríla podpísal prezident Andrej Kiska. Novelu zákona do parlamentu spoločne predložila skupina poslancov za koaličné strany Smer-SD, SNS a Most-Híd, schválená bola 28. marca.

Výnimku zo zákazu maloobchodného predaja počas sviatkov majú čerpacie stanice, lekárne, obchody na letiskách, v prístavoch, v ostatných zariadeniach verejnej hromadnej dopravy a v nemocniciach, či predajne cestovných lístkov a suvenírov. Zákaz predaja v maloobchode počas sviatkov sa nevzťahuje ani na predaj kvetov počas troch dní v roku, konkrétne 8. mája, 1. septembra a 1. novembra.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #sviatky #zákaz predaja #zatvorenie obchodov #maloobchodný predaj