Nezhody zrušili schôdzu vlády

Od vzniku súčasnej vládnej koalície sa ešte nestalo, aby sa pre nezhody medzi partnermi odvolalo rokovanie vlády. Stalo sa tak prvý raz vo štvrtok, keď Úrad vlády bez uvedenia dôvodu oznámil, že rokovanie kabinetu sa neuskutoční. Špekulácie o možnej kríze v koalícii premiér Roberta Fico odmietol. Vyhlásil, že dôvodom zrušenia bola nedoriešená otázka rastu platov učiteľov od 1. septembra. Vláda sa zíde o dva týždne.

06.07.2017 11:33 , aktualizované: 19:00
debata (89)

Zvyšovanie platov pedagógov o šesť percent od nového školského roka, teda už o necelé dva mesiace, presadzuje SNS a jej minister školstva Peter Plavčan. Udiať sa malo na základe nariadenia vlády, ale v plánovanom programe kabinetu tento bod zaradený nebol. „Rozhodnutie o odložení vlády bolo spôsobené tým, že neboli urobené všetky dohody, ktoré mali byť urobené,“ vyhlásil premiér Fico s tým, že sú rôzne možnosti, ako sa postaviť k sľubu o platoch. Podľa Fica sa vláda stretne 24. júla v pondelok a dovtedy sa čas využije na ďalšiu diskusiu. Problém s rastom platov má Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Pôvodne sa totiž mali platy zdvihnúť vždy k prvému januáru počas celého funkčného obdobia súčasnej vlády. Septembrové navýšenie je nad rámec vládneho programu. Smer a Most-Híd sa zatiaľ nevyjadrili, či podporia 6-percentné zvýšenie platov od septembra, alebo sa priklonia k ZMOS-u.

Faktom však je, že zrušeniu schôdze vlády predchádzali nezhody okolo stredajších osláv štátneho Sviatku sv. Cyrila a Metoda na hrade Devín medzi Úradom vlády a predsedom parlamentu Andrejom Dankom (SNS). Ten chcel na oslavách vystúpiť s prejavom, tvrdí však, že mu to Úrad vlády znemožnil. Na sociálnej sieti Danko uviedol, že z protokolu Úradu vlády dostal odpoveď, že „jeho prejav nie je na oslavách žiaduci a preto sa osláv nezúčastnil“. Premiér Fico povedal, že sa s Dankom stretol a veci si vysvetlili. „Došlo k elementárnemu nedorozumeniu medzi protokolmi Národnej rady a Úradu vlády,“ vyhlásil Fico.

Nie najlepšie vzťahy medzi SNS a Smerom dokumentovalo aj vyjadrenie Danka o podpore cyklistu Petra Sagana, ktorého rozhodcovia vylúčili z pretekov Tour de France. Danko povedal, že nebude kvôli tomu vypisovať organizátorom. Narážal tým na Fica, ktorý nedávno v otvorenom liste požiadal šéfa UEFA o preverenie okolností, za akých bola vyradená slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov z ďalších bojov na majstrovstvách Európy v Poľsku. „Nie som typ politika, ktorý bude vypisovať organizátorom a funkcionárom za hrubé porušenie alebo zneužitie právomocí,“ napísal Danko v narážke na premiéra. Danko sa pritom sám angažoval začiatkom roka v sporoch v Slovenskej lyžiarskej asociácii, dokonca jej pohrozil zastavením financií.

Kabinet mal okrem iného rozhodnúť o vymenovaní poslanca Smeru Ľubomíra Jahnátka za šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Úrad je neobsadený od februára, keď Jozef Holjenčík z pozície predsedu odstúpil. Fico tvrdí, že odloženie rokovania vlády s Jahnátkom nesúvisí. Opätovne sa zaňho postavil s tým, že počas súťaže kandidátov vo výberovej komisii Jahnátek medzi ostatnými vyčnieval „možno o desať konských dĺžok“. Fico tiež povedal, že Jahnátka nikto nespochybnil.

Podľa politológa Michala Horského koaličná vláda má zrejme problém upratať všetky personálne a programové rozhodnutia, ktoré má na stole, pred politickými prázdninami. Ako ďalej Horský povedal, „rovnako je na škodu veci“, že sa protokoly Národnej rady, Úradu vlády a prezidentskej kancelárie nezhodli na jednoznačnej účasti pri oslavách štátneho Sviatku sv. Cyrila a Metoda.

Zatiaľ najvážnejšia situácia v koalícii bola tento rok na prelome januára a februára. Napätie medzi vládnymi stranami vzniklo po chaose okolo cien energií a šéfa ÚRSO Holjenčíka. Po koaličnej rade sa najskôr vládni partneri rozišli s tým, že Holjenčík zostane vo funkcii a premiér bude sledovať, ako sa naplnia sľuby šéfa ÚRSO, že ceny sa vrátia na úroveň roka 2016. Predseda národniarov Danko sa však rozhodol zavolať Holjenčíka do parlamentu, aby vysvetľoval ceny energií, a parlament ho mal vyzvať na odstúpenie. Napokon Holjenčík do parlamentu neprišiel a po stretnutí s Ficom oznámil odchod z funkcie. Keď sa situácia upokojila a koalícia si vzťahy vyčistila, Danko odporúčal priamu komunikáciu šéfov vládnych strán, „aby vzťahy v koalícii nekazili vyhlásenia našich ľudí, našich pracovníkov, podpredsedov, šéfov tímov“.

V koalícii sa objavilo napätie aj vlani krátko po jej štarte, ale vládne strany ho zastavili už na počiatku. Išlo o zvyšovanie koncesionárskych poplatkov pre RTVS, ktoré navrhol minister kultúry Marek Maďarič (Smer). Proti vystúpila SNS, návrh ministra sa tak odložil nabok.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z dnníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

89 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #vláda SR #Andrej Danko #vládna koalícia #zasadnutie vlády