Diskusie o extrémizme pre mladých dostali v Banskej Bystrici stop

„Mladí chcú o extrémizme diskutovať,“ zhodli sa organizátori projektov proti extrémizmu a radikalizácii mladých na brífingu Demokracia, civilizácia, extrémizmus – čo hovorí mládež.

07.07.2017 17:00
Slovenský inštitút pre bezpečnostnú politiku,... Foto:
Odborníci na extrémizmus si vo štvrtok vymieňali skúsenosti s prácou s mladými ľuďmi.
debata

Odborníci z tretieho sektora na štvrtkovom brífingu organizovanom Slovenskou spoločnosťou pre zahraničnú politiku a Slovenským inštitútom pre bezpečnostnú politiku prezentovali skúsenosti a zistenia zo svojich projektov proti extrémizmu a radikalizmu pre mladých. „Za prvých šesť mesiacov tohto roka sme v rámci projektu organizovaného spolu s Globsec Policy Institute a Zastúpením Európskej komisie na Slovensku absolvovali desať diskusií na stredných školách v Banskej Štiavnici, Revúcej, Rajci, Bratislave, Bánovciach nad Bebravou, Humennom, Snine, Trnave, Martine a Vrbovom,“ povedal Jaroslav Naď, riaditeľ Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku. Prednášky a diskusie navštívilo približne osemsto študentov a desiatky učiteľov, plánované podujatia sa však nepodarilo uskutočniť vo všetkých vybraných mestách.

„V Banskobystrickom kraji sme mali veľké problémy, pretože banskobystrická VÚC ako zriaďovateľ stredných škôl robila všetko pre to, aby akékoľvek aktivity, ktoré by smerovali k diskusii s mladými ľuďmi o radikalizme a extrémizme boli zablokované a zrušené. Postupne nám zrušili prednášky v Žiari na Hronom, dvakrát vo Zvolene, v Brezne, Lučenci, Tisovci a Krupine,“ doplnil Naď, podľa ktorého banskobystrická VÚC zorganizovala brífing pre riaditeľov stredných škôl a informovala ich, že si neželajú diskusie o Európskej únii, NATO a bezpečnosti, extrémizme a radikalizme na stredných školách na území vyššieho územného celku.

Slovenský inštitút pre bezpečnostnú politiku zorganizoval aj Letnú školu s názvom Mladí proti extrémizmu a radikalizmu. Počas troch dní v Banskej Štiavnici minulý týždeň pripravili pre 26 z viac ako dvesto prihlásených študentov prednášky a tréningy vedené odborníkmi na témy dezinformácie, radikalizmus a extrémizmus. „Mladí chcú o extrémizme diskutovať,“ zhodli sa expert na extrémizmus Daniel Milo z Globsec Policy Institute, učiteľ a aktivista Juraj Smatana, Andrej Bán, novinár z týždenníka .týždeň a analytik Grigorij Mesežnikov z Inštitútu pre verejné otázky, ktorí tiež prišli prezentovať svoje projekty a skúsenosti s prácou s mladými ľuďmi v súvislosti s edukáciou o extrémizme a radikalizme.

Naď: Neprestaneme chodiť do regiónov, kde nás nechcú

Letná škola Mladí proti extrémizmu a radikalizmu Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku je popri sérii prednášok a webe Antipropaganda.sk ďalším projektom bojujúcim proti radikalizácii mladých Slovákov. Študenti projekty vítajú, predstavitelia niektorých regiónov naopak. Na otázky odpovedal riaditeľ Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku Jaroslav Naď.

Jaroslav Naď
Nad-SSPI-Profile-Square-small Jaroslav Naď

Možno efektívne ovplyvniť myslenie radikalizovaných a extrémne zmýšľajúcich mladých Slovákov?

Najdôležitejšie je diskutovať s nimi. Mladí ľudia majú pocit, že ich nik nepočúva, že nemajú možnosť vyjadriť svoj názor. Preto náš inštitút a aj iné podobné inštitúcie organizujú diskusie so stredoškolákmi a s vysokoškolákmi v rôznych regiónoch po celom Slovensku. Spätná väzba od študentov je výborná. Mladí majú záujem diskutovať a veria, že ich niekto bude počúvať a reflektovať na ich názory v praxi. Pochopili sme tiež, že s mladými musíme komunikovať aj iným spôsobom. Jedným z nich je používanie multimédií, rôznych grafov, vysvetľujúcich videí a infografík aj cez sociálne siete.

To je cieľom webu Antipropaganda.sk?

Antipropaganda.sk je web primárne zameraný práve na mladých ľudí. Všetky články, ktoré cez tento portál šírime, pripravujeme tak, aby boli zrozumiteľné pre mladých ľudí a obsahovali informácie vychádzajúce z oficiálnych štatistík rôznych medzinárodných organizácií. Na základe spätnej väzby od študentov vieme, že tieto dáta a články používajú vo svojich textoch na školách a to nás teší.

Nedávne protikorupčné protesty ukázali, že slovenskí študenti majú záujem diskutovať o dôležitých spoločenských otázkach. Spolupracujete pri realizácii projektov pre mladých aj s mládežníckymi a študentskými organizáciami?

Po celom Slovensku spolupracujeme s rôznymi vysokoškolskými spolkami, stredoškolskými organizáciami, vyjadrujeme sa do rôznych stredoškolských časopisov, voláme stredoškolákov na rôzne podujatia. Zorganizovali sme letnú školu, kde sa nám prihlásilo viac ako 250 mladých ľudí z celého Slovenska. Do projektu sme vybrali jednu desatinu z nich a v organizovaní Letnej školy Mladí proti extrémizmu a radikalizmu budeme pokračovať. Zapojili sme aj tvorcov verejnej mienky mladých, napríklad Jána Gurduliča, Samuela Marca a ďalších, ktorí akceptovali naše pozvanie a stretli sa s mladými ľuďmi, čo malo vynikajúcu spätnú väzbu. Čím ďalej tým viac budeme chodiť na stredné školy a aj do regiónov, kde nás vedenie vyššieho územného celku nerado vidí. Nenecháme sa odradiť a budeme to robiť aj naďalej.

Plánujte okrem vzdelávania mladých diskutovať aj s učiteľmi?

Učitelia nás veľakrát vyslovene prosia, aby sme prišli na stretnutie na ich strednú alebo vysokú školu, lebo si sami uvedomujú, že majú v problematike isté medzery, čo je úplne prirodzené. Preto sa budeme uchádzať o podporu od rôznych nadácií alebo aj od štátnej správy z rôznych grantov a spoluprácu s ministerstvami na to, aby sme organizovali vzdelávacie podujatia pre učiteľov na rôzne témy ako napríklad medzinárodná bezpečnosť, medzinárodné organizácie, radikalizmus a extrémizmus. Na to všetko vieme zohnať výborných odborníkov a poskytnúť učiteľom informácie, ktoré môžu ďalej používať vo vzdelávacom procese.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #extrémizmus #radikalizmus