Traktorista prežil privalenie traktorom

Ochrannú ruku pri ňom držali všetci svätí. Traktorista Štefan P. (35) z Lehoty pod Vtáčnikom (okres Prievidza) prežil privalenie traktorom.

08.07.2017 14:35
traktor Foto: ,
Tento traktor po niekoľkých kotrmelcoch privalil Štefana
debata (11)

Nešťastie sa stalo v lesoch nad Lehotou v sobotu ráno. Traktorista sa zrútil aj so strojom z lesnej cesty dolu zrázom a iba zázrakom neprišiel o život. Podľa svedkov ho zachránili tri veci – zem bola po prudkej nočnej búrke rozmočená, traktor mal kabínu a rútiacemu sa stroju v ceste nestáli pne po spílených stromoch. Muž aj napriek tomu skončil v nemocnici s polytraumou.

Nešťastie sa stalo v neprístupnom teréne v lese, niekoľko kilometrov od obce Lehota pod Vtáčnikom. „Robil práce v lese na traktore, vtedy sa pod ním utrhla rozmočená časť lesnej cesty a traktor sa kotúľal dole. Števo vypadol z kabíny von a traktor ho primačkol,“ vysvetlil príbuzný Štefana, ktorý krátko po nehode prišiel na miesto. Podľa neho mal muž obrovské šťastie v tom, že aj keď na ňom ležal ťažký stroj, zem bola po dažďoch mäkká. „Museli ho vyprosťovať spod traktora. Je neuveriteľné, že prežil, druhýkrát sa narodil,“ dodal svedok.

„Leteckí záchranári z Tenčína boli privolaní do obce Lehota pod Vtáčnikom, kde ich pomoc potreboval 35-ročný traktorista. Pri zvážaní dreva ho privalil traktor, následkom čoho utrpel poranenia chrbtice, hlavy, dolnej končatiny a mnohopočetné odreniny na tele. Privolaná posádka rýchlej lekárskej pomoci ho po primárnom ošetrení priviezla na miesto, kde mohol záchranársky vrtuľník bezpečne pristáť. Po preložení na palubu bol s polytraumou v stabilizovanom stave letecky transportovaný do nemocnice v Bojniciach,“ povedal hovorkyňa leteckých záchránorov Zuzana Hopjaková. Na miesto prišla aj polícia. Podľa hovorcu Pavla Kudličku muž pred jazdou na traktore nepil. „Po nehode bol pri vedomí, krvavý, ale komunikoval,“ povedal svedok.

Nehody traktorov, vôbec nie sú ojedinelé. Najmä v tomto ročnom období sa vyskytujú pravidelne a veľmi často ide aj o podomácky vyrobené stroje. V marci tohto roku privalil traktor Martina (26) z Veľkého Krtíša, otca dvoch malých detí potom, ako šiel do lesa po drevo. Drevo zvážal pri Lučenci. Martin chcel posunúť traktor dopredu, ale vtedy stroj zdvihlo, spravil pár kotrmelcov a traktor mladého muža privalil a zabil. V júni tohto roku zomrel aj Ján (52) pri Žiari nad Hronom. Muž bol chystať drevo na zimu, na okraji lesa sa však traktor prevrátil a Ján namieste zomrel.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #traktorista