Deti prevedie Slovenským rajom vážka

Svoj vlastný náučný chodník v Národnom parku Slovenský raj majú už aj deti.

08.07.2017 17:45
TABULA, národny par, slovenský raj Foto: ,
Informácie na paneloch zaujmú nielen deti, ale aj dospelých.
debata

Chodník, ktorý je súčasťou miniareálu s názvom Na krídlach vážky, otvorili v rekreačnom stredisku Podlesok v obci Hrabušice. Ochranári veria, že bude lákadlom pre najmenších a bude nápomocný pri formovaní ich vzťahu k ochrane prírody.

Chodník pozostáva zo štyroch informačných tabúľ a dominuje mu drevený model vážky. Podľa riaditeľa národného parku Tomáša Dražila nie je názov miniareálu vôbec náhodný. „Vo vzácnych mokradiach, ktoré sú nablízku, žije práve tento chránený hmyz. Prostredníctvom tabúľ sú deti informované nielen o živote vážky, ale aj o ďalších živočíchoch, ktoré v kľukatých meandroch Veľkej Bielej vody žijú,“ prezradil Dražil.

Texty informačných tabúľ sú prispôsobené detským návštevníkom a okrem zaujímavých informácií podaných prístupnou formou obsahujú aj kvízové otázky a hlavolamy o prírode. Chodník je nenáročný a jeho zdolanie nezaberie veľa času. Podľa Dražila je zatiaľ jediným čisto detským v celom národnom parku. „Má úplne inú štruktúru a charakter ako ostatné náučné chodníky v Slovenskom raji,“ zdôraznil jeho riaditeľ.

Miniareál pripravovali približne tri mesiace a zaujímavosťou je, že pôvodne bolo na jeho mieste smetisko. Stavala ho obec Hrabušice, ktorá ho bude aj prevádzkovať. Starostka Janka Skokanová hovorí, že nápad ochranárov vybudovať takéto niečo práve v Podlesku, privítala všetkými desiatimi. „Túto myšlienku sme privítali,“ dodala.

Vybudovanie miniareálu Na krídlach vážky stálo 4-tisíc eur. Sumou 2 500 eur prispela Nadácia Ekopolis a zvyšok doplatili samotné Hrabušice. „Obecné zastupiteľstvo túto investíciu podporilo úplne jednoznačne,“ podčiarkla Skokanová. Kým samotné práce zastrešovala obec, ochranári poskytli vlastné know how. „Prispeli sme odbornými radami, textami na informačné tabule a logistikou,“ doplnil Dražil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský raj #národný park