Prvé výstupy z auditu na súdoch by mohli byť v lete, trvať bude tri roky

Prvé výstupy z auditu, ktorý na slovenských súdoch robí Európska komisia pre efektívnu justíciu - European Commission for efficiency of Justice (CEPEJ), by mal mať rezort spravodlivosti k dispozícii už v priebehu leta.

09.07.2017 12:39
debata

Potvrdila to pre média ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská s tým, že verejne by potom výsledky prezentovala v septembri.

Ministerstvo spravodlivosti koncom novembra uzatvorilo zmluvu s Radou Európy, ktorá CEPEJ založila. Predmetom zmluvy a dlhodobej spolupráce v rámci projektu Efektivita a kvalita Slovenského súdneho systému, ktorý sa uskutočňuje od apríla do marca 2019, je analýza stavu slovenského súdnictva a navrhnutie riešení, pomoc s budovaním analytického centra na ministerstve spravodlivosti a implementácia súdneho manažmentu na vybraných súdoch. Projekt spolupráce s CEPEJ by mal na základe objektívnych kritérií stanoviť „diagnózu“ slovenského súdnictva a prispieť pomocou odporúčaní k riešeniu problémov.

CEPEJ je jednou z medzinárodných organizácií založených Radou Európy, ktorej cieľom je zlepšenie efektívnosti súdnych systémov. Jej hlavnou úlohou je dosiahnuť, aby súdne systémy členských krajín vybavovali prípady bez zbytočných prieťahov a zároveň bola zachovaná kvalita rozhodnutí. Od svojho vzniku v roku 2002 získala unikátne skúsenosti a znalosti súdnych systémov v rámci celej Európy.

debata chyba
Viac na túto tému: #súdy #audit