Nezamestnaní opäť obnovujú pamiatky

Už tradične hrady ako Lietavský, Šášovský, Blatnica, ale aj kaštiele v Chtelnici či Hlohovci alebo archeologická lokalita Glanzenberg v Banskej Štiavnici sa ocitli na zozname 40 objektov, ktoré toto leto znovu pomáhajú opravovať nezamestnaní.

10.07.2017 15:00
Hrad Revište, pamiatky Foto:
Hrad Revište, kde už v tejto sezóne odhalili vzácne zachované stredoveké pivničné priestory.
debata (3)

Národný projekt, ktorého cieľom je zapojiť ľudí bez práce do obnovy slovenského kultúrneho dedičstva, úspešne rozbehol už svoj šiesty ročník. Tentoraz aspoň sezónne, zhruba na šesť až sedem mesiacov, poskytne prácu 622 ľuďom. Asi polovica z nich pritom na jej výkon nepotrebuje nijakú kvalifikáciu.

„Cieľom projektu je dať ľuďom zo znevýhodnených pracovných kategórií, teda osobám do 29, resp. nad 50 rokov a dlhodobo nezamestnaným, šancu získať zručnosti, návyky a sociálne správanie, ktoré im pomôžu posunúť sa na riadne miesto na pracovnom trhu,“ informovala Jana Lukáčová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ako Lukáčová spresnila, na „predvýbere“ potenciálnych zamestnancov sa podieľali úrady práce. Tie pre zamestnávateľský subjekt, napríklad pre občianske združenie, nadáciu, samosprávu či inú právnickú osobu, ktorá v zmysle zákona dostala z ministerstva kultúry dotáciu na obnovu konkrétnej pamiatky, vytypovali vhodných uchádzačov z evidencie nezamestnaných. „Konečný výber pracovníkov bol však už len na zamestnávateľovi,“ zdôraznila Lukáčová.

Rezort práce počas trvania projektu hradí vybraným zamestnancom nielen mzdy, ale aj náklady na pracovné pomôcky, lekárske prehliadky či úrazové poistenie. Pre tento rok na tieto položky vyčlenilo okolo 3,1 milióna eur. Peniaze na projektovú dokumentáciu, kúpu stavebného či iného materiálu zase poskytlo ministerstvo kultúry, tentoraz v sume zhruba 830-tisíc eur. Nevyhnutnou na získanie dotácie bola aj istá finančná spoluúčasť zamestnávateľa.

Schodisko na novú vyhliadku vo veži na hrade... Foto: MK SR
kapušany, schodisko, vyhliadka, veža, schodisko Schodisko na novú vyhliadku vo veži na hrade Kapušany.

Už tretí rok je do projektu zapojená aj obec Jablonica v okrese Senica. „Aj teraz zamestnávame 10 ľudí, z toho štyroch pomocných a šiestich odborných pracovníkov pri obnove miestneho parku,“ povedal starosta Silvester Nestarec. Pomocní pracovníci podľa neho park upratujú, čistia od náletových drevín a stavebnej sutiny. Odborní orezávajú stromy a odstraňujú choré dreviny, budujú nové chodníky a robia murárske práce. Tento rok sa chystajú osadiť aj nové oplotenie a bránu v historickom štýle. „Zamestnancov sme si vybrali zo zoznamu, ktorý nám poskytol senický úrad práce. Musím uznať, že v tomto ročníku sa nám tu zišiel veľmi kvalitný kolektív dobrých pracantov,“ pochválil sa Nestarec.

Ako starosta ďalej spresnil, na základe dohody uzavretej s úradom práce je obec Jablonica povinná zabezpečiť zamestnancom prácu v rozsahu 37,5 hodiny týždenne, za ktorú odborní pracovníci dostávajú 620 a pomocní 480 eur mesačne v hrubom. Pri dodržaní zmluvných podmienok úrad samospráve popri mzdách refunduje aj náklady na ochranné pracovné prostriedky a pracovné odevy vo výške najviac 100 eur na zamestnanca, stravné maximálne dve eurá za odpracovaný deň, úrazové poistenie najviac vo výške 24 eur na jedno vytvorené pracovné miesto a zdravotnú prehliadku pri nástupe najviac vo výške 13 eur. Od ministerstva kultúry zároveň obec dostala priamu dotáciu 15-tisíc eur na projektovú dokumentáciu a stavebný a sadovnícky materiál. A sumou 3-tisíc eur prispieva na obnovu parku z vlastných zdrojov.

Okrem zapojenia nezamestnaných do pracovných aktivít má projekt aj mnohé ďalšie pozitívne efekty. Pomáha zachovať kultúrne pamiatky Slovenska, podporuje efektívnu a zmysluplnú spoluprácu štátnych inštitúcií a organizácií neštátneho sektora, prispieva k rozvoju cestovného ruchu, vytvára zaujímavé turistické ciele hojne navštevované predovšetkým v letných mesiacoch. „Najmä medzi obyvateľmi žijúcimi v bezprostrednom kontakte s obnovovanými pamiatkami sa výrazne dvíha povedomie o kultúrnom dedičstve, zdravá hrdosť a lokálpatriotizmus,“ pripomenul hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár. Takisto si podľa neho vďaka projektu znovu získavajú obľubu viaceré tradičné remeslá ako murárstvo, kamenárstvo, tesárstvo a iné.

„Každý rok sa vďaka realizovaným výskumom a záchranným prácam vyskytnú aj veľmi zaujímavé objavy. V tejto sezóne už napríklad odhalili zachované stredoveké pivničné priestory na hrade Revište s čiastočne zachovanými omietkami a historickými grafitmi a krásne zachovanú interiérovú liatu červenú podlahu v priestoroch nad objavenou pivnicou,“ zdôraznil hovorca. Hrady, ktoré sa do programu zapojili medzi prvými, už zase v niektorých svojich hradných vežiach sprístupnili vyhliadky do okolitej krajiny, príkladom je hrad Kapušany.

Šiesty ročník projektu v číslach

celkový počet obnovovaných objektov: 40

  • hrady: Branč, Beckov, Tematín, Lednica, Považský, Oponický, Liptovský Hrádok, Blatnica, Lietava, Hričov, Revište, Šášov, Divín, Fiľakovský, Muráň, Modrý Kameň, Pustý, Zborov, Brekov, Jasenov, Kapušany, Šariš, Plaveč, Čičva, Slanec, Vinné, Hanigovce, Čabraď, Kamenica
  • kaštiele: Chtelnica, Jelšava, Hlohovec
  • parky: Jablonica, Spišský Hrhov
  • iné: rotunda Veľkomoravský dvorec Kostolec v Ducovom, kláštor Zobor, kostol Sv. Heleny Stránske, archeologická lokalita Glanzenberg Banská Štiavnica, Štrba-Šoldov výskum pamiatok, kúria a záhrada v Levoči

celková výška dotácií na obnovu: 3 068 812 eur z ministerstva práce a 829 900 eur z ministerstva kultúry

  • zamestnaní pomocní pracovníci: 329
  • zamestnaní odborní pracovníci: 293
  • zamestnaní celkom: 622
  • počet mesiacov zamestnávania: obvykle 6 až 7 v rozsahu 37,5 hodiny týždenne

Zdroj: ÚPSVaR a ministerstvo kultúry

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kaštiel #pamiatky #hrady #nezamestnaní