Zapaľovač z druhej svetovej vojny má tvar srdca

Zapaľovače rôznych podôb a veľkostí. V tvare zbraní, zvierat, fotoaparátov, kamier, tenisových rakiet, ale aj hrnčekov, ukrižovania či hodín. Všetky tieto aj mnohé ďalšie má vo svojej unikátnej zbierke 52-ročný Štefan Škraban z obce Senohrad v okrese Krupina. Zapaľovače začal zbierať asi pred tridsiatimi rokmi a dnes ich má 11 800. Žiadny iný zberateľ na Slovensku ich nemá viac.

10.07.2017 16:00
zbierka, zapaľovače Foto: ,
V jednej časti zbierky to vyzerá ako v zbrojárskej fabrike.
debata

Každý je iný a unikátny. Štefan Škraban sa k zbieraniu zapaľovačov dostal neplánovane. „Ako fajčiar som si už pred tridsiatimi rokmi začal doma plniť jednorazové priesvitné zapaľovače. Na doplnenie mi zapaľovače začali nosiť aj kamaráti, neraz doniesli aj iný typ, ktorý som neplnil. Tak zapaľovač zostal u mňa. Takto som nimi doma zaplnil jednu policu a raz som si povedal, že by som mohol skúsiť zapaľovače zbierať,“ spomína na začiatky.

Postupne sa zbierka rozrastala. Prispievala mu rodina, známi, kamaráti a neskôr aj úplne neznámi ľudia. Časom začal svoju zbierku rozširovať kupovaním zapaľovačov na internete, na burzách či výmenou s ostatnými zberateľmi. „Niektoré sa ku mne dostali rôznymi kľukatými cestičkami. Napríklad zapaľovač v tvare pohárika so zubnou kefkou mi priniesol kamarát z Talianska. Bol tam na brigáde a takéto zapaľovače rozdávali pri vstupe na jednu diskotéku,“ usmieva sa zberateľ.

Škraban je jedným z dvoch Slovákov, ktorí majú najväčšiu zbierku a ktorí sa stali členmi Klubu zberateľov zapaľovačov v Česku. Druhým je zberateľ od Topoľčian, ktorý má v zbierke asi 8-tisíc zapaľovačov. Zbierka Senohradčana sa do dnešných dní vyšplhala na číslo 11 800 kusov a vďaka nej sa ocitol v knihe slovenských rekordov.

Zberateľ Štefan Škraban vo svojom kráľovstve... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
zapaľovače, zbierka, muž Zberateľ Štefan Škraban vo svojom kráľovstve zapaľovačov.

,Zapaľovače má poukladané na poličkách. Niektoré podľa druhu, iné podľa tvarov či farieb. V jednej časti to vyzerá ako v zbrojárskej fabrike, lebo sú tam len zapaľovače v tvare pištolí a iných zbraní. Tu možno vidieť aj najväčší zo zapaľovačov. Je v tvare koltu a meria asi tridsať centimetrov. Najmenší má veľkosť iba jeden krát jeden centimeter. Niektoré aj vydávajú zvuk či hudbu, iné zaujmú svojím vekom, a preto patria k najvzácnejším. Tie najstaršie v zbierke majú pôvod ešte v Rakúsko-Uhorsku, súčasťou zbierky sú aj zapaľovače z mnohých ďalších krajín a kútov sveta.

„Cením si samozrejme najmä tie staré. V zbierke mám napríklad dvadsať kusov zapaľovačov, ktoré boli vyrobené už v neexistujúcej rakúskej firme Imco a boli na nich vyobrazení športovci. Firma vyhorela a zanikla. Dnes tieto zapaľovače vyrábajú Číňania,“ vysvetľuje Škraban. Do rúk berie ďalší, v tvare srdca, za ktorým sa skrýva zaujímavý príbeh. „Vyrábali ich v továrni, ktorá patrila Hermannovi Göringovi, nemeckému pilotovi v období prvej svetovej vojny a vojenskému pohlavárovi počas druhej svetovej vojny. Zapaľovače v tvare srdca, ktoré tam v tom čase vyrábali, boli určené pre manželky vysokých vojenských dôstojníkov. Jeden z nich mám aj vo svojej zbierke. Zaplatil som zaň 17 eur,“ približuje osudy niektorých kúskov Škraban.

Hoci sa svojej záľube venuje už dlhé roky, stále ho zbieranie zapaľovačov neomrzelo a chce v tom pokračovať ďalej. Ak niekde vidí zapaľovač, aký ešte vo svojej zbierke nemá, zatúži po ňom. Doma mu rastie aj zanietená malá pomocníčka – jeho deväťročná dcérka. „Ak je niekde na nákupoch s manželkou a uvidí zapaľovač, aký ešte nemám, manželku hneď upozorní, že by ho mali tatkovi kúpiť,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zbierka #druhá svetová vojna #zapaľovač