Stacionáre tvrdia, že o nedostatkoch nevedeli

Neziskové organizácie Prešovského a Košického kraja, ktoré v pondelok kritizoval štátny tajomník Ondruš, sa bránia, že o nedostatkoch zistených pri kontrolách vôbec nevedeli. Postup ministerstva, ktoré ich vopred neinformovalo, považujú za zvláštny.

11.07.2017 07:00
debata (3)

Dva stacionáre v obciach Málinec a Hrnčiarska Ves v okrese Poltár, ktoré prevádzkuje nezisková organizácia Kalypso, mali byť podľa Ondruša počas náhodných rezortných kontrol zatvorené. Starostov obcí však táto informácia prekvapila. „Denný stacionár je v našich priestoroch, ktoré neziskovke prenajímame, takže viem, že to tam funguje. Minulý týždeň som zariadenie aj navštívil. Rozprával som sa s klientmi, ako sa tam majú,“ priblížil starosta Málinca Igor Čepko. A fungujúci stacionár potvrdil aj starosta Hrnčiarskej Vsi Ján Melicher. „Som starosta, o týchto veciach mám prehľad,“ reagoval stručne.

Pracovníci ministerstva si posvietili aj na stacionár neziskovej organizácie Vravka vo Vranove nad Topľou, ktorý podľa kontrolórov nespĺňa priestorový limit a chýbajú v ňom sprchy. Gabriela Lacušová, riaditeľka zariadenia a zároveň štatutárka neziskovky Vravka plus, ktorá ho prevádzkuje, sa výsledky kontroly dozvedela až od Pravdy. „V jednom mesiaci sme mali tri neohlásené návštevy z ministerstva. Prvú začiatkom júna, do mesiaca prišli ešte dvakrát, v priebehu 24 hodín. Dodnes od nich nemáme žiadne závery. Nevieme, v čom sme nevyhoveli a čo od nás požadujú,“ dodala.

Na nedostatky sa preto Lacušovej reagovalo ťažko. „Jednu sprchu tu máme, pretože v zariadení ju treba. Pri priestorových nárokoch neviem, z čoho vychádzali,“ uviedla. Od prvého júla tu znižovali kapacitu zo 40 klientov na 23, čiastočne aj pre ministerské kontroly.

Stacionáru v obci Kamienka v okrese Humenné vyčítalo ministerstvo oddychovú miestnosť na javisku v kultúrnom dome. „V tomto zariadení máme na prekonanie schodov takzvaný schodolez, ktorý klientov na pódium vyvezie. Zakúpili sme ho vlani v lete,“ vysvetlila Jana Harbistová, riaditeľka stacionára a štatutárka neziskovky Hájik, ktorá je jeho prevádzkovateľom. Ako doplnila, schodolez kontrolórom ukázali a zdalo sa všetko v poriadku.

Majú aj potvrdenie z regionálneho úradu verejného zdravotníctva, že spĺňajú podmienky vyhlášky ministerstva zdravotníctva. "Až z pondelkovej tlačovej besedy štátneho tajomníka sme sa dozvedeli, že nám niečo vytýkajú,“ podotkla Harbistová.

Pracovníkom ministerstva sa však nepozdával ani stacionár, ktorý Hájik prevádzkuje v Kamenici nad Cirochou (okres Humenné). Všetkých jeho 30 klientov v jeden deň prekvalifikovali z druhého stupňa odkázanosti na ťažší tretí. Starosta obce Alexander Bugyi argumentuje tým, že všetci potenciálni klienti opakovane absolvovali lekárske prehliadky.

„Lekári zhodnotili ich stav a vydali nové lekárske posudky. Aby ich bolo možné v stacionári umiestniť, obecný úrad vydal pre 30 záujemcov rozhodnutie o umiestnení,“ dodal. Ak podľa neho majú na úrade informácie o tých istých klientoch, ktorí boli prekvalifikovaní z druhého do tretieho stupňa, tak za jeden deň dokážu vydať aj viac ako 30 rozhodnutí o umiestnení s tým istým dátumom.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #neziskové organizácie #stacionár #Branislav Ondruš #Kalypso