Projekty univerzít vyšli z eurofondov zatiaľ naprázdno

Univerzity skončili s prázdnymi rukami, z 300 miliónov určených na vedu a vývoj z eurofondov zatiaľ nedostali ani euro.

11.07.2017 20:00
debata (13)

Rovnako obišla aj Slovenská akadémia vied. Balík peňazí by mal, naopak, smerovať na projekty súkromných firiem. Rektori sú pobúrení a žiadajú rezort školstva výsledky výzvy na podporu výskumu a vývoja anulovať. Rezort tvrdí, že výzva ešte nie je ukončená. Minister školstva Peter Plavčan by sa mal s akademikmi stretnúť v stredu.

V rámci eurofondovej výzvy na podporu projektov zameraných na výskum a vývoj rozdeľovalo ministerstvo školstva 300 miliónov eur. Medzi schválenými projektmi sa však nenachádza ani jeden zo 16 predložených z dielne najväčších slovenských univerzít či Slovenskej akadémie vied (SAV).

S rektormi univerzít, ako aj s predsedom SAV sa minister v krátkom čase stretne, aby si ich výhrady a postoje k danej výzve čo najskôr vyjasnili.
hovorkyňa ministerstva Ivana Skokanová

Výsledok rektori škôl považujú za škandalózny. Svoje rozhorčenie adresovali Plavčanovi vo forme listu. Rezort zverejnil výsledky výzvy koncom júna na stránke týkajúcej sa štrukturálnych eurofondov pre roky 2014 – 2020.

Peniaze boli, naopak, priklepnuté súkromným firmám či projektom, s ktorými prišlo samotné ministerstvo. To si na ne vyčlenilo viac ako 10,5 milióna eur.

Osem rektorov z univerzít v Bratislave, v Žiline, Nitre či v Košiciach spolu s predsedom SAV Pavlom Šajgalíkom považujú celý proces výberu za netransparentný a nekorektný. Chcú, aby rezort školstva výsledky zrušil a celý výberový proces vyšetril. Podľa akademikov je otázna aj odborná kvalifikovanosť posudzovateľov projektov, teda zástupcov príslušného riadiaceho orgánu pri ministerstve.

Rezort školstva odmieta informácie o tom, že by nechcel podporovať slovenské univerzity. Pripomína, že proces schvaľovania projektov ešte nie je ukončený. „Ani jednému zo žiadateľov nebolo zaslané rozhodnutie o schválení žiadosti o poskytnutie nenávratného finančného príspevku a s nikým ešte nebola podpísaná zmluva. Financie tak ešte pridelené neboli,“ zdôrazňuje hovorkyňa ministerstva Ivana Skokanová.

Dodáva, že cieľom výzvy je spolupráca medzi podnikateľským a akademickým sektorom. „S rektormi univerzít, ako aj s predsedom SAV sa minister v krátkom čase stretne, aby si ich výhrady a postoje k danej výzve čo najskôr vyjasnili,“ uzavrela Skokanová.

Podporu napríklad nedostal projekt Univerzitných vedeckých parkov Slovenskej technickej univerzity v Bratislave či projekt Žilinskej univerzity. Naprázdno tiež obišiel projekt Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre na podporu strategického výskumu zameraného na biodiverzitu a adaptáciu na klimatické zmeny a ich vplyv na životné prostredie.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #ministerstvo školstva #SAV #Slovenská akadémia vied #univerzity #čerpanie eurofondov #Peter Plavčan